Lézeres megfigyelőrendszer és mozgásérzékelő figyeli a KOMPLEX zárvartartása alatt is Tutanhamon maszkját. A Tutanhamon-kiállítás szervezői gőzerővel dolgoznak az újranyitáson.


A Tutanhamon Kiállítás minden rejtélye és kincse is karantén alá került márciusban Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben. A szervezők a megfelelő biztonsági intézkedések mellett gondoskodtak a kincsek felügyeletéről, viszont a legnagyobb érdeklődést kiváltó tárgy, a halotti maszk őrzése szigorúbb előírásokat kívánt.

„Tutanhamon fáraó arcára temetésekor gyönyörű, tizenegy kilogrammos aranymaszkot helyeztek, a múmiapólyákba pedig különféle amuletteket rejtettek. Maga a múmia azonban meglehetősen rossz állapotban volt a balzsamozáskor használt olajok túlzott alkalmazása miatt.

Egyébként Tutanhamon jelenleg is sírjában nyugszik, üvegvitrinben.

A halotti maszkja és a Budapesten látható másolata is rejtélyes titkokat őriz: a fiatalság, az időtlenség misztikumát, aminek különlegessége nemzetközi kutatócsoportokat is megmozgatott” – mondta Oláh Zsuzsanna, majd kitért az ismert fáraók halotti maszkjai alatt rejtett valódi kinézetükre is.

Tutanhamon

„A maszk az elmúlt több ezer évben nemcsak látvány volt, hanem elfedés is. Igaz ez a halotti maszkra, ami a fáraó szépségét hivatott kihangsúlyozni, de a valóság sokkal meglepőbb.

Noferitinél például a pofacsontok kevésbé kifejezettek, az orrnyergen kis dudor található, a száj szegletében és az arcon finom ráncok húzódnak, valamint a híres, óriási mandulavágású szemeknek is kissé más rajzolata van.

Kleopátra pedig keleties vonásokat mutató, és inkább vonzó nő volt. Tutanhamon halotti maszkja láttán pedig mindenkiben felmerül a kérdés: hogyan nézhetett ki valójában a legismertebb fáraó?” – zárta Oláh Zsuzsanna.

A JVS Group Magyarország kommunikációs vezetője hangsúlyozta: lézeres megfigyelőrendszer, mozgásérzékelő és váltott műszakban, 24 órás felügyeletben dolgozó biztonsági szolgálat felügyeli a Király utcai KOMPLEX-ben őrzött halotti maszkot, melynek látványával a látogatók hamarosan újra testközelből szembesülhetnek.

A budapesti KOMPLEX-ben hamarosan látogatható lesz a Tutanhamon-kiállítás, jegyek korlátozott számban lesznek elérhetőek az ismert jegyirodáknál, illetve a helyszínen.

A kiállítás facebook oldala

 

 

Korábbi cikkeink a KOMPLEX kiállításairól:

Tutanhamon rejtélye és kincsei

Megnyílt a BODY Kiállítás a KOMPLEX-ben

 

Forrás: Felhang Produkciós Iroda

 

Hozzászólások