A kertészkedés minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység. A közös kerti munkák a gyerekekkel jó alkalmat biztosítanak arra, hogy olyan tudásnak a birtokosai lehessenek, melyek a későbbiekben busásan kamatoznak majd.

kerteszkedes gyermekekkel

A kert az a helyszín, ahol az összes érzékszervüket használják: a kézügyességet, szaglást, tapintást, szín- és formafelismerő képességet. Megérinthetik a gyümölcsöket, zöldségeket, virágokat, miközben magukba szívják a kert, a természet illatát. Megismerkedhetnek a rovarok természetével, a természetes közegükkel. Mindeközben a veteményes-, gyümölcsös- és virágoskert vidám színteret biztosít a színpompás növények számára.

Ha megtehetjük, alakítsunk ki a gyermekekkel saját kertet az udvaron. vagy akár az erkélyen balkonládába is ültethetünk virágokat, zöldségeket, fűszernövényeket, melyekről ők maguk gondoskodhatnak. Ezzel a módszerrel észrevétlenül útra indítjuk bennük a felelősségtudat kialakulását, illetve a türelem erényét. Hiszen az elszórt mag látványos megjelenéséhez időre van szükség. A magból előbukkanó palánta látványa örömforrás a gyermek számára, hiszen a gondoskodásának eredménye született. A sikerélmény a magabiztosság egyik alappillére.

A sok hasznos képesség fejlesztése mellett a kertészkedés folyamán felszínre hozhatjuk a kreativitást, a fantázia fontosságát is. A gyermekek élénk képzeletét kihasználva bármilyen ültetésre alkalmas tárgyat megfesthetünk velük közösen. Az lehet akár egy használaton kívüli autógumi – ami egyben megismerteti a gyermeket az újra hasznosítás fogalmával -, vagy fadézsa, hordó, virágcserép. Ötletes megoldással a kiskert ékességei lehetnek azok, amiket megterveztünk, együtt hoztunk létre.

A friss levegőn végzett fizikai munka, a kiskapák, a gereblye ügyes használatának megtanulása, a gyomlálás, ültetés, locsolás mind-mind érdekes, egészséges és hasznos tevékenység. A gyermekek kertészkedés közben megismerkedhetnek az időjárási viszonyok és a növények egymáshoz kötődő kapcsolatával.

A személyes tapasztalatoknak köszönhetően mélyebben raktározódik el a kis fejükben a tudás. Ezt a későbbiekben kerti munkák megfigyelésével, megtanulásával hasznosítani tudnak majd.

Sok szülő számára nem ismeretlen fogalom, hogy gyermeke válogat. A zöldséget, gyümölcsöt háttérbe szorítva inkább a nassolást helyezi előtérbe. Pedig már gyermekkorban lerakhatjuk a tudatos és egészséges táplálkozás alapjait. A közös kertészkedés, a saját kert erre is kiváló lehetőséget biztosít. Hiszen a maga által nevelgetett borsót, paradicsomot, vagy szamócát szívesebben megkóstolja, mivel a sajátnak még az íze is más.

Az pedig hab a tortán, ha nyersen kebelezi be a már fogyasztásra alkalmas termést. Persze annak is megvan az előnye és természetesen a varázsa is, ha a kertben szedett, együtt feldolgozott alapanyagokból készült főttételt fogyasztjuk el ebédre. A kertben közösen eltöltött minőségi időnek köszönhetően a gyermekben mély nyom marad, melyet majd egykor elmesél saját gyermekének, átadja tapasztalatait, örökül hagy.

kerteszkedes gyermekekkel

A Slow Food-CE projekt egyik fő célkitűzése a gyermekek tudatosságra nevelése, az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása. Ezekre a dolgokra a Slow Food piacokon kóstolókkal, termelői előadásokkal, gyermekek részére szervezett táborokkal, rajzpályázatokkal, kiadványokkal hívják fel az érintettek figyelmét.

 

Kapcsolódó cikkünk:

A tradíciók és a helyi termékek fontossága – Slow Food