Luther Márton és az egykori apáca, Katharina von Bora 1525. június 13-án tartotta kézfogóját Wittenbergben. Az évfordulóról az MNM is megemlékezik – a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályával összefogva különleges programra várjuk az érdeklődőket.


Luther Márton és Bóra Katalin frigye aggodalommal töltötte el a reformátor híveit – sokan azt gondolták, Luther függetlenségének feladása az új tanok terjesztésének gátja lehet, sőt adott esetben a mozgalom végét is jelentheti. A balsejtelmek végül nem bizonyultak indokoltnak, hiszen Bóra Katalin több mint húsz évig volt férje hűséges társa és segítsége, mai szóval azt is mondhatnánk: menedzsere. A protestáns lelkészfeleség „prototípusát” megtestesítő asszony portréja a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők: A reformáció 500 éve című időszaki kiállításában is látható, a Re-Formációk élő interpretációs program egyik szereplője pedig egy hozzá hasonló hitszónok-feleség.

A kézfogó kapcsán egy estét Luther magánéletének szentelnek. A Reformáció 500 emlékév egyik legérdekesebb produkciója lesz a vendég június 13-án: Völgyessy Szomor Fanni énekesnő és társai zenés Luther-estje ezúttal a Nemzeti Múzeumba látogat.

A program kezdete: 18.00
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum

A program előtt az Ige-Idők: A reformáció 500 éve c. kiállítás tárlatvezetéssel egybekötött megtekintésére is lehetőség van, 17.00-tól.

Regisztráció: refo500@hnm.hu, 2017. június 12-ig.

Belépő:
Tárlatvezetés+ Luther-est: időszaki kiállítás jegye+ kiegészítő programjegy (250 Ft)
Luther-est: időszaki kiállítás jegye

További információ

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Hozzászólások