A Magyar Állami Operaház „Útravaló 2017” címmel megjelent CD lemezével köszöntötte az intézmény főigazgatója az év első kisbabáját. Noel a Semmelweis Egyetem II. Sz. Női Klinikáján 0 óra 0 perc 30 másodperckor látta meg a napvilágot.


Ókovács Szilveszter az idei Kodály-évre utalva úgy fogalmazott, a neves zeneszerző, zenetudós világosan és tömören leszögezte, hogy a gyermek zenei nevelése nem az anyaméhben, hanem minimum a nagyanyai méhben kezdődik. „Mi most, az ötödik Útravaló-kiadáskor annak örvendünk, hogy minden évben tudtunk új műsorral újat mondani, s hogy több százezer családnál már otthonra leltünk. Sokaknál már másodszor, akár harmadszor is – gyorsan gyarapodó családoknál ez lehetséges.

A főigazgató az újszülött köszöntése és a friss kiadvány megjelenése alkalmából azt kívánta, minél többen élhessék át, amit saját családjában maga már negyedszerre is megtapasztal, a kisded mindent éneklését és dúdolva elalvását. „Ez a teremtett és velünk született készség a mi reményünk, az Opera és a kultúránk reménye.

A Magyar Állami Operaház ötödik alkalommal állít össze zenei kiadványt az újszülöttek számára. Az Útravaló című sorozat minden évben más szempontok szerint válogat a gyermekek alapműveltségét is meghatározó, fülbemászó zeneművekből.

A 2017-es lemezen többek közt Mozart A varázsfuvola és Rossini Sevillai borbély című operájának nyitányai szerepelnek, de Kodály Háry Jánosának részlete és az Intermezzo is felcsendül a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Állami Operaház Zenekar előadásában. Emellett ma már nem aktív, ikonikus művészek magyar nyelvű tolmácsolásában hallgatható meg a CD-n az Éj királynője, a Rigolettóból a Herceg, valamint Pomádé híres áriája, és Figaro belépője, továbbá a Hunyadi Lászlóból az Esküvői jelent és cabaletta, A walkürből a Tavaszi dal, a Bajazzókból pedig a Madárdal.

A lemez a PromoBox BabaCsomagjainak részeként várhatóan 90 000 példányban jut el az idei év újszülött magyar állampolgáraihoz országhatáron belül és kívül.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotók: Csibi Szilvia