Balatonfüreden ismét megrendezik Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseményét 2021. június 24-26. között. A 16 éves fesztivál a bezártság hónapjai után friss zenei élményeket szeretne nyújtani mindenkinek az egyik legszebb Balaton-parti településen, Füreden.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. Az évek alatt a világ összesen 34 országából fogadott művészeket. A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idén június 24-26. között várja a közönséget olyan művészek koncertjeivel, mint Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió, vagy a jazzben és klasszikus gitárzenében egyaránt otthonosan mozgó Pusztai Antal gitárművész. A koncerteken való részvétel ingyenes, de a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

Részletek és regisztráció itt.

A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud valamilyen módon, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Mondhatjuk, hogy a gitár “behívó” hangszer a zene világába, amelynek sokszínűsége mindannyiunkat elvarázsol. Változatai kialakításban, méretben és a húrok számában is szinte végtelenek, a legtöbb kultúrában megtalálhatók és több ezer évre nyúlnak vissza, hiszen már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre.

Három estét szeretnénk a közönségünknek ajánlani, mindhárom a legmagasabb szintet képviseli műfajában. Az első koncertünk június 24-én a 2019-ben a világ legnagyobb nemzetközi versenyén, az amerikai GFA versenyen második helyezett Venti Chiavi Gitártrió különleges „Magyar Est” koncertje lesz. Méltán büszkeségei ők Magyarországnak, hiszen ezen a versenyen a világ legjobbjai mérkőznek a díjakért. Tagjai Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs egyenként is megállják helyüket a színpadon, trióban pedig zseniálisak.

Második este, június 25-én Pusztai Antal játszik. Koncertje utazás lesz a klasszikus zenétől a jazzig! A gitárt anyanyelvi szinten beszéli akár jazz, akár klasszikus zene szólal meg a keze alól. Mindkét műfajban nagy nemzetközi versenyeket nyert, a neve jól ismert a világon. A Bécsben élő művész számos világsztárral is játszott egy színpadon, mint pl. Bireli Lagrene, Pat Metheny, B.B. King. 2021. július 7-én a Grammy-díjas gitárossal, Lee Ritenour-ral fog közös koncertet adni Montreuxben.

A fesztivál utolsó estéjén pedig Snétberger Ferenc játszik. Őt végképp nem kell bemutatnom a közönségnek. Kitüntetései és díjai sorába nemrég került a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztje is. A mi kitüntetésünk pedig az, hogy elfogadta a meghívásomat és eljön hozzánk a Balatonfüredi Gitárfesztiválra, hogy megajándékozzon minket a zenéjével.

Három est, a legjavából. Aki velünk lesz, biztosan hosszú időre szóló élményt visz magával Balatonfüredről.”

(Eötvös József Liszt-díjas gitárművész a fesztivál művészeti vezetője)

A fesztivál Balatonfüred Önkormányzatának és az NKA-nak a támogatásával valósul meg.

Program:

2021. június 24. csütörtök 19:30

Balatonfüred, Kisfaludy Galéria
VENTI CHIAVI GITÁRTRIÓ „Magyar est” koncertje
Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs gitárművészek koncertje

Műsor:

Reneszánsz táncok Mátyás király udvarából
Magyar Táncok a Kájoni kódexből
Bartók Béla: Magyar Képek
Bihari János: Két magyar tánc
Farkas Ferenc: Csángó Szonatina
Tóth Armand: Trio Chiavi
Weiner Leó: Divertimento Op.20. Nr.1.
Kodály Zoltán: Esti dal,
Bárdos Lajos: Hejj igazítsad

 

2021. június 25. péntek 19:30

Evangélikus Templom, Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky u. 15.
PUSZTAI ANTAL gitárművész „Klasszikustól a jazzig” koncertje

Műsor:

Antal Pusztai: Invitation
Thelonious Monk: Round Midnight
Antal Pusztai 3 Vals
Egberto Gismonti: Frevo
Costa Lukács: Petit fleur
Miguel Govea: Fantaisie
Antal Pusztai: Dance
Szünet
Antal Pusztai: Jupiter
Emánuel Bosco: Percussion
Antal Pusztai: 1919
Antal Pusztai: Tears
Antal Pusztai: Mr. Guitar

2021. június 26. szombat 19:30

Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

SNÉTBERGER FERENC ÉS VENDÉGEI – KONCERT
Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.
Műsoron: a művész saját szerzeményei

Koncertjeinket ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, védettségi igazolvánnyal látogathatók!

19:00-19:20 közt a regisztrált nézőknek érkezési sorrendben biztosítunk belépési lehetőséget.
19:20-19:30 a szabad helyeket elfoglalhatják a regisztráció nélkül érkezők (érkezési sorrendben)!
19:30 a koncertek kezdési időpontja!

Regisztráció a koncertekre itt.

Hasonló cikkünk:

Budapesti Gitárfesztivál – A gitárzene nagyjai adnak egymásnak találkozót

 

Hozzászólások