A Müpa egyik legszebb hagyománya az újévi Haydn-hangverseny, melyen többnyire a zeneszerző grandiózus alkotása, A teremtés című oratórium szólal meg. A sorozatban a karmester, Fischer Ádám személye állandó, a koncertlátogatók ezért évről évre a mű más-más vonásait fedezhetik fel.

Fischer Ádám karmester (Fotó: Csibi Szilvia, Müpa)

Az impresszív alkotás ezúttal a historikus mozgalom úttörő zenekara, a Concentus Musicus Wien és a Purcell Kórus előadásában hallható újév napján két alkalommal – az esti koncert mellett délután is, Fischer Ádám fiataloknak szóló interaktív ismertetőjével.

Concentus Musicus Wien (Fotó: Daniela Matejschek)

A decemberben a Presto Classical által felvételei alapján az év karmesterének választott Fischer Ádám valóban ügyel arra, hogy A teremtés előadásai között ne akadjon két egyforma. Úgy tartja: „az élet túl rövid ahhoz, hogy ebből rutin válhasson.” Évről évre más énekeseket, más zenekart és más kórust választ.

A különböző előadásokat összehasonlítva joggal támadhat az az érzésünk, hogy Joseph Haydn hatalmas genezistörténete méltó magához a világ megismerhetetlen gazdagságához. Mindig találni benne olyan részt, amelyről elmondhatjuk: „ezt eddig még nem vettem észre”.

Purcell Kórus (Fotó: Nagy Attila, Müpa)

A mostani alkalom különlegesnek ígérkezik: az énekkar az 1990-ben alapított Purcell Kórus, a zenekar pedig a hajdan Nikolaus Harnoncourt karmester által vezetett Concentus Musicus Wien lesz. A historikus zene 20. századi újrafelfedezésekor vállalt úttörő szerepével zenetörténetet írt.

Nemcsak a magyar és a külföldi régizenei műhely találkozása hangzik érdekesnek, de az is, hogy Fischer Ádámnak ily módon lehetősége lesz egy tőről metszett historikus Teremtést vezényelni. Ez egyben a zenekarral történő első együttműködése is lesz:

„Sokukat ismerem modern zenészként, a Bécsi Szimfonikusok tagjaiként, de ebben a felállásban még nem találkoztam velük. Ez az együttes minden túlzás nélkül a historikus mozgalom fáklyavivője volt, és én most építeni akarok a Concentus máig meghatározó Harnoncourt-tradíciójára.

A rendkívül széles repertoárral rendelkező német bariton, Thomas E. Bauer társaságában este pódiumra lépő két magyar énekes, Baráth Emőke és Szigetvári Dávid idehaza és a nagyvilágban egyaránt sikereket arat. A matinékoncerten is jól ismert szólisták – Bakonyi Marcell, Megyesi Zoltán és Rácz Rita – tolmácsolják a mű legérdekesebb részleteit az ifjú közönségnek.

Újévi Haydn-hangverseny
Haydn: A teremtés
2020. január 1., 19:30–22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködik: Baráth Emőke, Szigetvári Dávid, Thomas E. Bauer,
Concentus Musicus Wien, Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György)
Vezényel: Fischer Ádám

További információ: itt

Újévi koncert fiataloknak
Haydn: A teremtés – részletek
2020. január 1., 16:00–17:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Ajánlott korosztály: 12–16 év
Közreműködik: Rácz Rita, Megyesi Zoltán, Bakonyi Marcell,
Concentus Musicus Wien, Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György)
Vezényel: Fischer Ádám

További információt itt  találnak.

Forrás: MÜPA Kommunikáció

 

 

Hozzászólások