2020/2021 az újramuzsikálás évada lesz a Nemzeti Filharmonikusoknál. Jól ismert bérleteik újra elérhetőek lesznek. A bérletek értékesítése egy szimbolikus dátumhoz kötődően május 30-án veszi kezdetét. 1952-ben ezen a napon született Kocsis Zoltán, a kortárs magyar zene ikonikus alakja, aki 25 évig volt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.

az ujramuzsikalas evada

Hamar Zsolt – Francois Leleux – Maxim Vengerov

Az újramuzsikálás 2020/2021-es évadában hét különböző bérlet közül lehet választani. A legnépszerűbbek közé tartozik a Kocsis bérlet, valamint a Kobayashi és Ferencsik bérletek. A koncertsorozatot 2020. október 8-án a Kocsis bérlet nyitja. A négy hangversenyből álló zenei esteknek a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont.

A hangversenyeken a hazai és nemzetközi zenei élet klasszikusai lépnek színre. A magyar közönség egyik legnagyobb kedvence, Baráti Kristóf hegedűművész, az izgalmasan rendhagyó egyéniségű, boszorkányos virtuozitású török zongoraművész, Fazıl Say, valamint a hazai fuvolás társadalom kiválósága, Bálint János.

A Kocsis bérlet négy előadásából kettőn Hamar Zsolt zeneigazgató, egy estén a hegedűs fenoménként világhírnevet szerzett Maxim Vengerov, egy alkalommal pedig a dán Michael Schønwandt vezényel. Az első esten (október 8-án) két romantikus alapmű szerepel: Schubert VIII. szimfóniája és Bruckner Kilencedikje.

A február 3-ai koncert a Fehér éjszakák címet kapta. Ez utal a három északi zeneszerző, a dán Carl Nielsen, a norvég Edward Grieg és a finn Jean Sibelius felcsendülő dallamaira.

Michael Schønwandt

A tavasz nyitányaként is felfogható márciusi koncert műsora két fontos törekvést tükröz. Az első a barokk zene újbóli „birtokbavétele” a hagyományos szimfonikus zenekarok által.

A másik fontos törekvés: a jelen és a közelmúlt magyar repertoárjának ápolása. Így a kínálatban szerepel Bach III. Brandenburgi versenye és II. zenekari szvitje, Kodály Magyar zsoltára, a Psalmus hungaricus és a Cantata aquilarum (Sasok éneke) című egytételes kantátája Dubrovay Lászlónak. A bérlet utolsó előadása az V. szimfónia nevet kapta.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ezen a hangversenyen korunk egyik legizgalmasabb és legvirtuózabb zongoraművészét látja vendégül, a török származású, de évtizedek óta Nyugat-Európában élő Fazıl Say-t.

Szintén a Müpa ad otthont a Kobayashi bérletnek, amely 2020 decemberétől 2021 áprilisáig négy felejthetetlen zenei élménnyel ajándékozza meg a közönséget. Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első estje egy Schönberg-, egy Rachmaninov- és egy Brahms-művel.

Második alkalommal a cseh nemzeti érzés és a pánszláv mozgalom szószólóiként hangzanak fel Smetana és Janáček alkotásai. Közülük a Glagolita mise becses ritkaság.

Olga Kern

Február 25-én klasszikus nosztalgiák jegyében született zenéket hallunk Csajkovszkijtól, Prokofjevtől és Sosztakovicstól. Zárásként pedig izgalmas utazást tehetünk a 19. század vége és a 20. század német-osztrák zenéjének világában Korngold és Richard Strauss kalauzolásával.

A világhírű Olga Kern játssza Rahmanyinov III. zongoraversenyét, Alexander Ramm Csajkovszkij kecses variációit, és hazai kedvencünk, Kelemen Barnabás Korngold D-dúr hegedűversenyét.

Karmesterként Hamar Zsoltot, Oliver von Dohnányit, a Moszkvai Virtuózok alapítóját, Vlagyimir Szpivakovot és a nagy tehetségű fiatal német dirigenst, Christoph Altstaedtet üdvözölhetjük. Ő a nálunk is jól ismert Nicolas Altstaedt bátyja és az operai és szimfonikus repertoár elismert tolmácsa.

A budapesti Zeneakadémia gazdagon díszített épülete ad otthont a Ferencsik bérlet négy koncertsorozatának. A bérlet összeállítói gondos munkát végeztek. A hangverseny-látogatók a zeneirodalom legnagyobb remekei – Schubert utolsó, „nagy” C-dúr szimfóniája, Schumann II. szimfóniája, Csajkovszkij b-moll zongoraversenye, Haydn Katona-szimfóniája és Mozart c-moll miséje – mellett ritkábban hallható művekkel is megismerkedhetnek.

A felejthetetlen koncertélményeket olyan világsztárok garantálják, mint az oboajáték minden árnyalatát felmutató, karmesterként is kiváló François Leleux. Valamint a cselló mesterének számító Perényi Miklós, a berlini Komische Opernek két alkalommal is az év operaháza címet megszerző Nánási Henrik, vagy a régi zene egyik nagy alakja, Konrad Junghänel.

Kívánhatunk-e ennél többet?

Az értékesítés biztonsági okokból egyelőre csak online történik az NF honlapján keresztül. Majd június 1-től valamennyi program elérhető lesz a Jegy.hu országos online jegyirodai hálózatában, valamint a Jegymester.hu oldalon. Továbbra is elérhető lesz a hűségkedvezmény, melyet már az első 4 vagy 6 előadásra megvalósuló jegyvásárlás alkalmával igénybe vehetnek az érdeklődők. Sajnos a jelenlegi helyzetben nem a teljes nézőtér kerül eladhatóvá, hisz a közönség biztonsága az elsődleges szempont.

Azonban a Nemzeti Filharmonikusok felkészülnek arra az eshetőségre is, hogy amennyiben az őszi szabályozások lehetővé teszik, új sorokat nyissanak meg, vagy biztonságos távolságba ültessék egymástól a nézőket.

2020-2021. évad bérletindító oldala

 

Korábbi Nemzeti Filharmonikusok ajánlóink:

Színe-fonákja – Koncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Zenemánia – Versenyművek a Nemzeti Filharmonikusokkal a MÜPÁ-ban