Versenymű vonószenekarra és pipára (nem arra, amelyre Petőfi rágyújtott: ez egy kínai pengetős hangszer), nagyzenekarra és havasi kürtre. Afrikai szimfónia, művek híres jazz-zenészeknek, operák. A svájci születésű, ma New Yorkban élő Sebastian Weigle karmester, negyvennyolc éves szaxofonos és komponista oeuvre-je elképesztően tágas és színes. Színe-fonákja…

Sebastian Weigle karmester

A Jelenések könyve alapján 2000-ben komponált oratóriumán (angol címe The Revelation of St. John) szintén sokféle hatás érződik. A világ számos városában aratott már nagy közönségsikert ez a kompozíció, épp ideje, hogy a budapesti publikum is találkozzék vele.

A mintegy félórás újdonság mellett egy jól ismert remekmű szólal meg a hangverseny második számaként: Brahms Német Requiemje. A kompozíció szövege nem a latin gyászmise német fordítása: a zeneszerző maga állította össze gondosan válogatott bibliai sorokból. Ez a kivételesen ihletett, nagyszabású alkotás hozta meg Brahms számára a világhírt. Addig inkább csak német nyelvterületen ismerték a nevét, a Requiemet azonban röviddel a teljes, héttételes verzió ősbemutatója (1869) után London és Pétervár, nem sokkal utóbb pedig Párizs közönsége is hallhatta. Magyarország picit lemaradt, 1884-ben került sor a Vigadóban az első előadásra. Igaz, ekkor Brahms vezényletével.

A program:
Daniel Schnyder: The Revelation of St. John (János jelenései) – magyarországi bemutató
Johannes Brahms: Német requiem, op. 45

Rost Andrea operaénekes

Közreműködik:
Rost Andrea szoprán
Szalai Ágnes szoprán
Fülep Máté bariton
Kálmándy Mihály bariton
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Sebastian Weigle karmester

Színe-fonákja
2020. február 5. 19.30
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Forrás: Momentum Mundi

 

(Egyik korábbi cikkünkben ITT olvashatnak a Nemzeti Filharmonikusokról.)

 

 

 

Hozzászólások