A Karosi Júlia Quartet 2010 februárjában tartotta első koncertjét a budapesti Nyitott Műhelyben. Ahogy a zenekart vezető énekesnő említi: „Emlékszem, mennyire izgatott voltam, mert az első saját kompozícióimat is eljátszottuk.”

Az azóta eltelt tíz esztendő alatt Karosi Júlia nagy utat tett meg, a magyar jazz meghatározó alakja lett. Kvartettjével számos műsort, több lemezt készített, amelyek Japántól New York-ig fölkeltették a jazzrajongók figyelmét. Egyéni hangvételű vokális műsorukkal koncerteznek itthon és külföldön egyaránt.

Fotó: Ora Hasenfratz

Tavaly például a legjelentősebb magyarországi koncerthelyszíneken hallhatta a közönség Karosi Júliát, méghozzá a saját kvartettje mellett az RTQ vonósnégyessel kiegészülve. 2019. február 10-én, a Müpa Jazz Showcase fesztivál kiemelt, záró hangversenyén, 2019 őszén pedig a Zeneakadémián, majd Fertőd-Eszterházán, az impozáns kastélyban.

2020. február 22-én visszatérnek bölcsőjükhöz, a Nyitott Műhelybe, ahol családias hangulatú születésnapi koncertet adnak fennállásuk 10. évfordulója alkalmából. A koncert műsorán az eddigi repertoárjukból, lemezeikből hallható válogatás. Neves vendégszólista, Borbély Mihály is fellép a zenekarral ezen a különleges estén.

A Karosi Júlia Quartet tagjai:
Karosi Júlia – ének
Tálas Áron – zongora
Bögöthy Ádám – nagybőgő
Varga Bendegúz – dob

Vendégszólista:
Borbély Mihály – fúvós hangszerek

Zipernovszky Kornél írta a zenekar 2019. februári Müpa-koncertjét beharangozó cikkében: „Karosi Júlia énekesnő az egyik legválasztékosabb ízlésű hazai jazzelőadó, aki tudatosan építi saját repertoárját az igényes megszólalás és a közérthető, de egyértelműen modern stílus jegyében.” (Müpa Magazin, 2019. január-február, Júlia új Bartók-műsorának az ősbemutatója volt a 2019-es Jazz Showcase záró koncertje).

Karosi Júlia az ELTE Bölcsészettudományi karára járt, esztétika-filozófia szakra. Majd a bölcsészdiploma megszerzése után végezte el a Zeneakadémia jazzének szakát. Ugyanitt fejezte be a Master képzést is.

Első lemeze, a Stroller of the Streets (Városi kószáló) 2012-ben jelent meg. A kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó, markánsan egyéni hangvételű album azonnal pozitív kritikai visszhangra lelt. Ugyanannak az évnek a végén a Whereabouts Records Japánban is piacra dobta a lemezt, Még egy négyszámos, feldolgozásokat tartalmazó kislemezt is megjelentetett You Stepped Out of a Dream címmel.

Karosi Júlia híre a tengerentúlra is eljutott. Második lemeze a New York-i Dot Time Records gondozásában látott napvilágot 2014-ben. A Hidden Roots (Rejtett gyökerek) cím az énekesnő zenei gyökereire utal, amelyeknél kiemelt fontosságú a magyar népzene és Bartók Béla életműve, ez a finoman összefonódó, kettős örökség.

A zenei örökséghez kötődik az utóbbi években számos koncerten nagy sikert aratott Gershwin-produkció, valamint az ebből a műsorból készült Love Is Here to Stay című album is. Az amerikai zeneszerző dalai ugyanúgy hozzátartoznak Karosi Júlia zenei gyökereihez, mint a magyar folklórkincs és Bartók Béla életműve.

Ezeket a dalokat 2019 ősze óta Cole Porter csodálatos szerzeményei egészítik ki. Az új műsor ősbemutatója 2019. október 19-én volt a Zeneakadémián. A jazz műfaja senkinek nem köszönhet többet, mint a XX. század első két évtizedében alkotó New York-i dalszerzőknek: Jerome Kernnek, Cole Porternek és – persze – George Gershwinnek. Klasszikus igénnyel megkomponált, fülbemászó slágereik a Nagy Amerikai Daloskönyv és az egész jazzirodalom legfontosabb darabjai. 2019 ősze óta varázsos hangulatú koncerteken csendülnek fel Karosi Júlia előadásában.

Karosi Júlia honlapja  

2020. február 22.
Nyitott Műhely (Budapest, XII. kerület, Ráth György u. 4.)

 

(A Montázsmagazin korábbi cikkét Karosi Júliáról ITT olvashatjuk.)

 

Hozzászólások