Végéhez érkezett a 2017. július 27-én útjára bocsájtott Slow Food-CE projekt, melyben öt ország öt városa vett részt. Magyarországot Kecskemét, Kecskemét MJV Önkormányzata képviselte. A projekt célja, – mely mozgalom eredetileg 1989-ben indult Olaszországból – hogy megmaradjanak a helyi gasztronómiai hagyományok, visszafordítsa az embereket a tradicionális értékek felé.

gasztronomiai hagyomanyok

Felhívta a figyelmet arra, hogy felgyorsult világunkban egyre növekvő kész ételek és külföldi áruk fogyasztása helyett a hazai, jó minőségű, helyi alapanyagokból, hagyományos eljárással készülő, ízletes ételek fogyasztása mennyire fontos. Hogy az emberek ráérezzenek az ízek élvezetére, a minőségi, lassabb tempójú életvitelre.

A projektben résztvevő városok mind önálló kutatási, feltárási programokat dolgoztak ki. Kecskemét programja a gasztronómiai hagyományok – kultúra, identitás, élelem – feltérképezésére épült. A kísérleti programban iskolák, óvodák, civil szervezetek, vállalkozások, őstermelők, kézművesek vettek részt.

A projekt során az „Emlékek magtárához” (Ark of Taste) való hozzájárulás eszmei értékeket képvisel, hiszen célja a népi hagyományok megőrzése. A helyi emlékeink magtára olyan 20 videót takar, melyben az interjúalany – gazda, kézműves, mesterszakács, kertész, pékmester stb. – mesél az életéről, bemutat egy korszakot, betekintést enged a munkája fortélyaiba. Így a fiatalabb generáció is lehetőséget kap arra, hogy hasznos információkhoz jusson, és ezáltal tanuljon.

Ugyancsak a kísérleti projekt részeként került megrendezésre minden hónap utolsó péntekén a Slow Food-CE termelői piac, melynek minden esetben a Budai utcai Piaccsarnok szabadtere adott otthont. A termelői piac célkitűzése, hogy a termelőktől a lehető legrövidebb úton a lehető legfrissebb, legegészségesebb, legízletesebb termék kerüljön a vásárló asztalára.

gasztronomiai hagyomanyok

A rendezvény ételkóstolókkal, látványos gasztronómiai bemutatókkal és népi élőzenével fogadta az érdeklődőket. A termelői piac népszerűvé vált a gyermekek körében is, hiszen az alkalmanként kilátogató gyermekcsoportok a sok finom kóstoló és érdekes látványelem, mesterségek megismerése mellett végignézhették, hogyan készül lépésről lépésre a kenyér.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vendégül látta tavaly októberben a városunkba látogató, a projektet vezető olasz partnereket. Ideutazásuk célja a Slow Food termelői piacon résztvevő termelőkkel való megismerkedés, tapasztalatcsere volt, illetve betekintés a termelői piac működésébe.

gasztronomiai hagyomanyok

A Slow Food mozgalom kiemelt célcsoportja a legfiatalabb generáció volt. Ennek érdekében a pedagógusokkal együttműködésben kialakított segédtananyag keretében óvodás és iskolás csoportok, osztályok kerültek meghívásra ismeretterjesztő célzattal a piacra. De a Slow Food előadói is elllátogattak az intézményekbe.

A gyermekek kézműves táborokban ismerkedhettek a hagyományainkkal, és szebbnél szebb rajzokkal mérettették meg tudásukat és kézügyességüket a Slow Food jegyében meghirdetett rajzpályázatokon.

Bár a projekt befejeződött, minden résztvevőben nyomokat hagyott. Szellemisége köztünk marad, és bizton építi a jövő nemzedékét. Emlékeztet arra, hogy a múlt is belőlünk fakad, őseink hagyatéka.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarország is részt vesz a Slow Food projektben