Ellentétek vonzásában. A Nemzeti Énekkar és a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertje a Pesti Vigadóban november 16-án, 19.30-kor.

Nemzeti Énekkar (fotó: Csatlós Norbert)

Az est szólistái: Szalai-Illés Gabriella szoprán, Szántó Andrea alt, Pataky Dániel tenor, Haja Zsolt bariton, Gáspár István basszus, Széll Cecília szoprán, a karmester Somos Csaba.
Műsoron: Frank Martin: In terra pax – magyarországi bemutató, valamint Francis Poulenc: Gloria.

 

Somos Csaba karmester (fotó: Csatlós Norbert)

Frank Martin a Genfi Rádiótól kapott felkérést 1944-ben egy – a világégés után előadandó – mű megírására. Később így beszélt erről: „Nem voltak illúzióim a háború végét követő békét illetően. Az illúzió hiánya azonban nem akadályozott meg abban, hogy megpróbáljam kifejezni a mélységes kétségbeesést és a fényes jövő reményét. […] Krisztus szavaival elmondom az abszolút megbocsátás iránti kérelmet – amint azt a tanítása tartalmazza –, amely nélkül az igazi béke elképzelhetetlen.A komponista a Biblia részleteinek felhasználásával idézi meg a háborút, a felszabadulást, Jézus tanítását és a megbékélést. A darab végül az In terra pax – Béke a Földön címet kapta.

Francis Poulenc, a legendás 20. századi újítók, a Hatok tagja volt. Egy mértékadó zenekritikus azt írta róla: „félig gazfickó, félig szerzetes”. Az 1959/60-ban komponált Gloria szerzetesi mivoltát igazolja. A hattételes mű a boldogságkeresés egyedi formája, a tiszta szépség sugárzása teszi oly különlegessé. Zenei eszközeiben visszafogott, formái letisztultak, a szopránszóló pedig maga a reménység. „Talán elkerülhetem ennek fejében a poklot” – írta a műről a komponista néhány évvel később.

Forrás: Momentum Mundi

A Pesti Vigadóról és a műsoraikról ezen  a linken tájékozódhat.

 

Magazinunk rendszeresen hírt ad a Pesti Vigadóban megtartott koncertekről. Ezek közül a legutolsó cikkünket itt olvashatja.