Marosi Katalint már bemutattuk a Montázsmagazinban 2016-ban. ITT olvasható az alig 18 éves ifjú író-költővel készített interjú. Már első éves egyetemista. Nemrégiben megjelent egy újabb kötete, ennek apropóján adunk közre friss híreket, érdekességeket róla.

Forrás: Colorcom Media Kiadó webshop

A Még egy gyöngy címmel megjelenő kötet fülszövege a következő:

„Mindig nagyon nehéz összeválogatni nagyon sokból keveset, hogy együtt egy értéket alkossanak. Most ezt kíséreltem meg. Az elején még könnyedén ment, de aztán egyre nehezebbé vált, ahogy azok a versek már fixen belekerültek, amiket mindenképp szerettem volna az aktuális verseskötetemben látni. De végül összeállt, és csak reménykedem benne, hogy mindenki olyan egységesen látja, ahogy én. Nyolc év hosszú idő, és most nyolc év teljes anyagából tart az olvasó a kezében egy csekély válogatást. Négy év sem rövid. Körülbelül ennyi idő telt el az első kiadványom megjelenése óta, vagyis, ha azt a pillanatot nézzük, amikor a Még egy gyöngy megjelenik, akkor már több is. Fogadjátok szeretettel tőlem ezt a néhány gyöngyszemet, mint apró lélekszilánkokat!”

Kertész Lili, a Könyvmolyok világa bloggere ajánlotta: „Mikor Katalin könyveit olvasom, egy teljesen új világba csöppenek.”
Ha az elektronikus formátumú novellákat is számításba vesszük, akkor kijelenthetjük, hogy a szerző 30. publikációjáról beszélünk. A kötet körülbelül 81 verset tartalmaz, összesen 370 költemény közül lett ez összeválogatva, tehát a versek színpompás gazdagsága garantált.

Marosi Katalin (Fotó: Gini Rouge Fefe)

A szerző magáról: „Hogy mit is érdemes tudni rólam, vagy mit lehet? 1997-ben láttam meg a napvilágot Budapesten, majd egy vidéki kisvárosban, Solton éltem, gimnáziumba Dunaföldváron jártam, az egyetem pedig Pécs városához fűz. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar BA szakos első éves hallgatója vagyok, a terv pedig az, hogy színházra specializálódjak. Nagyon érdekel az irodalom mellett a színház is, és most, hogy sokat vagyok Pécsett, rengeteget járok színházba is. Ezekről a kis önkéntes online blogmagazinomban kritikákat publikálok. Korábban a Kecskeméti Katona József színházat látogattam. Valamint néha Budapest felé is elnéztem.

Amikkel jelenleg foglalkozom: saját blogon publikálok színházi kritikákat és könyvekről recenziókat (ezeket többnyire kiadóktól kapott recenziós példányokért cserébe), önkéntes munkát végzek, mint kezdő meseterapeuta, valamint, amikor van időm, a 100 éves Pécsi Villamoson is nyitva tartok. De ez most kicsit a háttérbeszorult. Valamint szabadidőmben egyetem után korrepetálást is vállalok. De legfőképp egyetemre járok, rengeteg téma érdekel, amikben jobban elmerülhetek a referátumoknak, szemináriumi dolgozatoknak köszönhetően. Hogy egy kis merítést mutassak ezekből, címszavakban: Szent István, Mária-tisztelet, Freud, Shakespeare és Kertész Imre. Persze, ez még csak egy kis szeletkéje az egésznek. Huszonkét tantárgyam van ebben a félévben, a Mondattantól kezdve a Régi magyar irodalmon és a Dramaturgián át a Magyar zene hungarológiai közvetítéséig minden megtalálható a tárgyak széles palettáján.

Forrás: Colorcom Media Kiadó webshop

Valamint, amikor akad időm, írok is. Színdarabokat, regényeket, verseket, novellákat, meséket. Meséket azért, mert most már olyan meséket olvasok fel a gyerekeknek, amiket én írok, és utána azokról beszélünk közösen. Mióta több időt töltök gyerekek között, sokkal jobban megy a meseírás is. Imádok elmerülni Cin, Merry, Rosy és Durci-Gyuri, valamint az összes többi szereplő között egy-egy mese erejéig éjszakánként. Valamint a versek írása is folytatódik, hetente egy vers talán biztosan születik. És most fejeztem be végre-valahára a holokauszttal kapcsolatos regényem, ami idő kérdése és megjelenik. Az egyetlen tényező, ami miatt még visszatartom, hogy át kell olvasgatnom, hogy a főszereplő mesélő hol férfi, és hol nő inkább. Ez a színpadi adaptáció miatt lesz fontos. Még csak most fejeztem be ezt a regényem, de közben már ezer meg ezer ötlet van bennem, a műfajok és stílusok szempontjából is fürdőzöm köztük. Nem fogok unatkozni az elkövetkezendő években, az már biztos!”

A kötet apropóján előreláthatólag bemutatóra kerül sor Pécsett, a Next Step kávéházban április közepén. Pontosabb információk a továbbiakban a szerző oldalán lesznek elérhetőek. A kötetet a Colorcom Media Könyvkiadó webáruházában lehet online megvásárolni.

 

Marosi Katalin: Gyermekálom

Lenn a mélyben, mint pásztortüzek:
ragyognak az ablakok.
S benn a házban kicsiny gyermek:
csendesen szuszog.

Aludj angyal, ne félj most:
senki sosem bánt.
Édesanya karja ölel:
senkinek nem enged át.

Édes álmod angyal őrzi
éneke messze száll.
Áldás hull rád, boldogság:
életed hajnalán.

Pécs, 2017. 02. 07.

 

 

Hozzászólások