A Libri díjak döntősei – Kiderült az idei Libri irodalmi díjak 10-es rövidlistája. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakat az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyvei érdemlik ki. A 2020-ban megjelent, és a díj követelményeinek megfelelő 155 műből idén 212 neves közéleti személyiség szavazatai alapján alakult ki a 10 döntős listája, amiből a zsűri és a közönség is kiválasztja majd a kedvencét.

a libri dijak dontosei

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2020-ban összesen 155 könyv felelt meg, a lista 50 kiadó könyveiből állt össze. Erről a hosszú listáról választotta ki kedvenceit a Libri által felkért szakmai bizottság: 2021 februárjában 212 neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Ezek lettek a Libri díjak döntősei. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja majd ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A Libri díjak döntősei

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2021-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

1. Bereményi Géza: Magyar Copperfield
2. Grecsó Krisztián: Magamról többet
3. Halász Rita: Mély levegő
4. Háy János: A cégvezető
5. Jászberényi Sándor: A varjúkirály – Nyugati történetek
6. Kiss Tibor Noé:  Beláthatatlan táj
7. Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
8. Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
9. Szabó T. Anna:   Szabadulógyakorlat
10. Tompa Andrea: Haza

A szakmai bizottság tagjai voltak többek között: Al Ghaoui Hesna, Arató László, Barabási-Albert László, Bazsányi Sándor, Bárdos András, Bojtár B. Endre, Bombera Kriszta, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Danks Emese, Demeter Szilárd, Enyedi Ildikó, F. Tóth Benedek, Fáy Miklós, Fehér Boldizsár, Filipov Gábor, Finy Petra, Forgách András, Gazda Albert, Gyurkó Szilvia, Haász János, Jónás Vera, Kemény István, Kemény Zsófi, Király Júlia, Legát Tibor, Ott Anna, Sándor Pál, Szabados Ágnes, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor is.

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai:

  • Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja;
  • Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója;
  • Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja;
  • Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő- helyettese, egyetemi oktató;
  • Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség 2021. március 25-től május 2-áig, másfél hónapon át szavazhat a Libri weboldalán  a Libri díjak döntősei közül bármelyik könyvre. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze.

a libri dijak dontosei

A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat májusban adják át. A díjról, a 155 könyvről, valamint a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál ITT és ITT.

 

Magazinunk ITT írt a díjazottak kiválasztásáról

 

Hozzászólások