A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik. A Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából. Az intézmény Richard Wagner születésnapján, május 22-én jelentette be, hogy a teljes Nibelung gyűrűje tetralógiát, A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert magában foglaló virtuális fesztivállal várja a nézőket június 18. és 27. között a Müpa Home közvetítéssorozat részeként.

Fotó: Nagy Attila/MÜPA

A Budapesti Wagner-napok története 2006-ban két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött. Azóta minden júniusban Wagner-rajongók kitüntetett rangú zarándokhelyévé vált a Müpa és az egyedülálló akusztikájú Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem.

Az elmúlt másfél évtizedben a teljes bayreuthi kánon mind a tíz operájával találkozhatott itt a közönség. A fesztivál a világ legnagyszerűbb Wagner-énekeseit vonultatja fel évről évre.

Fischer Ádám karmesternek, a Budapesti Wagner-napok alapítójának és művészeti vezetőjének célkitűzése, hogy a fesztivál produkciói a Wagner-drámákban rejlő zenei és színpadi finomságokat mutassák be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem egyedülálló akusztikai és színpadi környezetében.

Wagnerről azt hiszik, hogy »bombasztikus« a zenéje, és minden érzelme túldimenzionált. Érzésem szerint a túlságosan hősies és bombasztikus előadásban elvesznek az apró emberi reakciók, amelyek nagyon fontosak Wagnernél. A Müpában sokkal intimebb, bensőségesebb Wagnert lehet megmutatni, mint bárhol máshol a világon” – fogalmazott a budapesti előadások egyediségéről Fischer Ádám.

wagner-napok

Fotó: Pályi Zsófia/MÜPA

Az 2020-as Budapesti Wagner-napokat a Müpa – elsődleges szempontnak tekintve közönsége, fellépő művészei és munkatársai biztonságát – rendhagyó módon nézői otthonában „rendezi meg”.

A Wagner-rajongók ennek köszönhetően egyszerre megszokott és újszerű környezetben élhetik át újból június 18. és 27. között A nibelung gyűrűje Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott, 2015-ben és 2016-ban HD-minőségben rögzített négy előadását. A nürnbergi mesterdalnokok Michael Schulz rendezte produkciójának 2013-as premierjét, A bolygó hollandi Kovalik Balázs-féle változatának 2015-ös bemutatóját és a Matthias Oldag által színpadra vitt Tannhäusert 2018-ból.

Különleges mitológiavilág, sorstörténetek, karakterek, akikkel azonosulni tudunk. A Budapesti Wagner-napok Wagner lenyűgöző életművét átélhetővé és emberközelivé teszi. Többek között ennek köszönhető az eseménysorozat kivételes sikere. Az online tér kiváló alkalmat kínál arra, hogy azok is bepillanthassanak Wagner zenei univerzumába, akik eddig nem találkoztak ezekkel a remekművekkel. S bár a Budapesti Wagner-napok összetéveszthetetlen hangulatát élőben érdemes megtapasztalni, a közvetítések során a mozgókép műfajának köszönhetően új árnyalatokkal és nézőpontokkal gazdagodhat az élmény” – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Fotó: Pályi Zsófia/MÜPA

A virtuális fesztivál kezdete előtt a Müpa hűségprogramjának tagjai online szavazással dönthetnek arról, hogy a közvetítések idején a Duna-parti intézmény esténként milyen színű kivilágításban pompázzon.

Az ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthető felvételeket a Müpa földrajzi korlátozás nélkül közvetíti magyar nyelvű feliratozással. Angol – illetve A nürnbergi mesterdalnokok esetében német – nyelvű feliratozás a Müpa angol nyelvű honlapján érhető el.

Az intézménynek az összes kontinensen elérhető közvetítéssel nem titkolt célja, hogy a Budapesti Wagner-napok törzsközönsége mellett a világ minden pontjából új rajongókat szerezzen a maga nemében páratlan budapesti Wagner-élménynek.

wagner-napok a mupa-ban

Fotó: Pályi Zsófia/MÜPA

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

Budapesti Wagner-napok 2020
2020. június 18-27.

Bővebb információ a MÜPA oldalán olvasható.

2020 június 18., 18:00 / A Rajna kincse

2020 június 19., 18:00 / A walkür

2020 június 20., 18:00 / Siegfried

2020 június 21., 18:00 / Istenek alkonya

2020 június 24., 18:00 / A nürnbergi mesterdalnokok

2020.június 26., 18:00 / A bolygó hollandi

2020 június 27., 18:00 / Tannhäuser

Forrás: MÜPA Kommunikáció

 

Kapcsolódó cikkünk:

Elindult a jegyértékesítés a MÜPA jövő évadbeli koncertjeire

 

 

Hozzászólások