A Michael Andrew Fox néven született kanadai színész a sorozatok világában érte el első jelentős sikereit. A Családi kötelékek (Family Ties) című sorozat hozta meg számára az ismertséget, szakmai elismerésként három Emmy- és egy Golden Globe-díjat, valamint a lehetőséget, hogy eljátssza Marty McFly szerepét Robert Zemeckis Vissza a jövőbe című sci-fi vígjátékában.

Először nem Michaelt kérték fel a szerepre, sőt már a forgatást is elkezdték, a főszereplő azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Michael-t nem akarták elengedni a Családi kötelékek forgatása miatt, így egyik helyszínről a másikra utazott, hónapokon keresztül éjszakába nyúlóan dolgozott.

A harmadik részben Brown doktorral, a “dokival” (Christopher Lloyd) a Vadnyugaton

A szerep világhírűvé tette. 1985 és 1990 között három rész készült el az azóta is méltán népszerű, egy fordulatos és bonyodalmakkal teli időutazás történetét elmesélő sorozatból.
1988-ban vette feleségül Tracy Pollan színésznőt, négy gyerekük született. Magánéleti botrányairól nem tudunk, házasságuk azóta is tart.

Legismertebb vígjátékai közé tartozik a Dupla vagy semmi, a Doc Hollywood és a Szenzációs recepciós, de láthattuk a Szerelem a Fehér Házban című romantikus filmben, illetve A háború áldozatai című háborús drámában is.

1991-ben, 30 éves korában fiatalkori Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, ám ezt 7 évig nem hozta nyilvánosságra. Egy ideig az alkoholhoz menekült, de felesége segítségével leszokott az italról.

Szerepet vállalt a szintén Golden Globe-díjat hozó Kerge város (Spin City) című sorozatban, melyet már társproducereként is jegyzett. A filmet 1999-ben hagyta ott súlyosbodó betegsége miatt.
1998-ban jelentette be nyilvánosan, hogy Parkinson-kórban szenved. Sikeres agyműtétet hajtottak rajta végre, mely enyhített bizonyos tüneteket.

Ezt követően inkább epizódszerepekben tűnt fel, illetve animációs filmek figuráinak (Stuart Little kisegér, Atlantis – Az elveszett birodalom) kölcsönözte a hangját.

Az időgéppé alakított Delorean, amely a bonyodalmakat okozza

Létrehozta a Michael J. Fox Parkinson Alapítványt, melynek célja, hogy támogassa a Parkinson-kór gyógyításának kutatását. Adományokat gyűjt, és lobbizik az alapítvány céljaiért. 2010-ben a svédországi Karolinska Intézet tiszteletbeli orvosi címet adományozott neki a betegség elleni küzdelemben való részvételéért és az adománygyűjtésben kifejtett tevékenységéért.

Három önéletrajzi ihletésű könyve is megjelent, az egyik a Mindig felfelé nézz: avagy egy gyógyíthatatlan optimista kalandjai címet viseli. Vígjátékaiból is az optimizmus, a pozitív életszemlélet, a minden nehézségen felülemelkedni tudás cseng ki, évtizedeken át tartó küzdelme a betegséggel, élni akarása szintén ezt támasztja alá.

Weninger Nóra

2013. június 15.

Hozzászólások