“Vizuális filmköltemény”, ez lehetne a héten bemutatott – mese-, vagy filmterápiára is alkalmas – felnőtt mesefilm alcíme. Szörnyek és szerelmek – Fantasy filmbemutató.

Mintha az Andersen és Grimm meséket egybeszőtték volna, vízi és szárazföldi szörnyekkel…, az ő legyőzésükkel,  az öreg király önfeláldozásával…, apró szörnyű dolgok felnagyításával…, ígéretek szó szerinti betartásával…, az örökifjúság és szépség  ábrándjával…, királykisasszonyok tudatlanságban tartásával…, anyai “őziketerrorral”…, ikrek egymástól elszakításával…, előítéletekkel, ábrándokkal, illúziókkal…, ármánnyal…, csodákkal…, hősiességgel…, gyűlölettel, megalázással-megalázottsággal…, bűnnel-bűnhődéssel és büntetéssel…, s a végén katarzissal.

Mintha egy, a három szomszédos királyságnak tartott Hellinger-féle családállításnak, drámapszichológiai terápiának  lennénk szemtanúi egy vándorkomédiás társaság előadásában; benne jóslatokkal, törpékkel, óriásokkal, bohócokkal, tűznyelőkkel, artistákkal és egy kötéltáncossal, ki a kötél közepén imbolyogva szimbolikusan is egyensúlyban tartja a mese szövevényét.

A film végére teljesen elvarázsolódik a néző a gyönyörű helyszínek – várak, erdők, hegyek, fából fakadó források, kietlen síkságok, barlangok, labirintusok – és a korhű színpompás jelmezek látványától. A varázs  a stáblista végigolvasása alatt is – a grafikusan megjelenő filmrészletekkel -, ottmarad a néző tudatában.

Kilépve a moziból pedig  mintha a filmből átlényegült szereplőket látná megjelenni a Kossuth Lajos utca zajos-poros forgatagában… Ki-ki maga is felismerheti a saját életének üzenethozóját az ékszerbolt kirakata előtt söprögető, vagy a fegyverbolt ajtajában álló harci-piktogramos pólóban bámészkodó boltosban, vagy a tatarozás alatt álló Párizsi-udvart körülvevő kerítés árnyékában kolduló öreg koldusasszonyban… Saját életfilmjének meséjét pedig továbbszőheti otthon, a saját szobája hűvösében…

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság… Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében. Amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja. Mindeközben Highhills nem túl éles elméjű királya (Toby Jones) kizárólag azzal van elfoglalva, hogy házi kedvencként egy méteresre hízott bolhát nevelget, s megfeledkezik felnőtt lánya boldogságáról, akit egy balul elsült lovagi torna keretében egy erőszakos ogréhoz ad feleségül. Végül Strongcliff királyság élveteg és nőcsábász ura (Vincent Cassel) csodás énekhangja alapján beleszeret egy öregasszonyba – a nő pedig egyre szörnyűbb játszmákba megy bele, hogy fenntartsa a fiatalság és kívánatosság látszatát.

A szürreális fantáziabirodalomban játszódó, bizarr karakterekkel és drámai fordulatokkal teli cselekmény a 17. századi történetíró, Giambattista Basile Pentameron című „mesekönyvének” három történetét szövi egybe, amelyek között az emberi gyarlóság és a bűnös szenvedélyek adják a kapcsolódási pontot.

Víziszörnyek és ogrék, királyok és királynék, mágusok és kurtizánok gyűlnek össze a Gomorra és a Reality című filmjével is Cannes-i Nagydíjat nyert Matteo Garrone sajátos hangulatú fantasy-horrorjában, amelyben a tündérmesék legsötétebb oldalát ismerhetjük meg olyan látványvilággal és szereplőgárdával, amit bármelyik hollywoodi produkció is megirigyelhetne.

A Cannes-ban Arany Pálmára jelölt, hét David Di Donatello-díjjal (az „olasz Oscar”) és tíznél is több további fesztiváldíjjal elismert alkotás május 31-től látható a hazai mozikban eredeti nyelven, magyar felirattal.

Budapesten a Toldi Mozi, a Művész Mozi, az Art+ Cinema és a Pólus Mozi tűzi műsorára, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Cegléden, Jászberényben és Szentendrén is látható lesz. A vetítési helyszínek teljes listája a Pannonia Entertainment oldalon olvasható.

ALKOTÓK

Rendező: Matteo Garrone
Főszereplők: John C. Reilly, Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, Shirley Henderson
Forgatókönyvíró: Giambattista Basile nyomán Matteo Garrone, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso
Zeneszerző: Alexandre Desplat
Operatőr: Peter Suschitzky
Vágó: Marco Spoletini
Producer: Matteo Garrone, Anne Labadie, Jean Labadie, Jeremy Thomas

Korhatár: 16 éven felülieknek

Szörnyek és szerelmek  (Il racconto dei racconti / Tale of Tales) bemutató: 2018. május 31-én. 

Forgalmazza a Pannonia Entertainment

 

Antalffy Yvette 

(kYVETítés.blog)

 

 

Hozzászólások