Fábián Edith Myriam nővér a Mária Misszionáriusai nővérközösség tagja 2007 óta. A Fülöp-szigeteken a filippi és ázsiai nehéz sorsú fiatalokat és családjaikat segítik. Korábban a Montázsmagazin már készített egy háromrészes interjút vele, ( – I. –  II. –  III. – ) és többször ő maga jelentkezett tudósítással Manilából, például a pápalátogatás alkalmából. Most egy szegedi piarista diáklány kérdéseire válaszol, melyből megtudhatjuk, hogyan ünneplik Manilában a karácsonyt.

 

fulop-szigetek2

 Középen Fábián Edith Myriam magyar származású szerzetesnővér

Hogyan készültök az adventi időszakban a karácsonyra?

A Fülöp-szigeteken a karácsonyra való készülődés már Mindenszentek után elkezdődik. Szép lassan felkerülnek a karácsonyi lámpák a házakra, és a karácsonyi zene is elkezdi zengetni dallamát a bevásárlóközpontokban, buszokon és a TV-ben.
Az Advent csak formális, hivatalos kezdete az egyházi liturgikus naptárnak és az új egyházi évnek, és ekkor a templomokban meg az otthonokban előkerülnek az adventi koszorúk. Minden vasárnap a templomunkban egy család felolvassa az adventi imát a mise előtt, majd a család tagjai meggyújtják a gyertyát, és kezdődik a mise. Itt nincs Rorate mise, mint otthon, hétköznap az emberek mennek ugyan misére, de nem igazán olyan adventi a hangulat.

Van valami egyedi szokás a Fülöp-szigeteken?

A karácsony a Fülöp-szigeteken szinte ugyanolyan, mint otthon, mivel egy egyetemes Egyházhoz tartozunk, de mégis vannak eltérések, hiszen a kultúra is, a klíma is más. Itt mindig meleg van, és nem esik a hó, így a karácsonynak is más a jellege. Sok sok karácsonyi dísszel ékesítik a gazdagabb, főleg bevásárló negyedeket. A bádogvárosok is díszítenek, csak ők nem olyan színvonalasan. A szegényebb negyedekre jellemző, hogy ötletes díszeket készítenek azokból az anyagokból, amikhez éppen hozzájutnak. Sokszor a szemétből szedik ki a hozzávalókat, kólás műanyag üvegekből, neylonokból és még sok más elképesztő anyagból lesz a dekoráció. Minden évben csinálnak egyes városrészek kiállításokat “Recycled”, (azaz újra hasznosított) anyagokból készített karácsonyi díszekből és Betlehemesekből, amit már novemberben elkezdenek készíteni.Csodálatosak a műveik, és igazán közel áll a karácsonyi lelkülethez, hiszen Jézus egy szegény jászolban született, és nem palotában.

 

fulop-szigetek1

 

A karácsonyfát is már novemberben, de legkésőbb advent első hétvégéjén feldíszítik. Itt nem beszélnek a Jézuskáról, aki a karácsonyfát hozza. Mivel minden műanyagból van igazi fenyőfa hiányában, ez tovább tart.

A lelki készülődésben viszont a filippinok az egész világon egyediek karácsony előtt. Csak itt, ebben az országban őrzik annak a hagyományát, hogy kilenc nappal december 25. előtt már elkezdenek egy kilenced misét, és tulajdonképpen kilenc napon keresztül, hajnali 4 órakor az éjféli miséhez hasonló pompás liturgikus ünnepléssel készülnek Jézus születésére. Ezt a misét “Misa de Gallo”-nak hívjak spanyolul, ami azt jelenti: “Kakasszó mise”. Vagy tagalogul “Simbang Gabi”, ami azt jelenti, hogy éjféli mise.

A “Simbang Gabi” mise december 16-án reggel 4 órakor kezdődik, napfelkelte előtt egy órával. Minden filippino templomban megtartják, és minden filippino részt vesz ezen, annyira sokan, hogy be sem férnek a templomba. Ezért évekkel ezelőtt az egyház eldöntötte, hogy az esti órákban is legyen egy “Simbang sa Gabi”, amit este 8 órakor vagy 9-kor kezdenek, és így a két mise között elosztódnak az emberek. Természetesen a napi miséket is ugyanúgy megtartják a templomokban.

 

fulop-szigetek4

 

Ez az időszak a papok számára a legkeményebb az évben, mert kilenc napon keresztül alig alszanak, és sok misét mondanak naponta. Általában karácsony estéjére már mindenki nagyon fáradt, és ez érződik is az éjféli nagymisén sok helyen. A filippiek nagyon ragaszkodnak ehhez a kilencedhez, mert azt tanították nekik, ha mind a kilenc misét szorgalmasan végigimádkozzák, akkor biztosan megkapják azt az ajándékot és kegyelmet, amit a kis Jézustól ebben az évben kérnek. Ilyenkor olyan emberek is eljönnek a misékre, akik egyébként nem sokat járnak év közben.

Nagy karácsonyi misék ezek glóriával, allelujával és a karácsonyi olvasmányokkal. Azért kezdik olyan korán reggel, mert annak idején V. Sixtus pápa elrendelte, hogy a rizs aratása miatt az embereknek a nap felkeltével már a földeken kell lenniük, így a papok korán elkezdték a misét, és azóta ez megmaradt a tradíciójukban.
A misére egy speciális olajos lámpával ballagtak, hogy fel ne bukjanak, amit azóta megőriztek, mint szimbólumot. Ezzel díszítik ki az egész templomot, ezt “Parol”-nak hívják. Olyan csillag alakú, mint amihez bennünket a kommunista időkben szoktattak, ezért nekem nagyon furcsa volt megszokni, de már természetessé vált. Mindenféle színben világítanak, és az anyaguk szép, átlátszó “Kapisz”-ból, vagyis kagyló lapokból áll, amit kis apró darabokban raknak össze csillag alakban. Gyönyörű látvány. Küldök egy képet róla.

 

fulop-szigetek3

 

Hogyan zajlik az ajándékozás nálatok?

Az ajándékozás nálunk egyszerűen, de nagyon ünnepélyesen történik. Nagy a családunk, december 24-én este általában többen vagyunk 50-nél is a házban a karácsonyfa körül. Az éjféli misére mindenki szépen, ünnepélyesen kiöltözve jön velünk, majd a betlehemi jászol előtt a teraszon vagy a kápolnában, mikor hol van nagyobb hely, énekelve, gyertyákkal körbe véve letelepszünk, és mikor már jól kiénekeltük a karácsonyi énekekkel örömmel magunkat, mindenki kap lehetőséget, hogy spontán imáját megosztva a többiekkel megköszönje az Úristen által adott ajándékokat az elmúlt évben. Nagyon bensőséges pillanat ez! Ezután Sophie nővér, az elöljárónk a legfiatalabb gyermek kezébe adja a kis Jézus szobrát a jászolból, amit mindenki egy pillanatra a kezében tarthat, ringathat, jelképezve a megújuló szeretetet a gyermek Jézus, a mi megváltónk iránt. Nem bálványimádás ez, hanem segítség ahhoz, hogy konkrétan át tudjuk élni azt, amit a lelkünkben próbálunk kifejezni. Sokakat segít ez, hogy mély lelki tapasztalatokat éljenek át.

Majd kezdődik a várva várt ajándékozás. Mindenkinek van egy angyala, Advent első vasárnapján húztunk ki egy nevet a missziónk tagjai közül, és akit kihúztunk, azért fogunk karácsonyig imádkozni és őt megajándékozni. Sok kreativitás és szeretet kell ahhoz, hogy ez igaz és bensőséges lehessen karácsony napján. Emellett mindenki kap egy ajándékot a missziótól, amit a szponzoraink segítségével tudtunk megvenni, személyre szólóan. A fiataljaink rettentően meg vannak hatódva minden évben, mert életükben ilyen bensőséges karácsonyt nem éltek át. A fiúk a börtönéveik előtt inkább a barátokkal itták magukat részegre, a lányok sokszor erőszak áldozatai a családban, ami nem igazán tette bensőségessé a bádogvárosban a karácsonyt. A karácsony az ACAY-ban mindig egy életre szóló élmény, amit a legtöbben később duplikálnak a leendő családjukban, és így a következő generáció, a gyerekeik már megújult szellemben élhetik át ezt a szép ünnepet. Ennek mi nagyon örülünk, és büszkék vagyunk a fiataljainkra.

Majd kezdődik a zenés vacsora és a “szent húzás”. Ez egy ránk jellemző tradíció, hogy minden évben kihúzunk egy szentet a kosárból a legalább 50 különböző szent közül, aki a következő évre barátunkká válhat, ha jobban megismerjük, és imádkozunk vele különös kegyelmekért, amit a kis papíron kapunk meg egy mondattal és egy imaszándékkal. Ezt megosztjuk egymás között, és mire szót kap mindenki, már majdnem reggel lesz.

 

fulop-szigetek5

 

Másnap, december 25-én egy különleges előadást készítenek a nővérek, a munkatársak és önkéntesek a régi fiataljainkkal, akik szívesen beállnak a csapatba. Nálunk az a tradíció, hogy egész évben a fiatalok adnak elő táncokat, énekeket vagy színházi darabokat mindenféle esemény körül, de karácsonykor mi, a nővérek és a munkatársak, nevelők lepjük meg őket egy színvonalas de nevettető előadással, amit a francia Sophie nőver vezet. Nagy a készülődés és az öröm a fiatalok között erre a show-ra.

Az előadás után a fiatalok mutatnak be táncprodukciókat, amit egy zsűri értékel, és a nyertes párt ajándékkal lepjük meg. Dance with the Stars a címe az éves táncversenynek, amire a fiataloknak maguknak kell felkészülniük, és minden évben szebbnél szebb produkciókat láthatunk.

December 26-án a lányok hazaindulnak karácsonyi vakációra. Akiknek nincs családjuk, azoknak befogadó-családokat keresünk, hogy ők is átélhessék a vakáció örömeit. Otthon töltik az újévet a családban. Hogy otthon is örömteli lehessen az ünneplés, a lányok egy “food basket”-ot, egy élelmiszercsomagot visznek haza, amiért ők dolgoztak meg már november eleje óta. Mindenféle dolgokat sütöttek, főztek és eladták, amiből megvehetik az új évi vacsorához való élelmiszert: spaghetti bolognai szósszal, gyümölcssaláta konzervből, édesített sonka és reszelt sajt. Ez a menü újévkor, mert azt hiszik, ha hosszú tésztát esznek, akkor hosszú életük lesz.

Kedves Edith nővér, köszönjük szépen az interjút! Szép karácsonyi ünnepeket kívánunk nektek és pártfogoltjaitoknak Manilában!

 

 

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások