Hogyan várják a karácsonyt Hollandiában, Frízföldön? Honnan jön és mit hoz a Mikulás? Kit hívnak Zwarte Piet-nek? Milyen hagyományos ételeket és süteményeket készítenek a Hollandia északi részén élők? Az alábbi írásból számos érdekességre és hagyományra is fény derül, a receptek segítségével pedig mi magunk is elkészíthetjük az ottani karácsonyi finomságokat.

advent hollandiaban2

Az advent közeledtét a boltok már régen jelezték árukínálatukkal, jóval december előtt megjelentek a Mikulás-advent-karácsony ünnepkör árucikkei.

A Szent Márton-napi lámpás köszöntések után a gyerekek a Mikulás (Sinterklaas) jövetelére várnak. Sinterklaas (véleményem szerint a Saint Nicolas, tehát Szent Miklós püspök nevéből alakult ki) idén november 14-én érkezett meg Hollandiába, a Drente tartományban fekvő Meppel városába. A hagyományok szerint Spanyolországból jött hajóval. Krampusz segítői, a Fekete Péterek, vagyis Zwarte Piet-ek szórják az utcán a gyerekeknek a kedvenc édességüket, a pepernoot-ot, ami egy speciális fűszerkeverékből készült rágcsálnivaló. A fűszerkeveréket speculas-nak hívják és régen holland kereskedőhajók hozták Európába a hozzávalóit a gyarmatokról.

A keveréket bárki otthon is elkészítheti: őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbérpor, őrölt kardamom és fehér bors kell hozzá.

A pepernoot receptje:

Hozzávalók:

200 g liszt, 100 g barna cukor, 125 g hideg vaj, késhegynyi só, 3 evőkanál a fűszerkeverékből, 2 evőkanál tej.

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, a fűszerkeverékkel és a tejjel. A vajat késsel feldaraboljuk és összedolgozzuk az eddigiekkel, hogy egy masszát kapjunk. Fóliába csomagolva pár órát, esetleg egész éjjel hagyjuk a hűtőben állni. A hűtőből kivéve megformáljuk a kis kekszeket: csíkokat sodrunk és azt feldarabolva a kezünkkel kicsi gömböket formálunk, ezt sütőpapírra tesszük és az egészet 170 fokra előmelegített sütőben sütjük. A méretétől függően 10-20 perc alatt kisül.

advent hollandiaban3

A Mikulás december 5-én este érkezik. A gyerekek kipucolják a cipőjüket vagy csizmájukat, de annyi ajándékot kapnak, hogy az nem fér bele. Sok családban karácsonykor nincs is ajándékozás, hanem ezt Mikuláskor teszik meg, ilyenkor viszont a család felnőtt tagjai is megajándékozzák egymást. Sok helyen szokás, hogy vicces rigmusokat, csasztuskákat írnak egymásról, előre kihúzzák a neveket, hogy ki kit ajándékoz meg. A Mikulásnak kijár, hogy énekeljenek neki, így idén magyar Mikulás dalt is hallhatott az itteni családom.

Tavaly volt szerencsém a krampusz bőrébe bújnom, jó szerep volt, örültek nekem a gyerekek, mivel én vittem az ajándékokat, tőlem kapták az édességet. Ez az ünnep olyan, mintha a mi Mikulás és karácsonyi ajándékosztásunk egyben lenne megtartva. Egyre inkább tendencia azonban, hogy ahol gyerek van, ott már karácsonykor is van ajándékozás.

Sinterklaas és Zwarte Piet távoztával a karácsonyfa rögtön bekerül a házba és feldíszítve teszi varázslatossá a sokszor szürke hétköznapokat. A karácsonyfát gömbökkel, bolti díszekkel, égőkkel, angyalhajjal díszítik. 24 napos adventi kalendáriumot lehet venni a boltban. Az igazi adventi várakozást jelképező négy gyertyás koszorú a templomokban látható, de egyre több keresztény házban is megtalálni. A protestáns puritán szellemiség jegyében legtöbbször csak négy fehér gyertya áll a koszorún.

advent hollandiaban1

Az egyházközségek és a polgári szervezetek is sok adományosztást, szeretetvendégséget szerveznek, valamint ilyenkor szokás, hogy a munkahelyek karácsonyi csomagot juttatnak dolgozóik számára.

A helyi egyházi iskola tavaly szabadtéri betlehemet szervezett egyik délután, a környék több pontján jelenítették meg Jézus születésének történetét, egy helyen fogadósok, máshol pásztorok álltak, és végül egy jászolt is felállítottak, benne egy igazi élő kisbabával és körülötte bárányokkal. Az összegyülekezett embereknek időközönként eljátszották a történetet, mai, érthető változatban. Ezt azonban nem minden évben rendezik meg.

advent hollandiaban4

Karácsonyra jellemző étel még a rollade, ez egy kötözött sonka-féleség, a hús készülhet marha- vagy disznóhúsból is, valamint a kerststol, ami egy mandulás töltelékkel töltött mazsolás édes sütemény.

Az újév ünneplése is igen hasonló a magyarhoz: tűzijátékok, visszaszámlálás, himnusz, pezsgő, valamint a szomszédok köszöntése, finom falatok, de a virsli nem jellemző; és ilyenkor készül a legtöbb oliebol, ami hasonló a mi fánkunkhoz, de legtöbbször mazsolás és gömb alakú.

advent hollandiaban5

Így készül ez a finomság:

Hozzávalók:

750 g liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, 35 g szobahőmérsékletű vaj, 10 g száraz, vagy 30 g friss élesztő, 750 ml szobahőmérsékletű tej, 3 teáskanál barna cukor, 400 g mazsola, 2 kisebb alma, fahéj, ízlés szerint, porcukor a tetejére.

Elkészítés:

Az almákat hámozás után apró darabokra vágjuk, beáztatjuk a mazsolát. A lisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot és egy kis tejet, majd a tejet apránként hozzáadagoljuk, hogy egy massza legyen. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, fahéjat (akár egy evőkanállal is!) és a mazsolát, almát. Jól elkeverjük, majd meleg helyen 1 órát betakarva pihentetjük. Forró, bő olajban sütjük úgy, hogy előbb a kanalat az olajba mártjuk, majd a masszából egy kanálnyit belekanalazunk. Ne legyen sok egyszerre az olajban. Akkor vesszük ki, amikor egyenletesen barna, kihűlés után porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat, kegyelemteljes karácsonyt és egy nagyon boldog új esztendőt kívánok!

Drachten, 2015.12. 12.

Kloosterman Mariann

Hozzászólások