2019. április 5-28. között új helyszíneken, a már megszokott magas minőségű kézműves termékekkel, gazdag gasztronómiai kínálattal és igazi vásári hangulattal várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál.

Budapest a négy évszakon átívelő nemzetközi rangú fesztiváljai és állandóan megújuló hagyományai okán, Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává vált. Az ország fővárosaként a magyar kultúra és gasztronómia esszenciáját hivatott megjeleníteni a nagyvilág és az itt élők számára.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében megvalósuló, illetve a BFTK által koordinált fesztiválokon több mint 1 millió vendég fordul meg évről évre, így ezek garantált megvalósítása tekinthető a BFTK legnagyobb kulturális-turisztikai missziójának.
A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a (mintegy 2,5 – 3 millió vendég) kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba — beleértve a fesztiválokat is.
Budapest sikere és a Fővárosi Önkormányzata infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseinek eredménye, hogy elismeréseként a brüsszeli székhelyű European Best Destination szervezet idei szavazásán Budapest elnyerte a „Legjobb európai úti cél” címet, megelőzve olyan városokat, mint Párizs, Athén, London, Málaga, Firenze vagy Genf. E díj, mint elismerés Budapest teljesítményét is hivatott fémjelezni, amely nem csak presztízsértéke révén fontos, hanem a városban élő emberek számára is hasznot jelent. A díj által generált bevétel növekedések a turizmusban – a magyar gazdaság erőteljesen fejlődő iparágában – világosan követhetőek.

A most megnyílt Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál is egy ilyen, a hazai és külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó fesztivál, mely idén – a Vörösmarty tér felújítása miatt – négy helyszínen várja a látogatókat.

A központi hely a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó. A csodálatos panorámájú korzón a korábbi években a Vörösmarty téren már megszokott vásári hangulatot élvezhetik a látogatók. A kézművesek pavilonjaiban megcsodálhatják a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományos és design termékeket, a vendéglátósoknál pedig finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak. Az egyedi, kézzel készített termékek nem csak a külföldiek számára jelentenek újdonságot, hanem a hazai látogatók is olyan, a hagyományokra épülő, de a mai kor igényeinek megfelelő tárgyakat vásárolhatnak, amelyek akár bármelyik háztartásban is megállják a helyüket.

A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilont állítottak fel, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várják az érdeklődőket.
A vásár eddig is számtalan kulturális programot biztosított a hazai és külföldi vendégek számára egyaránt, azonban az idei évben még szélesebb kulturális kínálattal készülnek a szervezők. A Duna-korzón felállított színpadon, különböző koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptánc műsorokkal találkozhatnak az érdeklődők, Húsvét ideje alatt pedig tojásfestők, tojáspatkolók munkáját lehet megcsodálni. A színpadon kiemelt szerep jut a fővárosi művészeti iskolák ifjú tehetségeinek is: ilyen például a Rajkó–Talentum Művészeti Iskola és a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium Gyöngyvirág tánccsoportja, valamint a Fővárosi Önkormányzat által támogatott „Iskolakapun kívül” tehetségprogram diákjainak fellépése.

Kicsit eltérő programokkal várják a látogatókat a Városháza parkban, ugyanis ezen a helyszínen a gyerekeké a főszerep. A gyermek előadások mellett itt található kézműves játszóház is, ahol szakavatott segítők közreműködésével húsvéti ajándéktárgyakat, játékokat készíthetnek a gyerekek.

A Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivállal egy időben zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai is színesítik Budapest színvonalas kulturális programkínálatát, még vonzóbbá téve a magyar fővárost a hazai és külföldi látogatók számára.

 További információ:

https://www.tavaszbudapesten.hu/
https://www.facebook.com/budapestspringfair
https://www.tavaszbudapesten.hu/

Forrás: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nkft.

Fotó: BFTK, Kaplonyi Tímea

 

Hozzászólások