Idén Bajorországból viszik a karácsonyfát Rómába, hogy a Szent Péter téren az advent és a karácsony dísze legyen. „Európa középpontjából visszük a karácsonyfát a kereszténység középpontjába” – hirdeti az ajándékozó szervezet mottója.

Ferenc pápa ebben az évben a bajorországi Waldmünchenből kapja a karácsonyfát. Waldmünchen a cseh határ közelében fekszik, ott, ahol korábban a
vasfüggöny osztotta ketté Európát. „A határok megnyitását követően
egyszerre Európa közepén találtuk magunkat” – mondta Alois Frank, a waldmüncheni fesztiválegyesület, a Trenckfestspiele elnöke mottójukat
értelmezve: „Európa középpontjából visszük a karácsonyfát a
kereszténység középpontjába.”

A Szent Péter téren 1982 óta állítanak karácsonyfát: minden évben más nemzet ajándékozza a pápának. A kezdeményezést II. János Pál pápa indította el. Waldmünchent már másodszor érte a megtiszteltetés: 1984-ben Joseph Ratzinger bíboros is támogatta felajánlásukat. A fenyőt, mely becslések szerint hét tonna súlyú, december 2-án indították útnak. A tervek szerint december 6-án, hajnali négy órakor érkezik meg a Szent Péter térre. Az utazást nehezíti, hogy a maximális haladási sebesség a 60 km/h, Ausztriában csak nappal, Olaszországban pedig csak éjjel közlekedhetnek, és ködös időben várakozniuk kell.

A karácsonyfát az ünnepeket követően olyan szervezetek kapják meg, amelyek a faanyagot jótékonysági célra használják fel: gyermekjátékokat faragnak belőle.

Forrás: Magyar Kurír

2013. december 3.

Hozzászólások