Franz Habel az ezredfordulón, 2000-ben döntötte el, hogy kizárólag a Vulcano-malacok tenyésztésével és sonkakészítéssel fog foglalkozni. A többszörösen díjnyertes delikátesz különlegessége a hosszú, szokatlanul meleg hőmérsékleten történő tárolás. A sonkák 18 és 20 °C között érlelődnek a klimatizált helyiségben 27, vagy akár 36 hónapon át.

Az Auersbach bei Feldbach-ban található manufaktúra a fejlődés egy újabb szintjére lépett: az eredeti manufaktúrát kibővítették és három emeleten, összesen 1000 négyzetméternyi alapterületen vezetik be az érdeklődőket a sonkakészítés különleges világába. A látogatók számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Vulcano sonkáról. Az idegenvezetések alkalmával bepillantást nyerhetnek a termelés, a feldolgozás és az érlelés egyes lépéseibe.

A Vulcano honlapja


Bioüdülés Ramsau am Dachsteinban

A Bioüdülés Stájerországban platform és a Bioszüret Stájerországban szövetség immár 30 biogazdaságot ajánl, amelyekből 10 a Dachstein lábánál található településen, Stájerország északi részén található.

A természetbarát és fenntartható gazdálkodás a ramsaui „bionírok” számára magától értetődik. A 12 év óta együttműködő 10 szálláshely időközben 100 százalékban bioüdülést tesz lehetővé. Nemcsak az ételek – mint például a reggeli az apartmanban és a falusi szálláshelyen, vagy a félpanziós ellátás a négycsillagos biohotelben – származnak kizárólag biogazdaságból, az energiagazdálkodás, a hulladékkezelés és természetesen a gazdálkodás is szigorú ökológiai kritériumok alapján zajlik.

Egész Ausztriában egyedülálló, hogy 10 bioszálláshely működik egyetlen településen. Számtalan falusi gazdaság is rendelkezik biovédjeggyel és kínál vendégeinek saját tej- és hústermékeket reggelire. Számos közülük az osztrák ökocímkével is büszkélkedhet , amely garanciát jelent a környezetbarát termékekre és szolgáltatásokra. Ezt a kitüntetést csak a szigorú ökológiai kritériumoknak megfelelő turisztikai szálláshelyek kaphatják meg.

A biopék ízletes kenyerét nemcsak a „bioníroknál” kóstolhatják meg a régióba látogatók, az üzletben is kapható, akárcsak a környezetbarát palackba töltött ramsaui biotej.

Hozzászólások