A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ármás János újságíróról, középiskolai tanárról szeretnék megemlékezni ezen a napon (Várpalota, 1964. február 5. – Várpalota, 2013. augusztus 13.) 

Ármás János – Veszprém Megyei Életrajzi Lexikon

2013-ban a költészet napi program különlegességeként várpalotai kötődésű férfiak nyíltak meg az élet “néhány fontos dolgáról” – a közönség előtt. Ármás János is szereplője volt ennek a programnak, ez volt az utolsó alkalom, amikor találkoztunk. Fiatalon ment el, de néhány személyes emlék ma is a szívemben van.

Jó tanácsai, figyelmeztetése, amikor a V.E. B.K. (Várpalotai Emberek Beszélgető Klubja) civil szervezetet létrehoztam. Ötleteket is adott, milyen formában hívjuk fel a figyelmet a nehezebb élettérben élő emberekre. Időnként programjainkról is tudósított korrekten, tényszerűen, valósághűen.

Amikor Kisállat Találkozót szerveztünk Várpalotán, a volt lengyel piac területén, mosolyogva nézett körül, nem tartotta vissza a szél sem, hogy a program pillanatait megörökítse, tetszett neki az újdonság. „Ilyen még nem volt a városunkban” –  mondta elismerően. Szavai jólestek, hiszen sok munka volt mögötte, és nem mindig egyszerű az új dolgokat sem megismertetni az emberekkel, hogy aktív résztvevőivé váljanak.

A helyi civilszervezetekkel összefogva megjelent azon az alkalmon is, amikor szerettük volna megvalósítani azt, hogy évenként rendezzünk a városunkban Civil Napot. Teljesen egyformán gondolkoztunk a témával kapcsolatosan. Prioritást élvezzen a civil szervezetek tevékenységének a bemutatása, a minőség legyen az első helyen. Városunk más fórumain bátor kiállása, tényfeltárása szerepelt első helyen. Hiszen például ő valóban úgy írt cikket a hajléktalanokról, hogy kis ideig „megélte azt”. Beöltözve töltött el több időt velük, bemutatva a különböző emberi sorsokat, ami erre a mélypontra vezetett.

Szinte ma is előttem van, amikor “Életművem” címmel a 90 éves Leitner Ferenc fotográfus-helytörténész fotóanyagából rendezett kiállítás bemutatóján így szólt: „Megjelenés kötelező!” Ebben a két szóban benne volt minden. Szeretete, tisztelete, megbecsülése, elismerése városunk egyik nagy doyenje felé.

2013-ban a költészet napi programon pedig kedvességével, egyszerű visszafogottságával mosolyt varázsolt a jelenlévők arcára. Az egyik felolvasott mű a születést, elmúlást, gyászt, fájdalmat mutatta be – szinte prófétikus módon, önnön élete beteljesítéseként.

Nem élte meg a kerek évfordulót, az ötven évet. Azonban felvetődött a gondolat, hogy össze kellene gyűjteni és kiadni Ármás János írásait. A várpalotai Könyvtárpártoló Alapítvány adta ki: 50 év – ötven írás címmel.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón sokan tisztelegtek Ármás János emléke előtt. Szeretettel emlékezünk rá.

VEOL-Könyv jelent meg Ármás János írásaiból

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások