A jól ismert Maksa Zoltán humorista így beszélt nem is olyan régen Baktai Marikáról: „Hittel és alázattal áll a festőállvány előtt.” Ismerjük hát meg mi is közelebbről őt, a kedves, szimpatikus hölgyet.

baktai10

 

Igen, Maksa Zoli valóban ismeri az én benső világomat, hasonló beállítottságú emberek vagyunk. Pest megyében élek a családommal egy Budapesthez közeli községben. Van 2 félig felnőtt fiam (21 és 17 évesek). Kislánykorom óta rajzolok, körülbelül 6-7 éve kezdtem el akrillal majd olajjal festeni. Mindig vonzott a művészet. Munkácsy és más híres festők alkotásait csodálva határoztam el, hogy vászonra viszem álmaimat…

 

baktai4

 

Milyen gyermekkorod volt, ki fedezte fel a kézügyességedet?

Szegény családban nőttem fel, öten voltunk testvérek. Azt hiszem, apu volt művész beállítottságú. Nem volt másom, csak a papír és ceruza. Rajzoltam és rajzoltam, ez volt az egyetlen kincsem. Mondhatni, én magam jöttem rá a tehetségemre, amit fokozatosan önmagam fejlesztettem tovább.

Mi a végzettséged, ma mit dolgozol?

Dísznövény-termesztő, kertész-virágkötő, és elvégeztem az óvodai dajkaképzőt. A helyi óvodában dolgozom 12 éve.

 

baktai7

 

Mikor jött az ötlet, hogy ecsetet fogj a kezedbe?

Mindig játszottam a gondolattal, hogy fessek, de igazán 8 éve próbálkoztam meg a festészettel. Meglepetésemre kiderült, hogy örömömet lelem benne, és elég jól sikerült képeket festek.

Úgy tudom, ma is továbbképzed magad. Hol és ki a mestered?

Igen, én magam képzem, fejlesztem a festészetemet. Nem olyan rég óta segít nekem egy kedves festő mester, Lantos József, aki egyben barátommá is vált. Neki köszönhetem a festészet apró trükkjeinek és technikáinak elsajátítását. Nagyon sokat tanulok tőle. Lánya, Kati is igen tehetséges festő.

 

baktai8

Festményeim a templomban

Milyen anyaggal dolgozol? Van kedvenc színed és témád?

Művészolajjal dolgozom, régebben akrillal is próbálkoztam. Mivel az eget igen csak szeretem festeni, így a kék összes árnyalatát próbálom kikeverni, illetve a naplementénél a narancs és sárga elegyét. Minden téma érdekel, természetimádóként pláne. Ami a leginkább testhezálló, az az akt és a portré. Mindig is érdekelt az anatómia. Számomra izgalmas megfesteni az embert, önmagunkat, az arcot, az izmokat… Mindig csodálva nézegetem a nagyoknál ezt a témát. A portré és az akt számomra a kihívás, az erősségem.

 

baktai2

Vágyakozás

Milyen gyakran lep meg az alkotás vágya?Milyen érzés, ha elkészül egy-egy alkotás?

Szinte nincs olyan nap, hogy ne gondolnék a festészetre. Bárhol járok, utazok, én más dimenzióban is tudom látni a világot. Nagyon sok képet nézegetek interneten, és ha megfog egy kép, akkor azt próbálom magamévá téve megfesteni. Fotózni szoktam utazásaim során, és ha módomban áll, azonnal megfestem. Mikor elkészül egy kép, mindig kritikusként nézem. Van pár ismerősöm, akiktől véleményt kérek, vagy akár a mesteremtől, Lantos Józsitól. Mikor festek, egyfajta transzba esve dolgozom, megszűnik létezni minden más körülöttem.

 

baktai11

Maksa Zoltánnal a legutóbbi kiállításmegnyitómon

Szoktál pályázatokon részt venni?

Igen, pár alkalommal pályáztam festményeimmel, de nem volt szerencsém még eddig.

Hány önálló kiállításod volt? Ki nyitotta meg a kiállításaidat?

A legutóbbi, az ötödik kiállításom március 9-én volt. Maksa Zoltánnak köszönhetem a szervezést és az önzetlen segítségét, a tárlatom megnyitását. Azóta is folyamatosan segít a kiállítások szervezésében és műveim megismertetésében országszerte,amit itt is köszönök neki!

 

baktai9

Anyu

Hogyan fogadta a családod, hogy művésszé forrtál? Bizonyára büszkék rád.

Nagyon büszke mindenki rám, örülnek a sikereimnek és annak, hogy örömömet lelem benne. Mindig is tudták, hogy egyszer megcsinálom, festő leszek. Bár láthatná anyu a saját portréját, amit készítettem róla. Sajnos, ő már nincs köztünk.

Milyen vágyaid, álmaid vannak, amelyeket szeretnél, ha valóra válnának?

Szeretteim egészsége, békessége után a legnagyobb vágyam az, hogy úgy éljek, élhessek, hogy ne érezzem annak a hiányát, ami a profi festészethez vezet…

 

baktai1

Édes álom

Úgy tudom, van két gyermeked. Örökölték a kézügyességedet?

Sajnos, nem igazán érdekli egyiket sem a rajz és a festészet. Ebben a kifordított világban a mai fiatalok nagy része virtuális, vizuálatlan internetélmények között él.

Nagyon szépen köszönöm az interjút! Kívánok számodra sok ihletett pillanatot.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások