Idén Tavasz lett újra címmel hirdette meg a Montázsmagazin tavaszi festménypályázatát. Igen sok festő küldte be alkotását, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat. Idén Gróf Gyöngyi lett a 2. helyezett Magnóliák című alkotásával.

Gróf Gyöngyi – Magnóliák

Kedves Gyöngyi! Gyönyörű magnóliádat látva azt gondolom, hogy te egy virágszerető ember vagy. Melyik a legkedvesebb virágod?

Nagyon szeretem a virágokat, a nővényeket, az állatokat, madarakat, mindent, ami a természettel kapcsolatos. Az egyik kedvenc virágom a Magnólia. Talán azért, mert amikor virágba borul, már egészen biztosan itt a tavasz, vége a télnek, és színesednek a tájak.
Gyakran választod a virágokat festményeid témájául? Milyen témájú képeket festesz a legszívesebben?

Nem, ez az első virágom. Általában embereket, arcokat rajzolok, festek. Ritkábban tájképeket, de a portré áll hozzám a legközelebb. A Montázsmagazin felhívása és a vers elolvasása után döntöttem úgy, hogy megpróbálkozom virág festésével is.

Ez a képed pasztellel készült. Fantasztikus precizitással, szinte fotó realisztikusan ábrázoltad ezt a szép virágot. Milyen technikával szoktál még dolgozni?

A legjobban rajzolni szeretek grafittal, szénnel, színes ceruzával, tussal. Pasztellal még csak pár képet készítettem. A festményeim mindig olajjal készülnek. Azt hiszem, az akrillal történő festést nem nekem találták ki, talán éppen azért, mert ezzel igen nehéz fotó-realisztikus, részletgazdag képeket készíteni. Utaltál rá, hogy a Magnólia című képem is ilyen. Minél több képet készítek, annál inkább úgy érzem, ez az én világom, ebben érzem igazán otthon magam.

Van a családodban festő, akitől örökölhetted a tehetségedet?

Nincs a családunkban festőművész, pedig ha lett volna, talán korábban elkezdek rajzolni, festeni. Családom tagjai igen kreatívak, idős édesanyám sokat kézimunkázik, nővéremnek is nagyon jó a kézügyessége, jól rajzol, és nagyon jól tud szabni, varrni. Nagyon sajnálom, hogy eddig nem foglalkoztam képzőművészettel, mert az alkotás ma már része az életemnek, nagyon hiányozna, ha nem festhetnék. Azt hiszem, ha nem is profi szinten, de az otthoni rajzolgatás életem végéig megmarad.

Sorsvonalak

Második helyezettként megnyerted a Kuti Galéria által felajánlott kiállítási lehetőséget Budapesten a Részeim a képeim sorozatban. Kiválasztottad már a kiállításon résztvevő képeket, vagy még ezután fogod őket megfesteni?

Nem tudom, hogy mit fogok kiállítani. Lehetséges, hogy újakat készítek. Talán virágokat, tájképeket. A pályázaton kapott „like”-ok arra ösztönöznek, hogy igenis fessek még virágokat, mert az emberek szeretik a természetet.

Megmutattad már máshol is önálló, illetve közös tárlat keretében az alkotásaidat a közönségnek?

Igen, nagyon szerencsésnek mondhatom magam. Rövid eddigi pályafutásom alatt igen sok kiállításon részt vehettem, díjakat, elismeréseket kaptam. Jelenleg, három helyen vannak képeim közös tárlaton, a Józsa Judit galériában pedig önálló kiállításom.

Gyerekek viseletben – olaj, zsűrizett

Csak néhány éve foglalkozol festészettel. Önmagadat fejleszted, vagy részt szoktál venni rajz-, illetve festőkurzusokon?

Nem szoktam járni festőkurzusokra, az időm sem engedi, fotó-realisztikus tanfolyamokról nincs is tudomásom. Igazából azt sem tudom, hogy tanítható-e vagy sem. Nagyon hosszú idő alatt készülnek el ezek a képek, és sok türelmet, figyelmet igényelnek a részletek kidolgozottsága miatt. Nagyon kevesen foglalkoznak ezzel Magyarországon. Nem igazán népszerű a művészvilágban. Az interneten láttam sok külföldön ismert művész hiperrealisztikus alkotását, ezek nagyon megtetszettek, azóta próbálgatom elsajátítani önállóan ezt a technikát.

Számodra ki a példakép a festészetben a régi nagy festők közül?

A régi nagy festők közül a 19. század nagyjainak alkotásait, Munkácsy, Barabás, Paál László stb. szeretem a legjobban. Minden olyan realizmus bármely ágát képviselő festőművész előtt fejet hajtok, és a példaképemnek tekintek, aki mérhetetlen gondossággal, precizitással készítette, illetve készíti el képeit. Ugyanakkor nagyon szeretem a modern avantgárd leginkább szürrealista művészek alkotásait is. Talán ezért van sok példaképem. Tanulni nagyon sok művésztől tudnék, ha megtehetném. Szerencsére van internet, nem kell a világban feltétlenül utazgatnunk ahhoz, hogy nagy művészek képeit megcsodálhassuk, és ebből nagyon sokat tanulhassunk.

Mindörökké

Mit jelent számodra a festés?

Ugyanazt jelenti, amit bárkinek, ha elkezd festeni, rajzolni. Alkotás közben önmagunk lehetünk, jobban megismerjük saját magunkat és a világot. Gyógyít, ha kell, örömet okoz, kikapcsol, nevel, képez, oktat, egyszóval teljesebbé teszi az életünket. Teljesen mindegy, milyen szinten műveljük, alkotás közben feltöltődünk, ezáltal jobban megy a munka és a napi teendők elvégzése is.

Van lehetőséged alkotótáborok résztvevőjeként a tapasztalatgyűjtésre, ismeretszerzésre?

Sajnos, nincsen. Nem tudok időt szakítani rá, bármennyire szeretném. Ugyanakkor szeretek egyedül „dolgozni”, könnyebben oda tudok figyelni a munkámra.

Belvárosi tél

Mi a kedvenc tevékenységed a festésen kívül?

Nagyon szeretek varrni, kerámiázni, ékszert készíteni, kertészkedni, a kutyáimmal, macskáimmal foglalkozni, kirándulni. Szerencsére nagyon szép helyen élek, hatalmas fák között. Elég kilépnem az ajtón ahhoz, hogy a természet szépségeivel találkozzam, így kellemesen tudom eltölteni a szabadidőmet.

Milyen tervek fogalmazódtak már meg benned a festészettel kapcsolatban?

Elsősorban szeretnék minél többet festeni. Képeimet szeretném minél több helyen megmutatni. A kortárs galériákban és kiállításokon általában a modern művészet alkotásai szerepelnek, klasszikus festményeket nemigen láthatunk, pedig úgy gondolom, igény lenne rá. A realista alkotásaimat szeretném úgy elkészíteni, hogy, megfeleljen a mai kor igényeinek, de vizuálisan magas színvonalú legyen. S ha képeimet megnézik az emberek, és gondolatokat, érzelmeket tudok bennük kelteni, akkor alkotóként én már mindent elértem.

Vini, vidi, vici – Nők az olimpián

Sok szép, ihletet adó kirándulást kívánok a nyárra. Kívánom továbbá, hogy a természet szépségeinek ihletésére szülessenek gyönyörű alkotásaid saját és mások örömére.

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

 

 

Hozzászólások