“Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál.” (Paulo Coelho)

Már nem az első eset, hogy felkérem Lovag Bornemissza Attila kedves barátomat, a Batsányi- Cserhát Művész Társaság vezetőjét, hogy legyen segítségemre egy-egy riport elkészítésénél. Most is ez történt, mivel megtudtam, hogy Dragony Tímea a Társaság elnökségi tagja. Át is adom a szót Attilának!

Kedves Éva, nagyon szépen köszönöm ezt a megtisztelő feladatot. Nagyon szívesen állok a magazin rendelkezésére, és máris kérem Tímeát, hogy valljon nekünk eddigi életéről, munkásságáról.

Milyen volt a gyermekkorod, drága Tímea?

Nagyon szép volt, fantasztikus. Úgy érzem nem sok mindenkinek adatott olyan gyermekkor, mint az enyém. Nyíregyházán születtem. Családi életünkre, a szüleimmel, nagyszüleimmel eltöltött idő minden egyes pillanatára boldogsággal emlékszem vissza. Nagy szeretetben, figyelemben, családom részéről nagy odaadásban nőttem fel. Aktív szakasza volt ez életemnek. Rengeteget sátoroztunk, pecáztunk, utaztunk, nevettünk, koncertekre jártunk, örültünk, sütöttünk, főztünk a szüleimmel és a nagyszüleimmel is. E csodás lét mellett életem másik fontos része volt a Szabó Dénes Liszt – díjas karnagy által vezetett Cantemus kórus. Nagyon sok utazáson vettem részt a kórussal, melynek énekkari titkára is voltam egy évig: Amerikától Koreáig, Kanadától Japánig és Európában is számos helyen. Szakmailag nagyon erős, indító és meghatározó dolog volt ez számomra. A mai napig „táplálkozom” belőle.

Ki fedezte fel benned a zenei képességet? Talán édesanyád? Vagy édesapádnak is megadatott ez a tehetség?

Három-négyéves koromban Anyukám vette észre, hogy tisztán, szépen énekelek vissza dallamokat, népdalokat és a könnyűzenéből QUEEN, ABBA számokat, és pontosan tapsolok. Anyukámtól örököltem inkább a hallásomat, a ritmusérzékemet és a zenei iránti fogékonyságomat. Apukám csak zeneimádó volt. Ötéves koromtól beíratott balettozni, ahol pedig zene-tánc egyben volt, így minden érzékemre hatott. Hétéves koromban pedig megkezdtem zeneiskolai tanulmányaimat zongora és szolfézs szakon.

Így a középiskola elvégzése után bizonyára nem volt gond, hová, merre tovább? Egyenes út vezetett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ugye?

A Nyíregyházi Zeneművészeti Szakközépiskolában kétszakos tanuló voltam, zongora és szolfézs szakon. Mivel tizenhatéves koromban éreztem úgy, hogy szeretnék komponálást tanulni, ezért ez két évvel később kezdődött csak a két szakomhoz képest. Debrecenbe Keuler Jenő zeneszerzőhöz jártam át zeneszerzést tanulni, és amikor érettségit tettem zongora és szolfézs szakokból, azután még két évet a LFZE Debreceni Konzervatóriumának szolfézs-karvezetés szakán, egyetemi tagozaton és e két év alatt még dolgoztam Keuler Jenővel. Ezt követően felvételiztem a Zeneakadémiára és kerültem Orbán György zeneszerzőhöz.

Kérlek, mesélj nekünk az ott eltöltött idődről, tanáraidról!

Fantasztikus évek voltak, rengeteg munkával, koncerttel, versennyel! Orbán György gondos felügyeletén kívül gyakran konzultáltam keletkező és folyamatban lévő műveimről Fekete Gyulával, Vajda Jánossal, pár alkalommal Jeney Zoltánnal. Fekete Gyula volt az, aki nagyon segítette a munkámat, mutatott számomra új lehetőségeket, külföldi kurzusokat, látott el sok külföldön szerzett tapasztalattal, aminek már akkor is, most meg fokozottan hasznát veszem. Köszönöm ezt Neki! Úgy éreztem ezen évek alatt, hogy a lehető legnagyobb szabadsággal alkothatok, és sokfajta vélemény segíti a munkámat, a dolgokra való rálátásomat.

Nagyon meghatározó volt ez az időszak abban is, hogy a sok munkának, koncertnek, közönség és zenészek által értékesnek, expresszívnek tartott darabjaimnak köszönhetően kialakult már akkor egy kvázi előadói társaságom élvonalbeli zenészekből, akik a mai napig szerzői estjeim aktív részesei. Ez szavatolt egy állandó magas előadási színvonalat estjeimnek, így a mai napig gyakran teltházas szerzői estjeim valósulnak meg, aminek nagyon örülök és büszke vagyok rá! Teltházas koncertekből megemlíteném a két félidős 2011-es Nádor termi szerzői estet, ami az előadóknak és nekem is felejthetetlen élmény volt, olyan lelkes volt a közönség!

Friss diplomával a kezedben merre vezetett az utad? Ma hol dolgozol, mit tanítasz?

2002-ben a diplomám megszerzése után egyből a Zeneakadémia Tanárképző Főiskoláján klarinét korrepetitorként kaptam óraadói állást, ahol 2008-ig dolgoztam. Szintén 2002-től a 13. kerületi Zeneiskolában kezdtem el szolfézst és zeneirodalmat tanítani félállásban. Itt tanítok jelenleg is, és nagyon szeretem. Emellett marad időm a fő szakmámra, a komponálásra, ami nagyon fontos, hisz egyre több felkérésem van – gyermekdaraboktól a zenekari és versenyművekig!

Szeretném, ha mesélnél a zeneszerzői tevékenységedről.

1996-ban került megrendezésre első önálló szerzői estem. Ezt követően minden évben több alkalommal mutatták be újabb kompozícióimat. 1997-től rendszeresen tartok önálló zeneszerzői bemutatkozást, estet. Szeretem a szervezést, rendezést, emberekkel való foglalkozást, és már így elég fiatalon ebbe bele is tanultam. Nagyon összetett munka ez, a teremrendezéstől a költségrendezésen át a hangszeresekkel való egyeztetés a média és az egyéb járulékos dolgokon keresztül.

Az első budapesti önálló estem a Zeneakadémiai éveim alatt valósult meg. E koncert a Szépművészeti Múzeumban volt, ahol a magyar közönség mellett nagyszámú külföldi hallgatóság is jelen volt. (A szervező a Beuys szimpózium volt.) A következő években különböző helyszíneken – Óbudai Társaskör, Nádor terem, Tiara Klub, Rátkai Klub, József Attila Művelődési Ház, Régi Zeneakadémia, Debreceni Konzervatórium nagyterme, Magyar Táncművészeti Főiskola nagyterme – kerültek megrendezésre a szerzői estek. Ezekkel párhuzamosan
külföldön is érdeklődés kísérte alkotásaimat. Ennek eredményeképpen Lipcsében a Mendelssohn Bartholdy Zeneakadémia nagytermében, majd 2008-ban Amszterdamban az Őszi Fesztiválon is lehetőséget kaptam önálló szerzői bemutatkozásra egy-egy teljes est keretében.

Számomra a rendszeres szerzői koncertek nagyon fontos “oszlopai” egy alkotóművésznek. A megvalósíthatóságot igénylő rendszeres munka által a szerző önmagát is folyamatosan képzi, kreativitását ösztönzi, és így egy sokrétű, ötletgazdag alkotói világot teremt maga számára és ebben izgalmas, összetett előadói munkát előadói számára! Zenei palettám igen színes. Megfér egymás mellett az érzelmekre ható darab, vokális és hangszeres kamaradarabok, a nagy versenymű, a musical és az intellektusra ható avantgarde, kísérletező kompozíció is! Fontos nekem, hogy a zeném kifejező, expresszív, lelket és elmét is megérintő legyen! Hiszem és tapasztalom, hogy erre van igény! Az emberek feltöltődésre vágynak minden szinten!

Dragony Tímea zenedarabjának előadása a Batsányi-Cserhát Művész Körben

Ki a kedvenc zeneszerződ, költőd és példaképed?

Nagyon sok kedvenc szerzőm van, nem igazán tudok választani. Azokat a szerzőket mondanám, akik különböző zenei dolgokban hatással vannak rám, dominálnak fontos zeneszerzés-technikai, kifejezésbeli, hangszín, ritmuskérdésekben számomra: P.L. Palestrina, J.S. Bach, P. Csajkovszkij, R. Strauss, J. Brahms, A. Honegger, D. Shosztakovics, O. Messian, F. Duttileux. Ők a példaképeim a zeneszerzők közül!

Sok költőt, írót szeretek, nehezen tudok dönteni köztük. Az elmúlt években inkább verseket olvastam, megragad a különböző hangulatok sokasága. Dsida Jenő, Vörösmarty Mihály, Márai Sándor, Paul Éluard, Nagy István Attila, Nagy László műveit nagyon szeretem. Akit kiemelnék, aki a teljesség, az William Shakespeare! Sok művet alkottam már szonettjeire!

Hogy kerültél a Batsányi-Cserhát Művész Társaságba? Milyen díjakat kaptál? Szeretsz-e munkálkodni köztük és zenei vezetőként segíteni?

Egy pályázat alkalmával került pozitív elbírálás alá a művem. Ezt követően fellépési lehetőséget biztosított Lovag Bornemisza Attila a Művészkör éves találkozóján. Betekintést nyertem e csodás művészkör működésébe. A rengeteg festmény, vers, a zene különböző műfajai jellemzik a kört. Sok pályaművem került díjazásra, és ennek köszönhetően szép díjakra tettem szert. (2008-ban Zenei díj – platina fokozat, 2009-ben Arany Diploma és Magyar Kultúra Nagydíja zenei munkásságáért.) Szeretek a Társaság tagja lenni, és büszke vagyok, hogy most már zenei vezetője is lehetek, és ötleteimmel, szervezésemmel, fellépésekkel gazdagíthatom a Művészkört!

Mesélj nekünk a Varasdy Frigyes Országos Főiskolai – Egyetemi Trombitaversenyről. Kiről kapta a nevét? Mióta kerül megrendezésre? Úgy tudom, hogy a te egyik műved szerepelt kötelező előadásként.

Varasdy Frigyes trombitaművész, trombitatanárról kapta nevét e verseny, melyet hat alkalommal rendeznek meg. Igen, a döntő kötelező darabjának a SZONÁTA c. művemet választották. Külön megtiszteltetés, hogy engem is kértek, a döntőben legyek a zsűri tagja. Örömmel teszek ennek eleget!


Dragony Tímea kitüntetést, Platina-díjat vesz át a Batsányi-Cserhát Művész Körben Bornemisza Attilától


Lehet, hogy amikor ez a riport megjelenik, már túl leszel egy bemutatkozáson, amely június 26-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban kerül megrendezésre „ÚJRA GYÖNGYHALÁSZOK!” címmel. Kérlek, mondd el, hogy mit takar ez cím?

A Góbi Rita társulat (vezetője: Góbi Rita táncos, koreográfus) kiírt egy zeneszerzői pályázatot. Ötvenkilenc zeneszerzőből engem választottak a Gyöngyhalászok c. kortárs táncelőadás megzenésítésére. Nagyszerűen sikerült együtt dolgozni a darabon Góbi Ritával, hasonló gondolati síkon, azonos elképzelésünk volt. A mű zenei felvételét élvonalbeli, kiváló muzsikusokkal készítettem el. Köszönöm a munkáját Klenyán Csaba klarinétművésznek, Kántor Balázs gordonkaművésznek, Ittzés Gergely fuvolaművésznek, Kelemen Barnabás hegedűművésznek és a Savaria Szimfonikus Zenekarnak és Halasi Bianka szopránnak. A mű premierje az Erkel Színházban volt 2014. április 7-én. Rendkívül expresszív tánc született a zenémre. Örömünkre nagy sikere is lett a bemutatón. Ezt tűztük most újra műsorra a szerzői estem záró számaként. Szeretettel várunk Mindenkit!

Drága Tímea, nagyon szépen köszönjük, hogy bepillantást nyerhettünk életedbe. Kívánok neked erőt, egészséget, kitartást, sok ihletett pillanatot! Repüljenek az angyalkák párnád szélére, és onnan súgják füledbe a dallamot, amellyel majd szívünket megörvendezteted.


Köszönő szeretettel, igaz barátsággal:

Lovag Bornemisza Attila költő, a kör elnök-főszerkesztője

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

2014. június 24.

Hozzászólások