A Montázsmagazin Íróklubjának vendége ezúttal Semes-Bogya Eszter faszobrász, dalénekes, csontrakó, gyógymasszőr, ínrakó, talpmasszőr, népi iparművész.

 

semes10

 

Van olyan kedves gyermekkori élményed, amelyet szívesen megosztanál velünk?

Igen. Öt éves voltam, és mindig apukám mellett sürögtem a műhelyében, ő bútorasztalos volt. Adott nekem szöget, kalapácsot, fát, és én a legnagyobb élvezettel dolgoztam. Néha az ujjamat is sikerült beleütnöm a fába, de egy perc múlva már kutyabajom sem volt. Egy alkalommal rátenyereltem a kályhára. Na, az már egy kicsit komolyabb balesetnek látszott. A nagymamám bekente tojással, bekötötte, és én már szaladtam is vissza a műhelybe. Volt két 10-12 évvel idősebb bátyám, és anyukám szeretett volna egy lányt, akit kényeztethet, megtanítja varrni, de én csak a fával foglalatoskodtam. Még most is bennem van annak az enyvnek a szaga, amit apukám készített.

A másik emlékem: nyolc éves voltam, mikor egyedül énekeltem a templomban az orgona mellett, mert olyan szép hangom volt. Az akkoriban nagy szó volt, mert egyedül csak a kántor néni énekelhetett. Az egyik bátyám egy zenekarban gitározott, és mikor otthon gyakorolt, mindig megengedte, hogy énekeljek a mikrofonba. Olyankor én voltam a világ legboldogabb gyermeke.

 

semes1

Magyarok Szövetsége hagyományőrző rendezvénye – 2009.

Mi a végzettséged és a foglalkozásod?

Sok minden akartam lenni, de legjobban énekes és régész. Ezzel szemben autókereskedelmit végeztem. Majd később, amikor visszataláltam az énekhez és a fához, mentem el művészetet tanulni a pedagógusok művész iskolájába, mert hiába volt őstehetségem, amit a Jóistentől kaptam, nem voltam magammal megelégedve. Így hát tanultam. Az egyik művésztanárom, aki mag
a is festő, kémikus, Bodonyi Ferenc. Még arra is büszke lehetek, hogy Búza Barna szobrászművész tanítását is hallgathattam. Majd később gitárt, éneket és zeneelméletet tanultam.

Lelkileg mindig tudtam segíteni az embereknek, de szerettem volna energiával és fizikailag is segíteni annak, akinek erre van szüksége. Így kezdtem el tanulni a Tudó Emberek Iskolájában, ahol a csontrakást, ínrakást, gyógymasszázst és a lélek gyógyítását tanultam.

 

semes8

Adventi fellépés 2015.

Hány éves voltál, amikor megérezted először az alkotás örömét?

Még gyerek voltam, amikor apukám Pestre járt technikumba, és egy barátjától kapott egy faragott tányért. Akkor én elhatároztam, hogy én is készítek egy ilyet. De csak egy gólyalábat sikerült csinálni apukám segítségével. Ezt azonban olyan becsben tartottam, mintha a világ legdrágább kincse lenne. Majd 24 évvel ezelőtt olyan fordulatot vett az életem, hogy komolyan elkezdtem faragni.

Hol és hogyan készülnek az alkotásaid? Részt szoktál venni alkotótáborokban?

Mikor belefogtam a faragásba, még családi házban laktam, most már társasházban lakom, így csak a kisebb dolgokat tudom otthon készíteni. A nagyobbakat egy kollégámnál faragom, vagy helyben, ahol megrendelik.

 

semes4

Életfa – Súr, a szülőfalum

Igen, járok táborba, sokszor hívnak is. Gyerekeket tanítok faragni, és mivel én az ornamentikát, az ősi magyar díszítést tanítom elsődlegesen, ezért akkor már egy pár népdalt, népéneket is megtanítok a gyerekeknek. 2000-ben létrehoztunk egy tábort nemzetközi fafaragóművészekkel, és falu, községfejlesztés, szépítés címen működünk. Ezekben a településekben hidak, padok, buszmegállók, játszóterek, utcatáblák, szobrok, szentek szobrai, életfák, hasznos és szép dolgok készülnek, amire szüksége van a lakosságnak. És mindezt ornamentikával díszítve, hogy a hagyományainkból is kapjanak egy kis ízelítőt a lakosok. Mindezt úgy, hogy bevonom a lakosságot és a gyerekeket is, mert így jobban megbecsülik és vigyáznak rá.

Láttam egy képedet, ahol egy ember nagyságú, sajátkészítésű szobor mellett állsz. Hol találhatók meg ezek a kültéri alkotások?

Szerencsére már elég sok helyen: Súr, Epöl, Bér, Bátonyterenye, Kisbér, Acsa, Szentlőrinckáta, Galgaguta, Pozsonyeperjes – Felvidék – Csallóköz, Vác, hogy csak párat említsek.

 

semes2

Álmos vezér – Bér

Megrendelésre készülnek az alkotások? Hogyan tudod értékesíteni őket?

Sajnos, megrendelés elég kevés van, inkább tábor keretén belül rendelnek, mert úgy jobban jár egy község.

Milyen fával dolgozol a legszívesebben? Mennyi idő szükséges egy ilyen nagy szobor elkészítéséhez?

A tölgyet szeretem, mert jó vele dolgozni, és az egyik legtartósabb fa, főleg kültéri munkáknál.
Egy életnagyságú szoborhoz, ha csak faragom, 3-4 hónap kell, de ma már a nagyját gépekkel szedjük le, és utána faragjuk, így 3-4 hét alatt elkészül egy szobor.

Vissza tudsz emlékezni arra, amikor ráébredtél az alkotás örömére? Kitől örökölte a kézügyességét Semes-Bogya Eszter?

Igen, fantasztikus érzés volt! Annyira elvarázsolt a mű készítése, hogy azt sem vettem észre, hogy besötétedett. Tulajdonképpen, ha bánatom vagy örömöm van, akkor a faragáshoz és a zenéhez fordulok. Valószínű, hogy apai ágon nemesi származású őseimet a Felvidékig tudtam nyomon követni.

 

semes3

Petőfi Sándor szobra – Bér

Hány kiállításod volt eddig? Milyen elismerést kaptál a munkásságodért?

Elég sok kiállításom volt, de jobban szeretek csoportos kiállításon részt venni, mert egyénileg nem éri meg, és elég negatív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Például már egy éve elhagytak egy domborművemet, és még mindig nem akarnak kártalanítani. Igaz, ez esetben pont csoportosan szedték be a műveket. Így aztán inkább lemondok a kiállításokról.

Elismeréseim, díjaim:

• Nap Embere Tisztelet Társaság (2006)
• Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend tagja (2009.05.20.)
• ART-DÍJ Cserhát Művész kör (2011.11.12.)
• Érdemérem Súr községért (2011.12.03.)
• Príma Díj különdíjasa Komárom-Esztergom megye (2012.10.30.)
• Magyarságunkért-arany díj Cserhát Művész Kör (2012.11.11.)
• Népművészet Kiváló Mestere Cserhát Művész Kör (2013.11.16.)

 

semes6

Árpád Nimród életén keresztül – Alsófarkasd

Hogyan lehet kiérdemelni a megtiszteltetést, hogy a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend tagjává fogadjanak?

2009. május 20-tól vagyok a tagja, 2014 óta tisztje. Mindig segítettem az embereknek, akár egy mosógéphez juttatni egy rászoruló családot, vagy bármiről legyen is szó. Énekelni is sokat járok ingyen, amikor elmegyek egy nyugdíjas otthonba, és velem együtt énekelnek és sírnak, hogy még életükben hallhatták a kedvenc dalukat, annál nincsen szebb a világon. Faragást is nagyon sokat készítek adományként, karitatívan.

Erre figyelt fel a lovagrend és meghívtak a rendbe tagnak. A felebarátunk megsegítésére, kereszténységre, és a magyar koronára esküszünk fel. Az eskünk életünk végéig szól. Ezt a rendet annak a Lázárnak emlékére alapították a XII. században, akit Jézus feltámasztott. Szent Lázár a sírásók, koldusok és bélpoklosok védőszentje volt. A róla elnevezett gyógyító lovagrend a Jeruzsálemi Szent Lázár lovagjai. A rend tagjai először a leprások, később a többi rászoruló megsegítésén fáradoztak, valamint a hit védelmezői voltak.

 

semes7

Toramana Nimród életén keresztül – Alsófarkasd

Most pedig beszéljünk a zenéről! Milyen hangszeren játszol, ki volt a mestered, tanítód?

Gitáron játszom és egy picit zongorán. A gitározást és a zeneismereteket Kocsis János hegedűművésztől tanultam, aki megtanította hallani a hangszer lelkét. Ő a váci zeneiskolában tanított, és sajnos tavaly örökre kezébe vette a hegedűjét. Az énektanárom egy bizonyos ponton abbahagyta a tanításomat mondván, ha tovább folytatja, elveszítem a hangom egyéniségét, és igaza volt.

Lemezeim:

Csillagvilág – 2003.
Szívemből szól a dal – 2009.
IRKA dalok – 2011.11.03.
Kővári Tibor versei – 2012.

Kérlek, mesélj arról a nyugdíjas kórusról is, akiket a vetélkedőre te készítettél fel!

Ők az én szülőfalumban, Súron énekelnek, és két éve már nem énekeltek, így nagy megtiszteltetés ért, hogy engem kértek fel, hogy felkészítsem őket a VI. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud-ra. Továbbjutottunk a középdöntőbe, mely Harkányban lesz április 18-án. Már korábban vezettem pár évig a szigethalmi felnőttkórust, amit szintén nagyon szívesen tettem.

Eszter, mit jelent számodra magyarnak lenni?

Egy hivatás, mely a legszebb a világon: felkutatni és továbbadni magyar nyelvünket, rovásírásunkat, örökségünket, melyet az ősi civilizációtól kaptunk, akiket Isten erre a földre irányított.

 

semes9

2016 februárjában

Mit üzennél alkotótársaidnak, a kortárs művészeti élet tagjainak?

Isten azért adott tehetséget, hogy éljünk vele, tehát mutassuk meg a csodát, ezzel szebbé, boldogabbá téve embertársainkat. De ne feledjük, hogy mi is éppen olyanok vagyunk, mint ők.

Nagyon szépen köszönöm az interjút! Kívánok neked erőt, egészséget, sok meghitt, ihletett pillanatot!

Köszönöm! Én is jó egészséget, békességet kívánok minden kedves Montázsmagazin olvasónak és embertársamnak. Áldás legyen rajtuk!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások