Harmadik alkalommal rendezte meg a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre az 50 éven felülieknek hirdetett VERSMONDÓ VERSENYÉT a kecskeméti Cifrapalota Pávás termében 2015. szeptember 26-án, szombaton. A hagyománnyá vált rendezvényre az egész ország területéről vártak jelentkezőket, így érkeztek versenyzők például Kiskunhalasról, Budapestről, sőt még Szerbiából is.

 

kozonseg3

 

A versmondó verseny 2015. szeptember 26-án került megrendezésre a kecskeméti Cifrapalotában. Témáját – a II. világháború a költészetben – a II. világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából választották a szervezők. A jelentkezők egy szabadon választott verssel készültek, mely lehetett bármely magyar költő II. világháborúval kapcsolatosan íródott verse. Az esemény kettős programot foglalt magában, hiszen ez alkalommal történt a korábban meghirdetett Versíró Pályázat eredményhirdetése is.

 

szabo-sanyi1

 Szabó Sándor tárogatóművész

A versek mellett színes kulturális műsor is várta a közönséget. Az elején Szabó Sándor tárogatóművész köszöntötte a vendégeket szóban és a hangszere által megszólaltatott dallamokkal. K. Szabó Benedek Aranykoszorús versmondó pedig egy megható háborús verssel adta meg az alaphangulatát a rendezvénynek.

 

kornel1

Mák Kornél alpolgármester úr

A szép számmal összegyűlt hallgatóságot Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta a könyvek és a versek fontosságát és halhatatlanságát. Ez a rendezvény is bizonyította, hogy a versek iránti szeretet és érdeklődés él még az emberekben, és figyelemre méltó, hogy az 50 éven felüliek körében is sokan veszik a bátorságot ahhoz, hogy érzéseiket, gondolataikat versmondással fejezzék ki. Az alpolgármester gratulált a szervezőknek a szép és hiánypótló rendezvény megszervezéséhez.

 

kereki1

Kereki Nótások

A versek sorát a Kereki Nótások csodálatosan hangzó éneklése színesítette, vezetőjük Szabó Sándor tárogatóművész. Repertoárjukban a II. világháborúval kapcsolatos dalokat hallhattunk, tangóharmonika kísérte a nótázókat. A három évvel ezelőtt alakult csoport színvonalas fellépését hálás köszönet illeti.

 

szenasi_csalad

Szénási Anna és Szénási Pál, a szintetizátornál Szénási Dolli

Szénási Pál és leánya, Szénási Anna nagyon szép összeállítással lépett föl a rendezvényen. Megszólaltattak gitárt, hegedűt, szintetizátort, és Anna gyönyörű hangon énekelt. A klasszikusnak mondható és jól ismert dal, a Hova tűnt a sok virág? kezdetű is felhangzott, és nagyszerű élményt nyújtott apa és leányai énekes-zenés összeállítása. Köszönet érte!

A versmondó verseny eredménye a következő lett:

I. helyezést ért el Mach András építész budapesti versenyző, aki Radnóti Miklós Második ecloga-ját mondta el.

 

mach1

Mach András

II. helyezett lett Varga Ilona tanár, szintén Budapestről, aki Pilinszky János Francia fogoly című versét tolmácsolta.

A zsűri két III. díjat adott ki: Kiss Judit magyar-történelem szakos tanárnak, budapesti versenyzőnek a Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat című vers tolmácsolásáért, valamint Strich Lászlóné gazdasági vezetőnek, aki szintén Budapestről érkezett, és Radnóti Miklós: Levél a hitveshez című versével lépett a pódiumra.

 

aranka1

Miklenovics Aranka Szerbiából

Két különdíj is gazdára talált: Az egyiket Miklenovics Aranka kapta, aki Szabadkáról, Szerbiából érkezett erre az eseményre, és különösen nehéz, mély gondolatokkal teli verssel készült. Nagy élmény volt hallgatni őt.

 

szalaisanyi

Szalai Sándor

A másik különdíjas Szalai Sándor pedagógus, képzőművész volt, aki saját versét adta elő, melyet beadott az alapítvány Versíró pályázatára is. A versért is különdíjat kapott, annak előadása pedig egy érdekesen megkomponált performance lett, az is különdíjat vonzott.

 

lukacslaci

Kecskemét Táncegyüttes, balról Lukács László művészeti vezető

Az éppen zajló 25. Kecskeméti Népzenei Találkozó sűrű programjai közepette beugrott a Cifrapalotába Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője és néhány táncosa, hogy a magyar népi tánc csodálatos világába elvezesse a nézőket és hallgatókat.

A Versíró pályázat eredményhirdetése során megismerkedhettünk az I. helyezett Kakulyáné Tarjányi Anitával és Emberek, fegyverek című versével Ujvári Ferenc versmondó tolmácsolásában.

 

tarjanyi2

Kakulyáné Tarjányi Anita átveszi az I. díjat Kovács István Józseftől, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnökétől.

A II. helyezett, Nagy Antal Róbert pedagógus (Gyenesdiás) nem tudott eljönni a rendezvényre, de a versét Gyöngyösi Szabó Katalin bemutatta.

A III. helyezést Tóth Ágnes nagyváradi újságíró Apám című verse kapta. Nagyon készült rá, hogy eljön és mesél az édesapjáról, aki 1939-43 között az orosz fronton harcolt. Ezzel és a versével is szeretett volna emléket állítani édesapjának.

 

Atlott sisakkal_kicsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az édesapa, Papp Kálmán

 

tothagi

 

Betegsége miatt nem jöhetett, de elküldött tíz értékes fotót, melyeket édesapja amatőr fotósként készített az orosz fronton átélt „élményeiről”. A hiteles fényképsorozat mellé megható levelét is felolvasták. Tóth Ágnes Apám című versét Gyöngyösi Szabó Katalin előadóművész mutatta be.

 

Tóth Ágnes nagyváradi újságíró

 

 

Az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesületet ifj. Mónus Ferenc képviselte nagyszerű cimbalomjátékával és egy csokor nótával. A szervezők és a közönség is nagyon hálás érte!

 

monusferi1

Ifj. Mónus Ferenc, az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület egyik vezetője

 

 Hálás köszönet a zsűri munkájáért!

  • Dr. Bereznai Zsuzsanna főmuzeológus, néprajzkutató, magyar szakos tanár
  • dr. Kriston Vízi József etnográfus, főmuzeológus, a zsűri elnöke
  • Virág Ágnes magyar szakos tanár, művészettörténész

 

zsuri1

 

 

 

A programot támogatták: VTP (Városi Támogatási Program), Cifrapalota, Nyitnikék Nyugdíjas Klub, Montázsmagazin

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

Fotók: Jusztin Ferenc

 

 

Hozzászólások