“Másokban a szeretet melegét kelteni csak a bennünk lévő szeretet melege által lehet.” (Charles Haddon Spurgeon)
 
Ismét elmúlt egy esztendő. Ilyenkor szinte valamennyien számot vetünk önmagunkkal. Hogyan telt el az eddigi életünk, és mit hozott az elmúlt esztendő? Mit hozott, és mi volt a veszteségünk? Milyen vágyaink teljesültek vagy foszlottak szét? Ezekről a kérdésekről faggatom Hajnalkát, de előbb ismerjék meg őt, a fiatal, tehetséges festőt!

 

majorosi001

 

Egyedülálló édesanya első gyermekeként láttam meg a napvilágot. Később nevelőapámtól még három testvérem született. Már kora gyermekkoromban is nagyon szerettem rajzolni, festeni. A tanáraim is észrevették, hogy érettebbek, teltek, kifejezőek a rajzaim. Rajzversenyekre vittek… A nyári táborokban is általában én nyertem meg a versenyeket. Divattervezőnek készültem már 13 éves korom óta, mert imádtam ruhákat rajzolni…

A középiskola elvégzése után hol folytattad a tanulmányaidat?

Ruhaipari technikumot végeztem, majd az Iparművészeti Főiskolára jártam divattervezést tanulni. Nagy álmom volt, hogy az általam tervezett és megrajzolt divattervek a gyakorlatban is megvalósuljanak. Már akkor is mesés grafikákat készítettem az ötleteimről… A Divatszakmában a Magyarországon fellelhető legjobb Divatszalonokban dolgoztam és tanultam Budapest belvárosában, a Váci utcában. A teljesség igénye nélkül néhány hely, ahol a divatszakma csúcsán lévő művészektől, tervezőktől tanulhattam (Clara-Liska Szalon, Kék Duna Szalon, Luan By Lucia, Couture Szalon).

Itt a tervezés és a méretes ruhakészítés minden praktikáját elleshettem. Varázslatos kelmék között mesés ruhaköltemények készítésében vehettem részt a tervezéstől a kivitelezésig. Később saját Divatszalont nyitottam Esztergomban, majd néhány év múlva a férjemmel közösen megalapítottunk egy ruhaipari céget, ahol már szériaruhákat készítettünk a Divatterveim alapján.

 

majorosi4

Magány

Kik és mikor fedezték fel, hogy jó a kézügyességed, hogy könnyedén forgatod az ecsetet is?

A divatszakmában is felfedezték mestereim a rendkívüli kézügyességem. A festést, rajzolást ez mellett sem hagytam abba, hiszen sok kollekciót, portfóliót állítottam össze, rajzoltam és festettem meg a könnyűiparban eltöltött éveim alatt. De igazán komolyan a festészettel foglalkozni a könnyűipar magyarországi hanyatlása után kezdtem. Nagy művészek mint Klimt, Modigliani, Leonardo Da Vinci festményeit tanulmányoztam, próbáltam megfejteni, vajon milyen technikával festettek meg bizonyos részleteket.
Ma is szeretem elemezni a festményeket, nem csak technikailag, de a belőle áradó energia, a művész lelki önkifejezése szempontjából is. Ehhez felhasználom a rajzelemzésben és a szimbólumok területén szerzett ismereteimet és tapasztalataimat.

Mi a fő foglalkozásod? Meg tudsz élni a festészetből?

Időközben a Gábor Dénes Főiskolán végeztem informatikus-közgazdász szakon. Úgy éreztem, a ruhaipar magyarországi beszűkülése miatt szükségem van rá, hogy több lábon álljak. Átmenetileg gazdasági vezetőként is dolgoztam építőipari és faipari irodában, egészen a kislányom megszületéséig.

De ami igazán motivál, az a festés, rajzolás és annak lélekgyógyító hatása. Ezt érzem hivatásomnak, ez az, ami a lelkemet melegíti. Varázsecset Művészeti Műhely néven rajziskolát alapítottam, ahol művészetterápiás módszerekkel tanítok rajzolni, festeni és önkifejezni, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Rajztréningeket, tanfolyamokat és művészeti csapatépítő tréningeket vezetek. Művészeti táborokat rendezek gyerekeknek és az idei évtől felnőtteknek is. Boldog vagyok, hogy a hivatásom a munkám, és ebből meg is élhetek.

 

majorosi5

Igézve

Milyen technikákkal dolgozol? Melyik a kedvenced?

Széles a technikai palettám, szeretek új technikákkal megismerkedni, kísérletezni. A Hamvaiból újjáéledő Főnixmadár vagyok. Fenn repülök az égen mesés magasságokban, ragyogó fényben, hogy aztán elégve hamvaimból újjászülessek megújulva, új dimenziókat megélve. Művészeti területen csak a fantázia szab határt, de ezt is lehet tágítani. Számos technikát használok a munkám során, de a kedvenceim az olaj és a pasztell.

Milyen témáid vannak a festészetben? Mi az a téma, amely leginkább foglalkoztat, miben tudod a maximumot nyújtani?

Ma is az EMBER az, ami motivál és festésre késztet. Nem pusztán a külső érdekel, azt kutatom, ami tartalommal tölti meg a látványt. A képeimben is az ember belső világát igyekszem a vászonra festeni. Az érzések, a lélek az, ami megihlet és alkotásra késztet. Amikor festek, nem tervezem meg előre sem a színeket sem a formai részleteket. Egyszerűen csak át akarok adni egy élményt vagy érzést… Érzéseket szeretnék a vásznon megjeleníteni. Nem tudom, mi lesz az alkotás vége, és hogyan fogom befejezni… egyszerűen úgy érzem, hogy varázslat történik, és közben megjönnek a színek és a formák, és elkészül a kép, amit a lelki szemeim előtt láttam, mielőtt megfogtam volna az ecsetet.

 

majorosi6

A Hold leánya

Hány kiállításod volt eddig? Milyen terveid vannak még?

A kiállításaim mindig egy téma köré épülnek. Számomra fontos, hogy egy kiállítás a neki méltó helyen impozáns környezetben legyen és a célközönség komplett művészeti élménnyel legyen gazdagabb, ezért nem motivál a kiállítások száma, inkább azok minősége a fontos számomra.
• Az elmúlt időszakban egyik jelentős kiállításom Dunaszentmiklóson a Duna-Residence Hotelben került megrendezésre, ahol később állandó Galériám is nyílt. A kiállítás címe az „Elbűvölő Hölgy” volt, amely a „Nő” és a nő ezer arca köré csoportosuló témákat dolgozta fel. Az eseménnyel kapcsolatosan riportot készített velem a Híd Tv.
• Az idei esztendőben pedig nőnapon a Hilltop borászat éttermében „A Nő és a Bor szerelmeseinek” címmel rendeztünk a festményeimből és a borokhoz készített grafikáimból kiállítást. A Komárom Tv eme kiállításról készített tudósítása a Youtube-on is megtalálható.
• „Születésnapomra” címmel az esztergomi Borhálóban volt még kiállításom.
• A „Szimbólumok Varázslatos Ereje” címmel az esztergomi Kaleidoszkóp Házban, ahol főként a szimbólumokról készített grafikáimat állítottam ki.
• A IV. Művészet Esztergomért címmel pedig most decemberben volt csoportos Adventi kiállításom a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum Rondella Galériájában. Ahol két frissen készült olajfestményemet, Jézust és Mária Magdalát állították ki.

 

majorosi3

Jézus és Mária Magdala

A egyik nagy vágyam egy nagyszabású jótékonysági kiállítás és aukció. Ami már biztos, hogy megvalósul, ezért már nem álom többé, hiszen manifesztálódni kezdett a fizikai síkon is. Egy kápolna felújítására rendezett aukción a festményeimet és a festmények ihlette Pataki Mariann által tervezett estélyi ruhákat fogják árverezni. A nemes cél érdekében rendezett esemény egyéb részletei még nem publikusak.

Egy másik tervem a magyarországi nehézsorsú gyermekekért rendezett kiállítás és jótékonysági aukció. Ez egy neves magyarországi jótékonysági szervezet bevonásával valósul meg. Része lesz egy országos online árverés is. A helyszín itt is szintén impozáns, a nemes célhoz méltó, de egyelőre még nem publikus. Annyit elárulhatok, hogy mindkét esemény megvalósul a 2016-os esztendőben.

 

majorosi7

A nő arca

Mely művészeti csoportnak vagy a tagja? Milyen elismerést kaptál eddig? Mit hozott szakmailag számodra a tavalyi év?

• Boroscímke tervemmel megnyertem egy országos pályázatot, az én tervem díszíthette a nemes célra készült adománybor üvegeit, melyet a Máltai Szeretetszolgálat és a Nyakas Pincészet támogatásával limitált szériában, sorszámmal ellátva, exkluzív kivitelezéssel készítettek el.
• Aranydiplomás festőművész címet és a
• Cserhát József Művészeti Díj Arany fokozatát kaptam a Batsányi- Cserhát Művész Társaságtól.
• Felkérést kaptam mesék illusztrálásához.
• Elindítottam a Felnőtteknek tervezett „Fess Velünk” Művészeti foglalkozásomat.
• Több felkérést kaptam rendezvények megnyitására
• Háziasszonya lehettem a Batsányi Művészeti Gálának
• Interaktív Falfestést vezethettem civilek bevonásával
• Művészeti tábort vezettem Bajóton, egy varázslatos környezetben, ahol jólelkű, művészeteket támogató közösségre leltem.

Az egyik legnagyobb és legrégebbi művészeti közösség a Batsányi-Cserhát Művész Társaság tagja vagyok, mely több mint 40 éve fogja össze a magyarországi művészeket. Tette ezt a politikai hovatartozás nélkül más politikai eszmék idején is. Tisztelem az Elnök Urat, Lovag Bornemisza Attilát, aki nemes céllal és törhetetlen lelkesedéssel fogja össze a művészeket és a társaság tagjait oly hosszú éveken keresztül. Szeretetére és támogatására a kör minden tagja számíthat.

 

majorosi10

Örök élet

Mondj nekem valamit a ,, Varázsecset”-ről!

A festés lélekre ható varázslatos módszereit a Varázsecset Művészeti Műhelyben oktatom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
A Varázsecset mottója:
„Tarts velünk, hogy megtapasztalhasd a művészetek erejét, az alkotás, a rajzolás örömét és a festés pozitív, lélekgyógyító hatását!”
A csoportfoglalkozások során ez történik velünk:
• Megismerkedünk a művészeti eszközökkel (akril, akvarell, pasztell, grafit, stb.)
• Kreatívan festünk, rajzolunk, szabadon kifejezzük az érzéseinket, a megélt élményeinket és a vágyainkat az alkotásainkon keresztül.
• Oldott légkörben csodákat alkotunk.
Személyiségépítő hatásai:
• A művészet erejével szavak nélkül is közelebb kerülünk önmagunkhoz.
• Pozitív, megerősítő légkört teremtünk, ahol nem lehet hibázni, mert minden megoldás elfogadható. Ahol nem kell sikerorientáltnak lenni, ahol bátran lehet kísérletezni, álmodozni, rácsodálkozni a világra.
• A szabad játék, a spontaneitás előtérbe helyezése mindig fejleszti a kreativitást, a megoldókészséget, segíti a másság elfogadását. Ezáltal megértőbbé, elfogadóbbá, vagyis szociálisan fejlettebbé válunk az együttlétek során. Közben észrevétlenül fejlődik érzelmi intelligenciánk is.
• A rajzolás-festés egy meditatív „másállapot”, szorongásoldó és feszültség-levezető hatással is bír.
Választható művészeti foglalkozásaink:
• Rendszeres 3 órás varázsecset foglalkozások: Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
• Intenzív „Kreatív rajztréningjeimen” egy hatékony, pszichológiai technikai és az agyműködés kutatásaira alapozott feladatsorozattal érem el, hogy rövid idő alatt akár laikusoknak is megváltozzon a látásmódja és a rajzkészsége, tanulási képessége nagymértékben fejlődjön.
• A „Fess Velünk” foglalkozásokon híres festők alkotásait másoljuk le az irányításommal néhány óra alatt. Laikusok is meg tudják csinálni, képesek rá. Ezek a foglalkozások általában rendkívül vidám hangulatban telnek, ezért munkahelyi közösségek is jelentkeznek, csapatépítő céllal.

 

majorosi12

Termékenység

Ki a kedvenc kortárs festőd? Miért pont ő?

Kaci Simon. Számomra varázslatos az ecsetkezelési technikája és a színek egymáshoz illesztése, a témaválasztása, a kompozíció összehangolása engem lenyűgöz. Az ő technikája áll legközelebb ahhoz, ami engem vonz, és értéknek, Isten áldotta tehetségnek tartok. Élnek és lüktetnek a képei.

Magánemberként milyen vágyaid vannak az elkövetkezendő esztendőkben? Ha lehetne három kívánságod, mint a mesében, mit kívánnál?

Mindenem megvan. Minden nap hálát adok Jézusnak a bőségért, amivel körbevesz. Amit mégis kívánok:
• Anyaként szeretnék fejlődni, és olyan értékeket átadni a kislányomnak, hogy ebben a világban életképes, stabil ember legyen belőle, olyan, aki minden körülmények között a középpontban tud maradni.
• Szeretnék egy lélekgyógyító központot létrehozni, ahol a test, lélek és a szellem hármasságát figyelembe véve gyógyítanak. Ahol többek között alkalmaznánk a művészetek lélekgyógyító hatásait is.
• Szeretnék megszervezni egy olyan művészeti fesztivált, ahol a cél, hogy a különböző művészeti ágak művészei testközelbe hozzák az emberekhez a hivatásukat, és interaktív bevonásukkal alkossanak valami közöset.

 

majorosi2

Elbűvölő hölgy

Van kedvenced a festményeid közül? Miért pont az?

Igen, mindig a legújabb festményembe vagyok szerelmes. Jézusról festett portrém a legkedvesebb a számomra. Mégis itt egy régebben készült képet említenék, az „ Elbűvölő Hölgy”-et, amelyet a bajóti alkotótáborban festettem. Nagyon kedves emlék kapcsolódik hozzá, és költőket, írókat ihletett írásra. Amelyek közül az egyik itt is olvasható.

Bornemisza Attila: Fény ez a kép
Majorosi Hajnalka képéhez

Ez most a kezdet,
ezt a szerelmet rajzolja ujjad,
mert fény vagy,
és képed a Mindenség igazi asszonyát,
ányát fényre hozta.
Micsoda kép ez a festmény,
látok én fényözönt,
meg nyár eleji mézet csorogni ecsetedből.
Mikor emeled föl tehetséged, a nagyot?
Úgy alkotsz, mint az angyalok!
Kezedben ég el a Mindenség maga.
Képed lágy és sárgás sugara a Nap,
és aranygyűrűd a Hold,
mindent kiolt a szép festmény,
mert színeiddel megfestetted
a napot és a csillagokat.
Védd magadat,
ezt a szépséges lányt
csak Te tudtad megfesteni,
érzékein át te adtál rá angyalruhát,
és Rólad szól most e költemény.
Micsoda szerelem közeli kép ez.
Énekelsz a kicsi bibéknek
és megfested álmaink Múzsáját.
Százszor át- meg áthúzod rajta
arany ecsetedet.
Szép a kép és él a lány,
talán Pygmalionként beleszeretek,
mert ecsetedet megmártottad a fényben,
fenn Isten egében.
Innovációs csoda a képed,
és csak zuhog rá az aranypor,
mint ez az ének.

Volt az elmúlt esztendőben ,,veszteséged”, amelyre nem szívesen emlékszel vissza?

majorosi8Sajnos, néhány emberi kapcsolatomban csalódnom kellett. Ez negatív élmény volt. Mégis egyben pozitív is, hiszen a továbblépés sokszor szükségszerű. Ha az emberek nem tudnak együtt fejlődni, szükségszerűen szétválnak útjaik. Egy idevágó idézet:

„A lélekben gyenge ember lehúz, becsmérel és megaláz másokat, a lélekben erős ember tudja csak felemelni társait.”

Áramlatban éltem meg az esztendőt, ha mégis kisodródtam, azonnal kaptam segítséget, hogy visszakerüljek az áramlatba. A lehetőségek tárháza nyílt meg számomra. Rendkívüli és különleges embereket volt szerencsém megismerni. Hálásan köszönöm az új barátságokat, amelyek csak akkor áramolhatnak be az életünkbe, ha a régit, ami már nem minket szolgál, elengedjük.

Kedves Hajnalka, köszönöm, hogy a 2015-ös esztendőben az utolsó beszélgető partnerem voltál. Kívánok számodra nagyon boldog újabb esztendőt, esztendőket. Legyen az elkövetkező év számodra boldog, sikeres, és sok szép alkotással megáldott.

Köszönöm a felkérést. Nagy öröm volt számomra a kérdéseidre válaszolni, segített az elmúlt évet összegeznem, és megfogalmaznom magamnak azt, amit igazán tanított nekem a 2015-ös esztendő. Kívánom a MontázsMagazin olvasóinak és neked, Évi, hogy Isten áldásával kísért, varázslatosan csodás, lélekemelő és sikeres szeretet-kapcsolatokban bővelkedő legyen az újesztendő.

 

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

Hozzászólások