Sokáig nem voltam tisztában vele, milyen fűszer a kardamom. Először a marcipán összetevőjeként hallottam róla, majd felfedeztem, hogy némelyik karácsonyi tea ízesítéséhez is használják. Bár egyre több receptben találkozhatunk vele, nálunk nem számít még elterjedt fűszernek, és nem is mindig egyszerű beszerezni.

Elnevezése a feltételezések szerint a görög „kardia” (szív) és „amomum” (fűszer) összetételéből származik. A fűszernövényre utaló görög szó már a Kr. e. 16-12. századból, a mükénéi görögök korából fennmaradt, fűszereket felsoroló agyagtáblákon is szerepel.

Teraszos ültetvény Indiában

 

A gyömbérfélék családjába tartozó növény 2-3 méter magasra nő meg, az ovális, 5-10 mm-es toktermések egyenként 10-20 sötétbarna vagy fekete, illóolajokban gazdag magot tartalmaznak. Kifejlett állapotban, de még zölden szedik le a termést, majd megszárítják. Egész vagy őrölt formában is kapható, az aromát legjobban az egyben maradt termések hordozzák. Megkülönböztetjük a zöld, a fehér (színtelenített) és a fekete kardamomot.

A növény eredeti élőhelye a Malabár-part környéke (Elő-India) és Srí Lanka, mára a termesztés azonban jóval szélesebb körben elterjedt (Délkelet-Ázsia, Guatemala). Mindenesetre a meleg, párás, trópusi klímát kedveli. Mivel termesztése bonyolult és hosszadalmas, nem számít olcsó fűszernek (árban csak a sáfrány és a vanília előzi meg).

Fekete és zöld kardamommagok

 


A zöld kardamom az indiai konyha kedvelt alapanyaga, édességekhez és basmati rizshez adják hozzá, de a tejes teát is előszeretettel ízesítik vele.

Az északi országokban a kenyértésztához, például a finn édes kenyérhez, a pullához keverik. Svédországban almapudingba teszik, Norvégiában darált húsokat ízesítenek vele, de Oroszországban és Japánban is kedvelt. A Közel-Keleten az őrölt kardamom az édes ételek, a kávé és a tea fűszere. Különleges kávékeveréket készítenek úgy, hogy a kardamommagokat kávébabokkal együtt őrölik meg. A beduin kultúrában nagy becsben tartják. A vendégeknek kardamommal ízesített kávét szolgálnak fel, mely régebben a gazdagság és a tekintély jele volt.


A felsoroltakon kívül hozzáadhatjuk még marcipánhoz, mézeskalácshoz, likőrökhöz, gyümölcssalátához, süteményekhez, forró csokoládéhoz, és különösen ízletessé teszi a répatortát, valamint az alma-, körte- és birsalmakompótot.

A fekete kardamomot ellenben  csak savanykás, pikáns ételekhez használják. Füstös-földszerű és erősen gyantás aromája miatt nem való édességekbe. Füstszaga annak köszönhető, hogy elkészítésének egyik szakaszában nyílt láng fölött szárítják a terméseket. Indiában a rendkívül népszerű garam masala fűszerkeverék fontos összetevője.


A kardamom köhögéscsillapító, emésztésjavító hatású, serkenti a szívizmok működését. A fog-és ínybetegségek, a torokgyulladás és a tüdőbetegség megelőzésére és kezelésére, valamint vesekő ellen egyaránt használatos.


Weninger Nóra

 

Hozzászólások