Martonné Rásó Erzsikét az ősszel a Montázsmagazin által szervezett Örömfestés című találkozón láttam először. Azóta figyelem alkotásait, és örömmel látom, hogy egyre szebb munkák születnek a keze alatt. Megkértem, hogy mutatkozzon be az olvasóknak.

Budapesten születtem 1965. január 10-én. Laktam Vácon, Nádudvaron, Szentgálon, 1969-től pedig Kecskeméten. Nagyszüleim nádudvari születésűek. Az általános iskolát Kecskeméten végeztem. Kedvenc tantárgyaim a földrajz, biológia, történelem és a rajz voltak. A természet szeretete már gyerekként megfogott például a Bakonyban töltött nyarak alkalmával.

Hogyan és mikor kezdődött el az ismeretséged a festészettel?

Gyermekként szerettem rajzolni. Az általános iskola rajzórái meghatározóak voltak számomra. Ballagásomra kaptam egy Rembrant festményeket tartalmazó könyvet. A gondolat már akkor megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne festeni. Sokáig álom maradt. 1994-ben készültek az első képeim: egy tölgyfa, tanya, Szalajka vízesés – temperával készült rajzlapra. Még további képek készültek a vázlatfüzetembe. 2010-ben a gyerekeim már elég nagyok voltak, ideje volt, hogy az álmom valóra váljon. Beszereztem az eszközöket, és elkezdtem festeni. Első munkáimat a család és a kollégáim látták, biztattak, hogy csak így tovább. Örömmel töltött el, hogy egyre jobbak lettek a festmények. Összehasonlításként hét év elteltével sokat fejlődött a festészetem. Hát így kezdődött.

Mennyire vagy termékeny alkotó? Hány festményed készült eddig?

Nem a mennyiség híve vagyok, inkább a minőségre törekszem. Nagyon be kell osztanom az időmet a munka és a család mellett. 44db 40X60 cm, 25db 45X30 cm-es festményem van. Tudni kell, hogy nem csak festek, hanem kreatív dolgokat is szeretek készíteni. Kézügyességemet anyukámtól örököltem, és sok mindent szoktam készíteni.

Hogyan fogadod a segítséget, vagy esetleg a kritikát?

Nagyon türelmes ember vagyok. Jól fogadom mindkettőt, mivel építő jellegű. Mindig tanulok belőle. Úgy gondolom, hogy folyamatosan fejlődök, és mindig tanulok valami újat. Ehhez igénybe veszem mások segítségét is, és a világhálón is sokat tanulok.

Kik a kedvenc festőid?

Kedvelem Leonid Afremov festményeit az esti fények miatt, Gercken tavaszi festményeit, és Michael James Smith élethű tájképeit. Más festők alkotásait is szívesen nézem. Sokat tanulok belőlük.

Milyen alapanyagra dolgozol, és milyen technikát alkalmazol?

Első képeimet rajzlapra festettem, majd parafatáblára készültek. Ma már csak festővászonra festek. A festményeimet ecsettel és festőkéssel készítem. Főleg akrillal, mivel az gyorsan szárad, és élénk színei vannak. Próbáltam már olajfestékkel is festeni.

Van kedvenc témád?

Főleg tájképeket készítek. A városunkat is szívesen festem. Tervezem a portréfestés kipróbálását is.

Voltál már festőtáborban? Érzed ennek szükségességét?

Még nem voltam, de szívesen vennék részt benne. Az Örömfestők csoportja tervezi nyárra az alkotótábort, hogy jobban megismerjük egymás alkotói tevékenységét.

Láttam az interneten, hogy egy kis csoportba tömörültetek ti, kecskeméti amatőr festők. Milyen előnyét látod ennek?

Nagyon jó kis csapat. Első évben nézőként, második alkalommal tevékenyen is részt vettem az “Örömfestésen”. A közösségi oldalon is tartjuk a kapcsolatot, megnézzük egymás alkotásait.

Kérlek, mutasd be a családodat is!

Egy húgom van. Édesanyám Fekete Erzsébet hímző, népi iparművész. Gyermekkoromban is foglalkozott hímzéssel, kötéssel, horgolással. Sok mindenre megtanított. 1984-ben a Népi Iparművészeti Múzeumba került. Ekkor kezdett tudatosan magyar hímzéskultúrával foglalkozni! Sok elnyert díj igazolja igényes, gyönyörű hímzéseit. 1985 óta tagja a Kecskeméti Díszítőművész Szakkörnek, tudásával segíti a tagok munkáját. Számos kiállításon vesz részt. Nagyon büszke vagyok rá, ő a példaképem, csodálom a gyönyörű hímzéseit!

A férjem, Marton István az SOS Gyermekfaluban falumester. 35 éve vagyunk házasok. Három felnőtt gyermekünk van. István gépészmérnök, Katalin Egészségügyi Szakközépiskolát végzett, grafikus-lakberendező, Krisztián Közlekedési Szakgimnáziumot végzett.

Szoktad olvasni az újságunkat?

Igen, követem az eseményeket. Ha időm engedi, elmegyek a rendezvényekre is. Például a Montázsmagazin születésnapi rendezvényére, de Montázs esteken is voltam, és részt vettem a “Tavasz lett újra” festménypályázaton is.

Milyen vágyaid, álmaid vannak, amiket szeretnél, ha valóra válnának?

Szeretnék pályázatokon, kiállításokon részt venni, hogy mások is lássák a festményeimet! Igyekszem gyarapítani a tudásomat, hogy minél szebb alkotásokat készíthessek!

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést. Kívánok számodra továbbra is örömteli alkotásokat. Legyen neked és családodnak jó egészsége, mert ha egészség van, akkor mindenünk van.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások