A történetírás pompakedvelő vagy fényes melléknévvel illeti Esterházy II. Miklós herceget. A 18. század egyik legfontosabb magyar arisztokratájának a neve mára – igaz méltatlanul – a feledés homályába merült.

Esterhazy_Miklos

Az 1714-ben született herceg 1741-ben katonai pályára lépett. Részt vett az osztrák örökösödési háborúban. Katonai karrierje csúcsát jelentette, hogy 1757-ben hősiessége eldöntötte a kolini csatát a Habsburg erők javára II. (Nagy) Frigyes porosz király ellenében.

Esterhazy_Miklos2

A hercegre azonban nem katonai teljesítménye, hanem művészetpártolása miatt emlékezünk mindmáig. Kismartoni udvarában zenekara karnagya Joseph Haydn lett. Élete másik nagy teljesítményének a fertődi kastély megépítését tartjuk. Mindössze négy év alatt, 1762 és 1766 között készült el a magyar Versailles-nak nevezett palota. Mária Terézia állítólag azt mondogatta, ha jó operát akar hallgatni, akkor Eszterházára kell utaznia.

Esterhazy_Miklos3

1778-ban jelentős fegyveres erőket bocsájtott a trónörökös, II. József rendelkezésére a bajor örökösödési háborúban, amelyet a kortársak is már csupán krumpliháború néven emlegettek, mivel a szemben álló felek saját csapataik élelmezésével voltak elfoglalva. II. József ezért hálából a család minden férfitagját hercegi méltóságra emelte.

Fényes Miklós 1790. szeptember 28-án hunyt el.

Schramek László

Hozzászólások