Még tél van, a természet alszik, hideg szél fúj. A kultúrára éhes embereket azonban nem tartja otthon a szoba kényelme, vágynak a művészet lelket simogató melegére. A kultúra iránti vágytól hajtva jöttünk össze mi is oly sokan február 6-án Újpesten, a Szabó Ervin Könyvtárban, a Krúdy Irodalmi Kör újabb rendezvényén.

Goldoványi Zoltán könyvtárvezető üdvözölte a vendégeket, majd Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör titkára megnyitotta az estet. Az irodalmi délutánt megtisztelte jelenlétével Kanizsa József író, költő, kritikus, a Kör örökös tagja, egykori titkára. Örülhettünk még Pánti Anna Erkel-díjas operaénekes és M. Jankó János Krúdy-érmes költő jelenlétének.

Az est moderátora, Szakáli Anna Primavera-díjas író, költő köszöntötte a meghívott művészeket. Köztük Nyáry Évát, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett festőművészt. Nagy megtiszteltetést jelentett az Irodalmi Kör számára, hogy e jeles, világhírű művész elfogadta a meghívást, és egyben kiállítás nyílt festményeiből a könyvtár olvasótermében.

Az alkotó megörökítette Szokolay Sándor zeneműveinek festői adaptációját Megfestett zenék címmel. 2018-ban tizenkét képidarabból álló sorozatot készített az opera témakörében. Ám a versek is megihlették a festőt. A költemények inspirálta nonfiguratív képisorozat darabjait megcsodálhattuk a könyvtárban.

A meghívott művészek között szerepeltek még a tollforgatók: Keskeny-Farkas Anikó Aranytoll-díjas költő, Tóth Ibolya költő, Török Nándor Aranytoll-díjas költő, Lesitóth Csaba FDT-díjas költő és jómagam: Orosz Margit Németh László-díjas tanár-költő, író.

Szakáli Anna a kerekasztal beszélgetés módszerét követve faggatta a művészeket életútjukról, alkotásra inspiráló történetekről. Szó volt még megjelenési lehetőségekről, könyvkiadásról, az irodalomnak társadalmunkban elfoglalt helyéről, szerepéről. Érdekes volt, amikor azonos kérdésre más-más válasz született, hiszen minden alkotó a saját szűrőjén, tapasztalatán keresztül számolt be élményeiről.

Versválogatások, színvonalas versmondások követték a vallomásokat. Persze a humor sem hiányzott: itt-ott a versekben, a beszélgetésekben előbukkant, és derűt, vidámságot csalt a hallgatóság arcára. Az irodalmi szeánsz utolsó negyedében Németh Nyiba Sándor Petőfitől a Szülőföldemen című verset adta elő mély átéléssel, amit Szalay László Netala költő versmondása követett.

Baráti beszélgetés zárta a programot Újpesten. Lélekben növekedtünk, feltöltődtünk, szépségben gazdagodtunk. Úgy hiszem, mindannyiunknak erre van szüksége nemcsak e fagyos februári hónapban, hanem az év minden napján.

Orosz Margit költő

 

(A Montázsmagazinban legutóbb ITT írtunk a Krúdy Irodalmi Kör programjairól.)

 

 

Hozzászólások