„A vers az, amit mondani kell” (Kányádi Sándor)

„Az élet nem más, mint egy üres vászon – festhetsz gyönyörű jelenetet, tájképet, vagy festhetsz fekete szellemeket és veszélyes embereket. Tőled függ. Az élet csupán egy lehetőség. Megad mindent, amire szükséged lehet: és most csináld magad!” (Osho)

Egy bájos leány invitál minket a Facebook-on a csoportjába. A borítóképen idézet: ,,A dolgok változnak. A vers örök.” Tudjuk meg hát, hogy ki is ez az ifjú hölgy, aki szabadidejét erre a nemes, önkéntes munkára fordítja. Hajnalkám, kérlek, mutatkozz be az olvasóknak.

Dankó Hajnalka vagyok. 26 éves. Egy Szabolcs megyei kis településről, Penészlekről származom. Jelenleg Budapesten élek és dolgozom. Három nővérem van. Gyermekkorom óta láttam, hogy a két idősebb nővérem verseket mond és versmondó versenyekre készül. Így nem volt nehéz rábeszélniük, hogy versmondással foglalkozzak. Hét éves voltam, amikor megnyertem a penészleki „Ki mit tud?” versenyt versmondás kategóriában, és azóta sem tudom abbahagyni a versmondást, a versenyeken való részvételt. 18 éve rendszeresen részt veszek versmondó versenyeken, és az utóbbi években több versmondó klubhoz is csatlakoztam.

Tagja vagyok a Magyar Versmondók Egyesületének, a Budapesti Versmondó Klubnak, melyet Wiegmann Alfréd rendező vezet, valamint a Főnix Színházban létrejött Versműhelynek, melyet Dr. Sződy Szilárd, a Magyar Rádió nyugalmazott dramaturgja vezet. Ezekben a klubokban havonta vannak foglalkozások, ahol a felkészítő tanárok tanácsokat adnak nekünk saját egyéniségünkhöz mérten, és ahol a versmondók a versmondás technikáit sajátíthatják el.

A Dankó lányok 2013 karácsonyán Penészleken

Bizonyára már középiskolás korodban is mutatkoztak jelei, hogy te humán beállítottságú vagy: nem csak szereted, de csodálatosan mondod is a verseket. Hogyan folytattad tovább? Színművészeti Egyetemre nem felvételiztél?

Igen, már gimnáziumi éveim alatt is több tanárom felfigyelt rám, és rendszeresen felkészítettek az országos versmondó versenyekre. Nyíregyházán a Zrínyi Ilona Gimnázium Arany János Tehetséggondozó programjában tanultam 5 évig. Gimnáziumi éveim alatt tagja voltam a Nyíregyházi Hangszín Musical Színi Tanodának, melyet Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna vezet, itt 5 évig tanultam magánéneket és előadóművészetet. Tanáraim javasolták, hogy jelentkezzek a Színművészeti Egyetemre, de én úgy gondoltam, hogy a színészi pálya nem a legmegfelelőbb számomra. Leginkább a musicaléneklés érdekelt, maximum musical színészként képzeltem el magam akkoriban, de azóta már teljesen mást csinálok a mindennapjaimban.

Milyen iskolákat végeztél, végzel? Hol dolgozol, mi a foglalkozásod?

Közgazdász – humán erőforrás menedzser szakon végeztem 2013-ban a Szent István Egyetemen. Jelenleg is tanulok, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, EXECUTIVE MBA FOR IT szakon, ahol HR és Projektvezetési ismeretekben veszek részt. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Nemzeti Bank hiteleihez szükséges informatikai szoftverek tervezésében és tesztelésében veszek részt, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és a Növekedési Hitelprogram keretein belül.

Diplomaosztó, 2013. Gödöllő, Szent István Egyetem

Honnan jött az ötlet, hogy a Facebook-on létrehozzál egy csoportot?

A versmondók fóruma csoportot azzal a céllal hoztam létre, hogy versmondó barátaimmal egy olyan csoportban beszélgessünk, ahol mindenki elmondhatja a véleményét az egyes versmondó-versenyekről, hogy meg tudjuk beszélni azt, hogy a legközelebbi versenyeken ki vesz részt, és hogy hogyan utazzunk esetleg közösen a versenyekre. Ez eleinte így is működött, aztán eltelt fél év, mikor a csoport létszáma már elérte az ezer főt. Számomra teljesen megdöbbentő volt, hogy a versmondás és a költészet ennyire sok embert érdekel még ma is. Ekkor rádöbbentem, hogy ez a csoport a magyar kultúra egyik fontos részévé, a versmondó és versíró kultúra közösségévé vált.
 
Kérlek, sorold fel, kik a csoport tagjai?
A csoport tagjai:
•    Magyarországon és a határon túl élő versmondók,
•    költők, írók,
•    verskedvelők,
•    pedagógusok, dramaturgok, színművészek,
•    kulturális események szervezői,
•    a versmondó versenyek szervezői,
•    a Magyar Versmondók Egyesületének tagjai,
•    Könyvkiadók, Folyóiratok szerkesztői,
•    Művelődési Házak, Kultúrházak, Iskolák vezetői,
•    és mindenki, aki szereti a verseket.

A Versmondók Fóruma Csoport borítóképe

Mik a csoport főbb tevékenységei? Miért érdemes hozzátok csatlakozni?

A csoportban történő események miatt minden versmondónak és a versekhez közel álló személynek javaslom a csoportunkhoz való csatlakozást, mert:
•    A csoport tagjai az események menüpont alatt megtalálják az aktuális versmondó versenyek felhívásait, a versmondó versenyek szervezőinek elérhetőségeit.
•    Megosztjuk egymással a kulturális események, irodalmi estek időpontjait, helyszíneit.
•    Ismertetjük a legközelebbi versmondó klubok, versműhelyek időpontjait, ahol a versmondók elismert szakemberektől kaphatnak felkészítést a versenyekre.
•    Versmondásokat osztunk meg egymással videón, hangfelvételen.
•    Baráti kapcsolatok alakulnak ki, közös beszélgetések jönnek létre és építő jellegű véleménynyilvánítás egymás számára a megosztott versekről, és a versek előadásáról.
•    Javaslatokat teszünk egymásnak, hogy a legközelebbi versmondó versenyekre milyen versekkel készüljünk.
•    Versíró pályázatok felhívásait tesszük közzé, amire a csoport tagjai is pályázhatnak.
•    Csoportunkban egymásra találnak a költ
ők és a versmondók, akik egymást segítve, akár közös fellépéseket is szervezhetnek.

Erdős Virág költővel és Kollár Klemecz László zenésszel

Hány fős jelenleg a csoport? Egyedül te vagy a moderátor?

Ma a csoport létszáma közel 4000 fő, és napról napra csak növekszik. Naponta átlagosan 5-10 személy van, aki kéri a csoporthoz való csatlakozást, így a csoport moderátora jelenleg csak én vagyok.

Az elején gondoltad, hogy ilyen népszerű lesz a versmondók fóruma csoport?

Nem, abszolút nem. Eleinte nem is ez volt a célom, hogy ennyire népszerű legyen, csak egy kis szűk baráti kört szerettem volna létrehozni. Úgy gondolom, hogy tudtomon kívül valami olyan dolgot hoztam létre két évvel ezelőtt, amiről nem is gondoltam, hogy ilyen nagy érdeklődést vált ki majd az emberekben. Persze ma már boldoggá tesz az a tudat, hogy ennyi tagja van a csoportnak, és ez által sok embernek segíthetek. És nagyon hálásak a csoport tagjai, hogy van egy közösség, ahová tartozhatnak. Gyakran kapok üzeneteket azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó ez a csoport, és hogy már olyan régóta kellett volna egy ilyen közösség, ami összefogja a versmondókat, a költőket, a versszerető embereket.

Tóth Krisztina, egyik kedvenc költőm irodalmi estjén a költőnő egyik versét mondtam

Látom, hogy különböző helyszíneken lépsz fel mint moderátor vagy versmondó. Sorolj fel néhány ismert embert, akinek közreműködtél a könyvbemutatóján. Ha netán van valamilyen különleges élményed, kérlek, oszd meg velünk.

Az utóbbi években gyakran veszek részt irodalmi esteken, ahol a kortárs költők, írók könyvbemutatóin verseket, prózákat mondok el vagy olvasok fel. Legutóbb Tóth Krisztina, egyik kedvenc költőm irodalmi estjén vettem részt, ahol A világ minden országa c. versét szavaltam el. Fantasztikus élmény volt a költőnő bemutatkozását, gondolkodását és írásainak történeteit hallgatni. Parti Nagy Lajossal 2013-ban találkozhattam Jászfényszarun megrendezett irodalmi estjén, ahol szintén verset mondtam. Jászfényszarun gyakran vannak irodalmi estek és kulturális rendezvények, ahová sokszor elhívnak verset mondani. Legutóbb a FÉBE bálon vettem részt, ahol szintén sok neves művésszel ismerkedhettem meg.

Parti Nagy Lajos íróval és Ézsiás László látássérült költővel, versmondóval

2012-ben részt vettem az Erzsébet Királyné Emlékére megrendezett országos versmondó versenyen, ahol 3. helyezést értem el. A zsűri elnöke Pécsi Ildikó színművész volt. Pécsi Ildikó is a Zrínyi Ilona Gimnáziumban tanult, így volt közös témánk a verseny után. Szervét Tibor egyik kedvenc magyar színészem, vele is az Erzsébet Királyné Emlékére megrendezett országos versmondó versenyen találkoztam, ahol ő volt a zsűri egyik tagja.

Pécsi Ildikó művésznővel

Olvastam, hogy nemcsak mondod a verseket, de a versmondó versenyeken és versíró pályázatokon mint zsűritag is gyakran részt veszel. Mesélj erről, kérlek!

Igen, szívesen vagyok a másik oldalon is. Ez egy másik olyan dolog, amit szívesen csinálok. Szeretem a verseket hallgatni és olvasni is. Akkor másfajta izgalom van bennem, mint mikor én lépek színpadra. Szülővárosomban, Nyírbátorban, és itt Budapesten is gyakran hívnak meg versmondó versenyekre zsűrizni. Az elmúlt évek során közel ezer versmondót hallottam már verset mondani, és tanulom is a versmondás technikáit, így a szervezők bíznak a jó döntést hozó képességeimben. Versíró pályázatnál legutóbb a Mozdulj Egyesület által szervezett versíró pályázat zsűrizésében vettem részt.

Hogyan sikerült a „Csodák a hétköznapokban” c. versíró pályázathoz ilyen neves zsűritagokat felkérned?

Erdős Virággal és Petőcz Andrással a Budapesti Versmondó Klub által szervezett Quadriga programokon találkoztam, ahol ők voltak az irodalmi est fénypontjai, és a Versmondó Klub tagjai az ő verseiket szavalták el. Ezeken a programokon elkértem az elérhetőségeiket, mert tudtam, hogy még a közeljövőben szükségem lehet rájuk Dr. Szőke Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Fogyatékossági Osztályának vezetőjét pedig a Mozdulj Egyesület, a pályázat kiírója kérte fel a zsűri elnökének.

Szervét Tibor érdemes művésszel

Hogyan találnak rád és a csoportodra?

Sok helyen megfordulok országszerte, és szerintem a versmondás és a versírás kultúrája is egy elég szűk csoport itt Magyarországon, így könnyű megtalálnunk egymást. És persze, aki a Facebook-on tag, és versmondó csoportot keres, az megtalál engem, és az általam létrehozott versmondók fóruma csoportot is. Legtöbbször azt veszem észre, hogy a csoport híre szájról szájra terjed, az emberek elmondják egymásnak, hogy van egy ilyen csoport, és máris érdeklődéssel kérik a csatlakozást.

Úgy láttam, még vidékre is ellátogatsz. Kérlek, mes
éld el legutóbbi élményedet!

Igen, gyakran járok vidékre is verset mondani. Igazából bárhová szívesen utazom, ha felkérnek rendezvényeken való részvételre. Szeretek új emberekkel megismerkedni, és szeretek a közönségnek pozitív élményeket adni. Legutóbb Nyíregyházán voltam verset felolvasni Sepsi Sándor költő köteteiből, akivel a Facebook-on, a versmondók fóruma csoportban ismerkedtem meg, és pár email-váltás után felkért, hogy kötetének bemutatóján olvassak fel verseiből.
 
Ha jól emlékszem az Irodalmi Rádió műsorában is csodálatosan mondtad a verseket. Velük hogyan sikerült a kapcsolatot felvenned?

Az Irodalmi Rádió a Facebook-on hirdette meg a Nagy Országos Szavalóversenyt. Ez a hirdetés rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Aztán gyorsan szóltam is a versmondó barátaimnak, ismerőseimnek, hogy jelentkezzenek ők is a versenyre. Az elődöntőn sikerült továbbjutnom, és lesz még két forduló a végső döntésig. Azt hiszem, ez egy elég kemény verseny lesz.

Veresegyháza, Országos Anyám Fekete Rózsa Versmondó Verseny 2011-ben

Több versmondóval is találkoztam, akik először évekig csak mondták a verset, aztán gondoltak egyet, és ők is elkezdtek verseket írni. Te nem írtál még verset?

Nos, bevallom, gondoltam már erre, de valamiért ez nekem nem megy. Persze mindig vannak rímek a fejemben, és néhány verset le is írtam már, de azt gondolom, hogy a versírást inkább rábízom a profikra, én inkább maradok a versmondásnál, az nekem jobban megy.

Ki a legkedvesebb költőd, kinek a versét szereted leginkább mondani?

Ez egy nehéz kérdés. Ha csak egyet kell választani, akkor azt mondom, hogy József Attila. Ő igazán nagy hatással van rám. Neki nagyon sok jó verse van, amit szívesen mondok. Kedvenc költőim még Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Pilinszky János. A kortársak közül Tóth Krisztina, Erdős Virág, Varró Dániel, Lackfi János…és sorolhatnám még hosszasan, mert ma nagyon sok jó költő van, akiknek kiváló versei vannak.

Hány szavalóversenyen vettél eddig részt, és milyen eredményekkel?

Körülbelül 100 versenyen biztosan részt vettem már eddig gyerekkorom óta.

Főbb díjazásaim:
2012-ben az Első Pesti Egyetemi Rádiós versmondó versenyen 1. helyezés.
2012-ben az Országos Erzsébet Királyné Emlékére megrendezett versmondó versenyen 3. helyezés.
2012-ben az Országos Radnóti Miklós versenyen különdíj.
2010-ben az Országos Anyám Fekete Rózsa versmondó versenyen 1. helyezés.
2005-ben az Országos József Attila versmondó versenyen 3. helyezés.

Sepsi Sándor költő könyvbemutatóján – 2014. Nyíregyháza

Hajnikám, még előtted az élet. Milyen álmaid, vágyaid vannak?

Folyamatban van egy weboldal fejlesztése a csoport tagjainak számára. Szeretném, ha ezt a weboldalt majd 10 év múlva már mindenki úgy emlegetné, mint ma a Facebook-ot, amit mindenki ismer, és minden versszerető ember a tagja lenne majd. Sajnos a Facebook-on nincs túl sok funkció, amire a csoport tagjainak még szüksége lenne, ezért szükség van egy olyan oldal fejlesztésére, ahol sokkal több lehetőségünk van más funkciók igénybevételére. Szeretnék egy szép karriert végigvinni, mint HR vezető, és mint versmondó is. Legidősebb versmondónk, Mihályi Jánosné Ilonka néni 92 éves korában hunyt el idén. Őt mindig csodáltam, hogy annyi energiája van, hogy még ilyen idős korában is állandóan ott volt az összes versenyen. Szerintem én is hasonló leszek, mint ő.

Mit gondolsz, mire 60 éves leszel, milyen életutat jársz be? Milyet szeretnél?

Úgy gondolom, hogy 60 évesen én leszek a világon a legboldogabb nagymama, akinek olyan gyerekei és unokái lesznek, amilyen a nagymamájuk: versszerető, tiszta szívű és segítőkész. 60 évesen is ugyanezt fogom érezni, mint amit most, maximum több tapasztalattal, több emberismerettel rendelkezve: hogy „a dolgok változnak, a vers örök”. József Attilát idézve, ami az ember életében fontos, arra mindig fog időt szánni. Számomra fontosak a versek, és remélem, hogy a jövőben is mindig tudok majd a versekkel foglalkozni.

A magam és a szerkesztőségünk nevében kívánom, hogy minden vágyad és álmod váljon valóra. Szeresd a verseket és az embereket! Hidd el, a szeretet a legfontosabb a világon. Hozhat bármit is az élet, csak egy a fontos, hogy szeress és szeressenek téged. Köszönöm a beszélgetést.

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

2014. június 12.

Hozzászólások