Szénási Pál énekes-dalszerző és családja voltak a februári Montázs est vendégei az elmúlt szombaton. Szénási Pál a közel 40 éves zenei pályafutása mellett civilben pedagógus. A Kecskeméti Zenészegylet alapítója és elnöke. Sok fellépés van mögötte, megjelentek kazettái, CD-i, video klippek. A családja is vele zenél.

Amíg gyülekeztek a vendégek, a Csiperó gyermekfesztivál dala szólt, amelyet Pali írt a fesztivál kezdetekor. Sokan nem is tudták, hogy az ő nevéhez köthető ez a dal. A program kezdetekor Pali a két szép lányával, Annával és Dollival zenélve üdvözölte a közönséget. Nagy László: Adjon az Isten szerencsét című versfeldolgozása hangzott el családi hangszerelésben. Dobos Andris, Dolli népi táncos párja gitározott.

Először a családfővel ismerkedhettünk meg, ő mesélt magáról. A beszédét fényképek vetítése színesítette. Megismertük kalandos pályakezdését, a zenéhez való vonzódását. Ízelítőt kaptunk a különböző zenei stílusokból, amelyeket kedvel és művel. Így játszottak népdalfeldolgozást is, majd Dolli a barátjával egy csodálatos mezőségi táncot mutatott be népi táncos ruhába öltözve.

Az idősebbik leány, Szénási Anna Vivien 23 éves. A Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános és Szakközépiskola tanulója volt, s még mindig visszajár énekelni az Aurin Leánykarba. A hegedűtudását kedves mesterénél, Juhász Géza tanár úrnál fejlesztette. Jelenleg a Szegedi Tudomány Egyetem énektanári szakán tanul, és ott is énekel az egyetemi kórusban. Közben meghívták az egyetemi szimfonikus zenekarba is.

Magánének szakos hallgatóként kitűnő tanároktól tanulhatott Kecskeméten. A színpadi énekléssel édesapja ismertette meg. Az elmúlt években sok közös fellépésük volt. Az élete a zene és az éneklés. 2018 karácsonyára jelent meg első dala az interneten “Csillogj még” címmel a Fella Team segítségével. Ezt meg is hallgathattuk, Anna gyönyörűen énekelt. A hegedűtudását pedig a Schindler listája című film egyik dallamának eljátszásával bizonyította.

Szénási Dolli Kata népi táncos, középiskolás diák. Ő is a kecskeméti Kodály Iskola tanulója. Közel áll hozzá a tánc, korábban a Grapevine Show Dance Club tagja volt, ahol sok fellépésen vett részt. Most a Kodály Iskola népi tánc tagozatán tanul, de érdekli a zene, az ének is. Gyönyörűen énekelt nővérével és édesapjával az est folyamán.

 

   

Palit a versek is érdeklik, ő maga is ír hosszabb-rövidebb költeményeket. Be is mutatott belőlük hármat. Mások verseit is gyakran megzenésíti, sőt, himnuszokat is ír a környező települések számára.

Mint megtudtuk, Szénási Pál 1991-ben mutatkozott be első dalaival a nagyközönség előtt. Fesztiválok dalait írta, és 1995-ben az MTV Táncdalfesztiváljára is sikerült bekerülnie. Ezt követte több fesztivál és rádiós, televíziós megjelenés. Számtalan fellépés, sikeres bemutatkozás áll közel 40 éves zenei munkája mögött. Írt slágereket, gyermekdalokat, sör- és bordalokat, indulókat, himnuszokat. Megjelentetett kazettákat, CD-ket, video klippek is készültek a dalaiból. Az ország minden pontján fellépett. Számos sztárral, neves énekessel szerepelt együtt.

2000 decembere óta a Kecskeméti Zenészegylet alapítója és elnöke. Azóta számtalan fellépés, koncert és fesztivál kötődik az egyesülethez a tagok munkája eredményeképpen. Pályázatok sora és sikeres projektek vannak az egyesület mögött.

Pali mindig nagyon kedvelte Kecskemétet. Búcsúzóul ennek adta tanúbizonyságát, amikor a városról szóló dalát elénekelte a család, miközben kivetítőn láthattuk a légifelvételeket: Kecskemét, Kecskemét…

 

Nagyszerű szórakozás volt, jól érezte magát a közönség!

 

Weninger Erzsébet

Fotók: Fuchs Alfonz

 

Hozzászólások