,,Jó dolog gazdagnak lenni, és jó dolog erősnek lenni, de sokkal jobb dolog, amikor sok barátja van az embernek.” (Euripidész)

B. Bodnár Évával (Évivel) 8 vagy 10 éve találkoztam Szigethalmon. Meghívott vendégként vettünk részt egy kulturális rendezvényen, ahol neki is ki voltak állítva az alkotásai. Az interneten találtunk egymásra ismét. Megkértem, legyen a beszélgetőpartnerem.

 

bodnareva1

 

A Monokhoz közel eső Abaújszántón születtem 1958-ban, majd gyermekkoromat Miskolcon töltöttem. Iskoláim elvégzése után kerültem Budapestre 1978-ban. Részt vettem a Zebegényben szervezett alkotótáborokban. Az Iparművészeti Főiskolára való jelentkezéseim során volt alkalmam részt venni a főiskola előkészítő kurzusain, ahol sok érdekes ismerettel bővült a tudásom. Pár évig tagja voltam a Dési Huber Képzőművész Körnek a ’70-es évek végén, ahol szintén kiváló tanáraim voltak.

Több mint 40 éve, hogy rajzolással, festéssel töltöm szabadidőm nagy részét. A munkám mellett verseket kezdtem el írni, és ezek hatására születtek versképeim is. A csendéletek, tájképek mellett egyre nagyobb szerepet kap az emberábrázolás, a figurális alkotások megjelenítése különböző eszközökkel. Kedvelt technikáim festészetben az olaj, akvarell és a pasztell. A festés, írás mellett fotózással is szívesen töltöm az időmet. Alkotásaimat otthon és alkotótáborokban készítem.

 

bodnareva2

 

Mi a végzettséged, milyen munkát végeztél eddig?

Miskolcon a Kossuth Gimnázium angol tagozatán érettségiztem 1977-ben. Ezt követően ötször felvételiztem az Iparművészeti Főiskolára, ahová felvettek, de végül valakinek volt összeköttetése, így ő került be helyettem. Érettségi után a Magyar Divat Intézet tervezői osztályán helyezkedtem el rajzolóként, és időközben elvégeztem egy ruhaipari szakközépiskolát is. Majd egy gyermekruha-készítő nagykereskedésben dolgoztam, ahol tervezéssel és szabásminta-készítéssel, bemutatók szervezésével és fotózással is foglalkoztam. Jelenleg egy budapesti középiskolában vagyok iskolatitkár, ahol szintén igénybe veszik évente többször a kreativitásomat meghívók, szórólapok, képeslapok és bemutatkozó anyagok készítésénél.

 

bodnareva7

 

Mióta foglalkozol a festészettel, a dobozkészítéssel és a verseléssel?

A képzőművészettel komolyabban a középiskolában kezdtem el ismerkedni, bár már gyerekkoromban is szerettem rajzolni. Mialatt Nagymamám a szőlőben dolgozott, én a fa alatt rajzolhattam. Gimnáziumi éveim alatt kitűnő rajztanárom szakköri foglalkozásaira jártam, majd Csabai Kálmán festőművész irányítása mellett gyarapítottam tudásomat. Ezt követően a főiskola előkészítőin bővítettem ismereteimet. Verseket 1993 óta írok. Néha van egy kis alkotói csend, de azt követően mindig utat törnek maguknak a mélyben forrongó gondolatok.

 

bodnareva11

 

A honlapodon olvastam, hogy a díszdobozaid zsűrizettek. Hol és kik zsűrizik ezeket az alkotásokat?

2006-tól foglalkozom páccal festett fa ajándék- és ékszerdobozok készítésével, melyeket Budapesten a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrizett.

Tudom, hogy grafikákat is készítesz. Mesélj nekünk a sokrétű tevékenységről, amelyet végzel. Mi ez számodra: megszállottság, szerelem, hobbi vagy megélhetési forma?

A grafika az a kifejezési mód, ami bármikor kéznél van. Nem kell hozzá sok eszköz, és azonnal lehet rögzíteni, továbbítani érzéseket, gondolatokat. A művészet szerelem és hobbi, de sajnos nem megélhetési forma. Keveseknek adatik meg, hogy a művészetből meg is tudjanak élni.

 

bodnareva4

 

Még megvan az ajándékod, az a kicsiny verses füzet, amiben a kedves kis gyermekverseid lapulnak meg. Írsz még verseket?

Örülök annak, hogy ilyen becsben tartod a tőlem kapott kis verses füzetet. Megtiszteltetés számomra, ha forgatod időnként. Igen, írok még gyermekverseket, és felnőtteknek szóló verseket is. Elképzelésem szerint a gyerekeknek szóló verseket egy kis foglalkoztató füzet keretében szeretném majd megjelentetni, amiben helyet kap a vers, a hozzá tartozó grafika, perforált oldalakkal kiemelhető grafikák, melyeket a gyerekek ki tudnak színezni. A kötet részét képezné egy hangos könyv melléklet, melyen a kötetben szereplő versek hangoznának el zenei aláfestés keretében, és párom, Kóródi György saját szerzeményei színesítenének. Ezeket este, lefekvés után együtt tudná hallgatni szülő és gyermeke.

 

bbe_versek1

 

Mutasd be nekünk a Kulturális Baráti Kört, amelynek tagja voltál te is!

Szigethalmon 1999 óta éltem, ahol számtalan tehetséges alkotó él még. Ennek ismeretében hoztuk létre a művészeti csoportokat. Alapító tagja voltam a szigethalmi Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületének. Egy idő után az egyesület elnöki tisztét bízták rám. Számtalan közös kiállítást szerveztünk, ám egy idő után jó páran kiváltunk, és létrehoztuk a Szigethalmi Kulturális Baráti Kört. A festők mellett a kör tagjai voltak az írók, költők és a kórus tagjai. Nálunk egy kiállítás megnyitó irodalmi délután keretében valósult meg. Az írók felolvasták legfrissebb írásaikat, a költők verseiket, és a Kóródi György által megzenésített verseket a kórus adta elő. Szerveztünk irodalmi délutánokat, kórustalálkozókat és fesztiválokat.

 

bodnareva10

Kóródi György

Szeretném, ha beszélnél Szigethalom pezsgő kulturális életéről. Hány kulturális kör, csoport van nálatok?

2008 óta Gárdonyban élek, így párommal 2010 óta egyre kevesebbet vettünk részt a Baráti Kör eseményein, de figyelemmel kísérjük a számtalan civil szervezet munkáját. Idősek és fiatalok találják meg azokat a közösségeket, ahol élményben gazdag programokon tudnak részt venni. Több nyugdíjas klub és kórus van a városban, a fiatalok pedig sport- és filmklubok keretében tudják értékesen eltölteni a szabadidejüket.

 

bodnareva9

Egy kiállításom megnyitóján

2011-től tagja vagyok a Velencei-tavi Művészetbarátok Körének. Azóta több közös kiállításunk volt, mivel Gárdonyban és a Velencei tó körül is számtalan tehetséges alkotó él. 2012-től egyéni kiállításokon mutathattam be alkotásaimat a közönségnek Vereb, Tatabánya, Budapest, Gárdony kiállítótermeiben, ahol szeretettel fogadják minden évben a bemutatkozásomat. Tavalyi megnyitóm után pl. az Operaház két fiatal művésze adott estet a Galériában, mivel minden évben megemlékezünk Gregor Józsefről egy emlékest keretében, aki a város polgára volt nyaranta, és örömmel töltötte napjait a városban. Egyik köztulajdonban lévő alkotásom egy Gregor József portré, amit 2010-ben ajándékoztam Gárdony városának. 2013-ban pedig egy Gárdonyi Géza portrémat ajándékoztam a városnak, mert akkor volt a Gárdonyi 150 emlékév.

 

bodnareva5

 

Legfontosabb egyéni kiállításaim:

2001 Szigethalom, Városi Könyvtár
2005 Ráckeve, Kék Duna Wellnes Hotel
2008 Jaworzno, Lengyelország
2012 Vereb, Közösségi Ház és Könyvtár
2012 Tatabánya, Sz. Győrffy Klára Galéria
2013 Budapest, Erdei Éva Galéria
2013 Budapest, Dunapart Galéria/WestEnd Office Irodaház
2013 Gárdony/Agárd, Velencei-tavi Galéria
2014 Gárdony/Agárd, Velencei-tavi Galéria
2015 májusában Budapesten a Műcsarnok, Itt és Most I. Képzőművészeti Szalon virtuális kiállításán jelenhetett meg 10 festményem és bemutatkozó anyagom.

 

bbe_versek2

 

Milyen álmokat szeretnél még valóra váltani?

Álmom egy saját galéria létrehozása, mert az ember nem szeret a saroknak festeni, vagy dobozokban tárolni festményeket. A jelenlegi körülmények között nem fér el az összes festményem a falon, pedig a szobáink falai és a lépcsőgalériám is tele van festményekkel. Szívesen venném egy menedzser közreműködését, aki kellő szakértelemmel és odaadással kezelné az alkotásaimat, és intézné az evvel kapcsolatos teendőket.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Kívánok számodra jó egészséget, és töretlen alkotókedvet. Remélem, hogy nemsokára ismét találkozunk személyesen is.

 

bbe_versek3

 

Köszönöm én is a lehetőséget, hogy bemutatkozhattam. Keresem a hasonló érdeklődésű emberek társaságát ismerkedés, tanulás, fejlődés céljából. Honlapomon és e-mailben is megtalálhatnak.

Ars poetica: saját 4 soros versem

„Élek, mint annyian mások,
Szeretem e tarka világot.
De amit még tehetek,
Szívekbe varázsolok színeket”

 

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások