Március 1-én, pénteken Vadon Napot rendeznek az Állatkertben, amelyen elsősorban a vadvilág védelmére szeretnék felhívni a figyelmet. Ezzel kapcsolatban érdemes megismerkedni az Állatkert természetvédelmi tevékenységével is.

A 2019-es év márciusának első napján Vadon Napot tartanak az Állatkertben. Az esemény a World Wildlife Day nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódik, amely ugyan március 3-ának szentel kiemelt figyelmet, ám mivel ez a nap idén vasárnapra esik, az Állatkertben a kapcsolódó eseményt március 1-én, pénteken tartják meg, hiszen a programokat elsődlegesen a tanulmányi csoportok, csoportosan érkező iskolások és óvodások igényeihez igazították.Természetesen a tanulmányi csoportok mellett mindenki mást is szeretettel várnak. A programok sokasága mellett ráadásul jelentős kedvezményt is kínálnak, hiszen azok a gyerekek, akik macskamaszkban, vagy nagymacskát ábrázoló plüss játékkal érkeznek, ezen a napon 200 forintos kedvezményes áron látogathatják az Állatkertet.

A Vadon Nap, illetve a World Wildlife Day apropója az, hogy 1973-ban március 3-án írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt, amely igen fontos szerepet játszik ma is a nemzetközi természetvédelemben. Ez is az oka annak, hogy az ENSZ közgyűlése 2013-ban úgy határozott, hogy március 3-át, az egyezmény aláírásának évfordulóját a vadvilág napjává (World Wildlife Day) nyilvánítja.

A tavalyi évben világszerte a nagymacskák védelme volt a kiemelt téma. Idén a programok egy része is a nagymacskákhoz, illetve általában a macskafélékhez fog kapcsolódni, ide értve a hiúzt is, amely egyébként az év emlősének is számít Magyarországon. Fontos témaként jelenik meg azonban az idei évben a tengeri élővilág védelme is.

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert