A Fővárosi Közgyűlés 2012. november 28-án döntött a Budapesti Vidámpark bezárásáról, és emellett arról is, hogy a park 6,5 hektárnyi területét a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítésére használják. A Vidámpark bezárása a látogatottság folyamatos csökkenése és a működés fenntartásához szükséges egyre nagyobb és nagyobb hitelek felvétele miatt legalább 5-6 éve napirenden szerepel, és véglegesen szeptember 30-án történik meg.
Az Állatkert területének növeléséről már a két világháború között is szó esett, az 1960-as években pedig komolyan foglalkoztak azzal a tervvel, hogy a városligeti intézményt kitelepítsék a Hűvösvölgy térségébe. A későbbiek folyamán más bővítési elképzelések, meg egy iker-állatkert, szafari park létesítése is szóba kerültek, de az Állatkert területe végül sosem gyarapodott. Sőt, az idők folyamán inkább csökkent.

Az Állatkert fejlesztése a vidámparki területen

Az átmeneti időben az állatsimogatók, gyerek-állatkert, a honfoglalók állatainak bemutatása, illetve a Mesepark kialakítása az legelső ütem, jórészt már 2014-től, még nagyon sok hagyományos „szelíd” vidámparki játékelemmel.

A Pannon Parkban két fő attrakció lesz: a terület egyik felén a Pannon Ősvilág kap helyet, benne a Pannon Ősvadon csarnok, Európa legnagyobb biodómja (legalább 2 hektáron), egy fedett, nagy belmagasságú (átlagosan 20, legmagasabb ponton mintegy 40 m) szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, vízi szafarival, kalandpályával, játékokkal és a vele összekötött Pannon-tenger Akváriummal, valamint a hozzájuk csatlakozó kb. 1,5 hektárnyi külső állatkifutókkal és más állattartó helyekkel. A terület másik felén a Magyar Mesepark díszkerttel, játszóterekkel és játszóházakkal, műemlék és gyerekeknek szóló játéküzemekkel, vurstli hagyományok felélesztésével, az állatos magyar meséket feldolgozó Mesevárral („elvarázsolt kastély”), magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával. A területen kiszolgáló infrastruktúra is létesül (pl. gépkocsi parkoló, raktárak, stb.).

Az egykori vurstli és az Angolpark örökségének megőrzése

A jelenlegi Vidámparkban több olyan létesítmény is van, amely műemléki oltalom alatt áll. Elsősorban az 1906-ban épült körhintáról, az 1912-ben kialakított barlangvasútról, illetve az 1922-ben létrehozott hullámvasútról van szó. Ezeket a Vidámpark 1950-es megnyitásakor örökölte meg: a hullámvasutat az egykori Angolparktól, a másik két játékot a vurstli mutatványos vállalkozóitól államosították. Most az Állatkert veszi át őket.

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek egyébként is szándékában áll a régi Városliget hangulatát, a „lizsé” életérzést feleleveníteni, és az ehhez kapcsolódó, értéket képviselő játékokat megőrizni. Ráadásul ebben komoly tapasztalatai is vannak, hiszen az Állatkertben található állatházak többsége is műemlék, legtöbbjük 1909 és 1912 között épült, tehát az említett játékokhoz hasonló korú, és az elmúlt évek rekonstrukciós munkálatai nyomán ma mindegyikük felújítva, eredeti szépségében pompázva üzemel. A kert hasonló értékőrző szemléletű gondosságot kíván tanúsítani az egykori vurstli és Angolpark örökségét képviselő létesítmények esetében is.

A szöveg és a látványtervek forrása: Fővárosi Állat-és Növénykert

2013. szeptember 22.

Hozzászólások