A ritkaságnak számító fehér madársisak (Cephalanthera damasonium) rendes körülmények között csak márgás talajon, erdős területeken fejlődik, ezért a Buckingham-palota hátsó kertjében serénykedő botanikusokat igencsak meglepte, amikor rábukkantak a növényre a brit főváros szívében.

Az orchideát, amely akár fél méter magasra is megnőhet, utoljára 1900-ban látták a London északnyugati részén lévő Harefield közelében. “A felfedezés igen váratlan, de egyszersmind rendkívül izgalmas élmény volt minden érintett számára” – mondta Mark Spencer, a brit Természettudományi Múzeum botanikusa és a Londoni Természettudományi Társaság tagja.

Mint hozzátette, meglehetősen szokatlan dolog fehér madársisakot találni a Temzétől északra. Mindez azt bizonyítja, hogy milyen fontos szerepük van a beépített területek zöldövezeteinek, amelyek menedékhelyként szolgálnak a vadvilág számára.

A múzeum és a társaság a Londonban található növények katalogizálása érdekében indított vizsgálatot, és eddig több mint 450 különböző típusú növényre bukkant a Buckingham-palota kertjeiben.

MTI

2013. július 22.

Hozzászólások