Február 12-én folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Bogányi Gergely zongoraestje bizonyára nagy élmény lesz mindenkinek.

Bogányi Gergely zongoraművész (fotó: Dancs Enikő Bianka)

A magyar zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség, visszatérő vendége a nagysikerű sorozatnak. Bogányi idei szólóestjének gondosan összekomponált műsorát három zeneszerzőnek szenteli: a francia zenei impresszionizmus atyjának, Debussynek, valamint Schumann-nak és Liszt Ferencnek.

A koncert első felében három Debussy-mű csendül fel, ezt követi Liszt két keringője, a Mefisztó és a Faust. Lisztet intenzíven foglalkoztatta Goethe Faust című alkotása, nem hiába komponált több zeneművet, köztük egy szimfóniát is erre a témára. Sokak szerint ugyanakkor Mefisztó alakja, az emberben lévő gonosz, rossz megtestesítője volt az, ami igazán megragadta a komponistát. Kortársai ezért is emlegették „abbénak öltözött Mefisztóként” az öreg zeneszerzőt.

A szünet után Schumann C-dúr fantáziáját hallhatja a közönség, melyet fiatalon írt, 1836-ban, és amelyről Csáth Géza a következőket írta:

„A tavasznak, az ifjúságnak, az életkedvnek felséges tomboló himnusza ez. Erő, bátorság, ellágyulás, szerelem: mindaz, ami egy fiatal férfi kedélyét foglalkoztatja”.

A koncert különlegessége, hogy Bogányi a saját maga által fejlesztett zongoráján fog játszani.

Bogányi Gergely zongoraművész (fotó: Dancs Enikő Bianka)

A Zongora-sorozat következő koncertje március 11-én kerül megrendezésre a Müpában. Alekszej Vologyin szólóestjét hallhatja a közönség, majd a sorozat március 18-án folytatódik a Zeneakadémián Várjon Dénes koncertjével.

2020. február 12. (szerda), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Bogányi Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
Debussy: Arabesque, no. 1, Fények a vízen (Reflets dans l’eau), A boldog sziget (L’isle joyeuse),
Liszt: Mefisztó-keringő, Faust-keringő *** Schumann: C-dúr fantázia, op. 17

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.
Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, ezen a honlapon, valamint ezen a honlapon  a Jegyvásárlás menüpontban.

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott. Zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában. Majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is.

2002-ben itthon és Finnországban hangversenysorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki.

2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést. 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el.

 

Forrás: MÜPA Sajtó

(Bogányi Gergely kecskeméti zongora-hangversenyéről ITT olvashatunk.)

 

 

Hozzászólások