Ugró Éva Anna írásait már közel hat esztendeje figyelem, olvasgatom. Régóta terveztük már  ezt az interjút, most végre eljött az ideje, hogy elbeszélgessünk az életéről, a munkásságáról, a verseiről.

Évikém, tiéd a szó, kérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

Születési nevem: Ugró Éva Anna. Észak-Alföldön, egy Hajdú-Bihar megyei kis faluban, Nyíracsádon születtem 1952-ben. Innen párhónapos koromban Vámospércsre, majd 1956-ban Polgárra költöztünk. Itt teltek a gyermekéveim.

Székesfehérvári gálán

Mesélj a gyermekkorodról! Van valamilyen kedves vagy szomorú emléked, amelyet megosztanál velünk?

Minden ember életében előfordul szomorú és örömteljes esemény is. Így történt ez velem is. Három leánytestvérem van. Szüleim óvó, féltő szeretettel neveltek minket. Sajnos, ők már nem élnek. Sok szép gyermekkori élményem van. Mint nagyobb gyermekek, főleg a nyári szünetben színházasdit játszottunk az unokatestvéreinkkel együtt. Színdarabot, verseket, dalokat írtunk, zenekarunk is volt. Az utca lakóinak az előadásunkat is bemutattuk. Ma is elevenen élnek bennem ezek a szép emlékek.

A könyv szeretete nálunk természetes volt. Édesanyám hónapról hónapra bővítette könyvtárunkat elsősorban klasszikusokkal, képzőművészeti albumokkal. A könyvesszekrényben a neves írók, mint például Lev Tolsztoj mellett jól megfértek a „filléres”, néhány forintos krimik, ponyvaregények és a tudományos jellegű folyóiratok.

18 évesen – én

Milyen pályát választottál? Van köze az íráshoz?

Édesanyám az óvodák gazdasági vezetője volt. Itt közvetlenül megismerhettem az óvónők munkáját is. Megkedveltem a kicsi gyermekekkel való foglalkozást, oktatást. Szép hivatásnak tartottam, tartom ma is ezt a felelősségteljes feladatot. Gimnáziumi érettségim után dolgoztam itt, mint képesítés nélküli óvónő. Egy betegség miatt azonban nem lehettem akkor pedagógus. Sajnos a sors másfelé sodort. Tiszaújvárosban élek.

Életem során több munkahelyem volt. Mindig központi helyeken dolgoztam, ahol adminisztratív jellegű munkákat láttam el. Sok tapasztalatot szereztem. Majd rendezvényszervező lettem a Családi Irodában. Ez az intézmény főleg családi események szervezésével, megrendezésével foglalkozott. Ez a munkakör állt a legközelebb hozzám. Végre önmagamra találtam! Itt mutattam meg először írásaimat néhai Kőrösy Sándor főnökömnek, akire tisztelettel gondolok. Ő nagyon szerette és ismerte az irodalmat. A későbbiek folyamán – privatizáció miatt – sajnos megszűnt ez az intézmény. A helyi polgármesteri hivatal munkatársa lettem. Innen mentem el nyugdíjba.

Hogyan kezdődött a verselés nálad? Bizonyára valamilyen lelki hatás váltotta ki belőled.

Hogyan kezdődött nálam az írás? Hmmm…, nem is tudom… Hiszen magammal hoztam, már bennem élt eredendően. Gyermekkoromban viszont nem tudtam mit kezdeni e gondolatokkal. Volt, hogy lejegyeztem, volt, hogy butaságnak tartottam. Így amikor leányregényt írtam a füzetembe, egy idő után el is téptem. Egy-egy zsengém néha még eszembe jut, ezeket el is dúdolgatom. Felnőtt koromban szüleimhez, szerelmeimhez, később gyermekeimhez írtam verseket, ám akkor is az asztalfiókban maradtak.

Hol jelentek meg első verseid?

Amikor rendezvényszervező voltam, többen tudtak arról, hogy írok. Itt adták elő először műveimet Nina Claaps írói álnevem alatt. Többek között a Nyári zápor című szerelmes versemet, és az Újra itt a kikelet című altatódalt, amit megzenésítettem.

Volt valaha mentorod, aki segítette munkádat? Vagy lehet, hogy már te segítesz másokat?

Valójában nem volt mentorom. 2011 szeptemberében nyugdíjas lettem. Az internetes irodalmi csoportokkal ekkor kerültem kapcsolatba. Ebben az időben ismertem meg a nemeslelkű Pénzár Miklós költőt és Erzsike nejét. Miklós szépséges, szeretetteljes versei nagy hatással voltam rám. Ő biztatott a további versírásra. Hogy segítek-e másoknak? Igen, volt idő, és ma is megtörténik, hogy a társaim tőlem is kérnek segítséget. Az is előfordul, hogy kérés nélkül teszem ezt, a szituációtól függ.

Balogh Sándor versmondó gála

Mit jelent számodra az írás?

Életem részének tartom. Számomra az írás olyan, mint a napfény, a levegő, a víz, vagy a mindennapi kenyér! Otthonomban körbevesznek a könyveim, velem élnek. Velük alszom, velük kelek, valamint a tollammal, jegyzeteimmel.

Elmesélnék egy történetet. Lakhelyemen 2017 év tavaszán egy nagyon jóindulatú, csupaszív tanárnő ismerősöm, Szoboszlai Józsefné Viktória biztatására beneveztem egy versmondó versenybe. A Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesülete által szervezett XIII. Balogh Sándor versíró és versmondó gálán saját vers kategóriában első helyezést értem el. Ezúton is köszönöm!

Az írás mellett másik nagy szenvedélyem a fotózás. Ez a szerelem kicsi gyermekkoromra nyúlik vissza. Nővéremnek volt egy hivatásos fotográfus barátnője, Kiss Máriának hívták. Gyakran megfordultam a műtermében, mert nagyon érdekelt a fotózás. Később az iskolában fotószakkörös lettem. Itt elsajátítottam a laboratóriumi munkákat, a hagyományos módon történő képek előhívását.

Ma, a digitális világban a fotózás mindenkinek mást jelent, ám a fantázia határtalan lehet. Természetet szerető, tisztelő ember lévén engem a mikrovilág csodája vonz. A kicsi bogárkák, a növények szabályos szerkezete, szépsége; makrofotókon való megjelenítése, valamint a természeti jelenségek érintenek meg leginkább.

„Utcára kilépve fotográfus szemmel nézek szét, miközben gondolataim messzire szárnyalnak!”

Kik a kedvenc költőid, íróid?

Érdeklődési köröm eléggé széleskörű. Talán nincs is kedvenc költőm, íróm! Szívesen újraolvasok egy régi Jókai Mór regényt, vagy Gárdonyi Gézától az Ábel és Eszter c. művét, Szabó Magda Katalin utca regényét, de Lev Tolsztoj, Ernest Hemingway műveket is. Ha valami filozofikus gondolat foglalkoztat, akkor előveszem Hamvas Béla, Platón vagy Seneca műveit.
Közel áll hozzám Arany János, Juhász Gyula, Pilinszky János, Váci Mihály, Nemes-Nagy Ágnes, Szép Ernő, Dsida Jenő is. Ady Endre, József Attila versei ma is aktuálisak. Tőlük mindig találok hangulatomhoz illő verseket. A ma élő kortárs írók, költők közül is vannak nagyon jól írók, akiket szintén kedvelek.

Kérlek, mesélj nekünk arról az online irodalmi csoportról, amelyben tevékenykedsz!

A facebookon sok irodalmi csoportban publikálom verseimet. Tagja vagyok a Gold Pen csoportnak, Aranycsillag irodalmi és művészeti csoportnak, Irodalmi Rádiónak, Literature & Arts Alkotói Társaságnak, továbbá Szókincstanya, Cserhát Művész Kör, Tisztán a szép rímekért, Szép szavak birodalma és sorolhatnám tovább, tehát nagyon sok irodalmi, művészeti körnek vagyok a tagja. Verseim megjelennek a Poet oldalon, és több internetes folyóiratban is.

Debreceni könyvbemutató

Hány munkaórát töltesz számítógép előtt? Nem jelent hátrányt a saját alkotói munkádra nézve?

Ha leülök a gép elé dolgozni, gyakran elfeledkezem minden egyéb teendőmről, csak azt veszem észre, hogy már délután felé jár az idő. Megalakulásának kezdete óta a Gold Pen irodalmi csoportban is tevékenykedem, ahol vezetőségi tag vagyok. Eleinte a csoporttársaimnak a verseit szerkesztettem képre, ma már az antológiákat. A csoportnak eddig két kötete jelent meg. A második 2017. év vége felé készült el. Ezt Salláné Kazsuba Gyöngyivel közösen szerkesztettük. A munkánkat G. Orosz Piroska költőnő csoportvezetőnk koordinálta. A könyv bemutatása először Budapesten történt meg. Itt találkoztam neves előadóművészekkel, képzőművészekkel és kortárs alkotókkal.

Valóban igaz, hogy a saját alkotói munkám időnként háttérbe szorul. Most, hogy elkészült a Gold Pen II. Antológia, a leendő könyvem szerkesztésével is tudok foglalkozni.

Tagja vagy valamilyen művészeti csoportnak?

Több művészeti csoportnak vagyok a tagja. Az Aranycsillag irodalmi és művészeti csoport egyik művészeti vezetője is vagyok. A csoport vezetője Tóth Hekkel Aranka író, költő, festőművész. Itt a pályázatra beérkező versek és novellák értékelésében veszek részt. A fotópályázatok zsűrizése is a feladataim közé tartozik. Alkotótársaimmal együtt közösen írtunk és írunk szonettkoszorúkat. Már öt közös művünk született. Két szonettkoszorú megjelent a Lélektükör Antológiában. Ez a könyv csoportunk vezetőjéhez fűződik. A jubileumi kötet a csoport 5. évfordulójának emlékére készült, a 2017-es karácsonyi rendezvényünkön került bemutatásra.

A gyönyörű könyvben helyet kapott a zene, a képzőművészet és az irodalom egyaránt. A szonettkoszorúkra visszatérve megemlítem Hajdrik József kultúralkotót, aki a Lélekdicsérő és Advent ünnepe c. közös munkánkat külön-külön kis könyvben jelentette meg. Jó lenne, ha a jövőben ez sorozatként folytatódna, valamint ezek a szonettkoszorúk megjelennének kötetben is.

Végezetül szeretném megosztani az olvasókkal, hogy a jubileumi gálán az alábbi díjakban részesültem: Szonettírásomért Aranylant díj, Aranylant III. helyezés, Aranylant Fődíj, Aranylant Nívódíj. A fotóimért: Fotográfus Díj 3-szoros Aranykamera Fődíj, Fotográfus 2-szeres Aranykamera Nívódíj. Vers kategóriában: Aranycsillag díj, valamint gyermekvers kategóriában Aranypenna Nívódíj. Nagyon szépen köszönöm az elismerést.

Hány könyved jelent meg eddig?

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Hajdrik József író, költő, képzőművész barátom felajánlotta, hogy a Róka Rudi vegetáriánus lett című újratöltött könyvének a társszerzője legyek. Éltem a lehetőséggel, amit ezúton is megköszönök neki. Karácsony előtt jelent meg a könyv. Saját kötetem szerkesztése folyamatban van. Verseim antológiákban olvashatók.

Milyen álmaid vannak, amelyeket szeretnél, ha valóra válnának?

Szeretnék még sok verset és prózát is írni, ami értéket képez, valamint újra rajzolni, talán festeni is. Szükségem lenne egy új fényképezőgépre, mivel a jelenlegi gépem elhasználódott. Ez a legnagyobb álmom. Terveim között szerepel a könyvbemutató és egy fotókiállítás.

Bizony igaz, hogy akik egy közösségért dolgoznak, azok a saját munkájukat gyakran háttérbe szorítják. Éppen ezért hála és köszönet illeti őket, téged is! Köszönöm szépen a beszélgetést! Kívánok neked erőt, egészséget és töretlen alkotókedvet!

 

Ugró Éva Anna versei

Nevem Tekergő Elemér

Nevem Tekergő Elemér.
Elegáns szőröm hófehér.
Mókás kedvű kecske vagyok,
Gazdinak szót nem fogadok.

Lelegelem a kertecskét,
A kedvenc fűz levelecskét.
Átmászom a kerítésen,
Vár a finom eleségem.

Ma jó leszek, behódolok,
Festőművésznek pózolok.
Megmutatom a szép szemem,
Szarvaimmal büszkélkedem.

Utána egy nagyot ugrok,
Friss csemege után futok.
Modellkedés nem világom,
Réten vár az én virágom.

……………………………….

Tavasztündér

Reményt hozó Tavasztündér,
Megérkeztél, eltűnt a dér.
Megigéző mosolytáncod,
Átöleli a világot.

Téli álmából ébreszti,
Napsugárral kényezteti.
Elkúszik a szürke felhő,
Cirógatja langyos szellő.

Sorra pattannak a rügyek,
Egyre zöldülnek a füvek.
Ragyog az Ég türkizkéken,
Kacarászik víztükrében.

Kizöldülő ringó ágon,
Trillázik a rigó, vágyón.
Párját hívja kicsi madár,
Fészket rakó immár a pár.

Színkavalkád, csábos tavasz,
Szirma édes, mint a melasz.
Döngicsélő kicsi méhek,
Gyűjtögetnek nektárt, mézet.

Tavasztündér, maradj velünk,
Boldogságot rajzolj nekünk.
Varázsoljál békét, s álmot,
Egy virágzó valóságot.

……………………………………………

Vérvörös tűsarok

Omladoznak gátak, szilárd kőfalak
Lassú a tangó, téveszteni vétek.
Élénk a ritmus, botlanak léptek,
Éltet a friss kristályvizű kis patak.

Vágy dallama suttog az éji fényben,
Egy röpke villanás, édes vallomás…
Álomutazásból már nincs kiszállás,
Lángol a lét, izzik varázstüzében.

Vérvörös tűsarok szelíden pördül,
Kerengőben álmodón, ringón repül,
Mint kishajóm óceán tenyerében.

Vulkáni erőtől felgyorsul a tánc,
Szabadon szárnyal az öröklét-lánc,
Boldogság úszik a szent kötelékben.

……………………………………..
Harminchárom év

Titkos mosolyt küld arany reménysugár.
Illúzió, valóság e drága fény?
Tán harmónia, egység, ősszülemény,
Vagy etruszk váza, mint csalóka fényár?

Az éj leple alatt két lüktető szív,
Univerzum mezején egybesimul.
Pitymallik hamar, Nap is belepirul.
Álmuk őre aurórai pír ív.

Vágyteli nap köszönt holnapjaikra,
Ám lidércfény is vetül álmaikra.
Csoda eljő-e, vagy csak izzó e hév?

Csend szövögeti rejtélyes álmukat,
Csillagfényes, misztikus útjaikat.
Vaj’ mit hoz számukra harminchárom év?
…………………………………………
ELSŐ KÖZÖSEN ÍRT SZONETTKOSZORÚ
Aranylant Fődíjas:
VI. szonett

Szívek melege

A betlehemi jászol langyos még,
Karácsonyi illatok, gyertyafények,
Esti harangok elevenen élnek.
Díszes fenyőágakon gyertya ég.

Ünnep nem múlik el nyomtalanul.
Csend, béke, meghittség él a lelkekben,
Öröm ragyog a gyermekek szemében.
Jó egy kis nyugalom gondtalanul.

Fagyosak most a nappalok és éjek.
Kandalló mellett ülnek a kicsinyek,
„Édes” hoz egy tál gyümölcs-csemegét.

Lényéből árad a tiszta szeretet.
Mesél, tanít, ontja a dicséretet,
Szobahőn kapta szívek melegét.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások