Több mint harminc új könyv a Bookline márciusi sikerlistáján – A Bookline márciusi sikerlistájára a megújulás és a tavasz hírnökeként is tekintünk, hiszen az ötven legkeresetteb cím között több mint harminc újonnan megjelent művet találunk.

Sok olvasó érdeklődött az izgalmas és fordulatos romantikus történetek és krimik, illetve a szépirodalmi művek iránt, de továbbra is népszerűek az önismereti alkotások és a gyerekkönyvek, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve pedig 1205 napja van jelen a sikerlistán. De mely alkotások szerezték meg az első három helyezést?

Több mint harminc új könyv a Bookline márciusi sikerlistáján

A márciusi sikerlista első helyét Szujó Zoltán Öveket bekapcsolni! című könyve szerezte meg. Az ismert sportriporter több mint tíz éven keresztül utazott a Forma-1-es világbajnoksággal riporterként, majd további hét éven keresztül volt a hazai televíziós közvetítések kommentátora. Élményeit, történeteit foglalta össze a könyvben.

Szujó Zoltán írását követi a sikerlistán Fábián Janka Árvízi napló című könyve. A népszerű író legújabb regényében az 1838-as pesti árvizet idézi fel. Megismerhetjük azoknak a napoknak a történetét, amely sokak életét romba döntötte, de egyúttal az újrakezdés reményét is megcsillantotta.

A Bookline márciusi sikerlistájának harmadik helyét Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című önismereti írása szerezte meg. A legújabb könyvében a klinikai pszichológus a transzgenerációs elmélet mentén veszi sorra azokat a tényezőket, amik képesek hatni párkapcsolataink alakulására, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre.

Márciusban sokak által keresett műfaj volt a krimi, a szépirodalom, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalom. A bűnügyi történetek közül a legelőkelőbb helyet Jo Nesbo A Patkánysziget és más történetek című könyve szerezte meg. A skandináv krimik egyik legismertebb képviselője ezúttal az emberi küzdelmet állítja középpontba. Novelláiban a hatalomért, az igazságért, a bosszúért vagy épp a családért folytatott harc jelenik meg, amelynek egyaránt vannak túlélői és áldozatai.

Hasonlóan népszerű olvasmány volt Lee Child és Andrew Child könyve, az Inkább a halál, valamint Frei Tamás Agrárbárók című krimije is. Előbbi a Publishers Weekly értékelése szerint okos, stílusos, érzékletes akciójelenetekkel és drámai fordulatokkal teli mű, míg a 2015-ben megjelent sikerkönyv újrakiadásában Frei Tamás a kulisszák mögé pillantva a jelenkor Magyarországát próbálja megérteni.

A szépirodalmi alkotások közül sokan keresték a mai világirodalmi paletta egyik legnépszerűbb írójának, Margaret Atwoodnak az új könyvét. Rendbomlás című novelláskötetében a szerző egy kanadai nő életét meséli el, a pillanatfelvételekként is értelmezhető történetek az ötvenes évektől napjainkig ívelnek, így téve ki egy teljes képet.

Ugyancsak a sikerlistán szerepel Závada Pál Apfelbaum című könyve, amelynek kiindulópontja az a momentum, amikor a főszereplő búcsút vesz „családjától, szerelmeitől, addigi élete nagyváradi helyszíneitől, hogy a fenséges művészetek és eszmék csábítására zavaros vizekre evezzen a harmincas évek végének Berlinjében.”

Závada Pál regénye mellett egy másik kortárs magyar író alkotását is érdemes kiemelni. Vámos Miklós Ötvenhét lépés című műve a szerző 2022-ben indított Karcsú Könyvek című sorozatának első része, amely négy, különböző nemzedékből származó nő „életének végletes összegubancolódását” mutatja be.

Sok új könyv a Bookline listáján

A hónap legkeresettebb gyerekkönyve Bajzáth Mária mesepedagógus Kerek élet fája című alkotása lett. A sikerlista hatodik helyét megszerző mesekalendáriumból kiderül, miért nem szabad vetni bolondok napján (“Ne vess!”), melyik napon érdemes kincskeresésre indulni, de a könyvben olvashatunk Sárkányölő Szent Györgyről, Miklós püspökről, a mulatós kedvű szent Péterről, bölcs pásztorokról és fifikás királylányokról is.

Az előbb felsorolt jeles napok mellett a húsvéttal foglalkozó gyerekkönyvek is megtalálhatók a Bookline márciusi listáján. Ilyen a Manó Könyvek által kiadott A nagy tojásvadászat, illetve Lackfi János Igaz mese a húsvétról című alkotása is. A nagy tojásvadászatban a mesében szereplő Péterrel közösen kereshetik meg a gyerekek a kertben eldugott tojásokat, ugyanis a kötetben felhajtható fülek mögé rejtették a színes ajándékokat. Lackfi János szívmelengető meséjében pedig arra a kérdésre kaphatunk választ, hogy hogyan élt, mivel foglalkozott Isten fia az emberek között – és mi történt vele húsvétkor.

Bookline Kids néven megújult a 2014-ben alapított Szívünk rajta

A Bookline újonnan alapított gyerekkönyvajánló programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból, az új könyvek közül a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkel találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán, vagy Szinetár Dóra.

A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülőknek a könyválasztás folyamatát.

„Bookline-nál hiszünk abban, hogy a rendszeresen esti mesét hallgató gyerekek idővel önálló olvasóvá, majd olvasó felnőtté válnak. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megújítsuk, továbbfejlesszük a Szívünk rajta programját annak érdekében, hogy még hasznosabban tudjunk hozzájárulni a közös olvasásokhoz.

A 2022. áprilisában induló Bookline Kids az egyetlen olyan könyvajánló program lesz Magyarországon, amely havonta gyerekek és szakértő szülők bevonásával mutatja be a jobbnál jobb gyerekkönyveket, segít eligazodni a gyerekkönyvek birodalmában, segítségével a szülők testreszabott ajánlásokat kaphatnak” – mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Sándor Gabriella, a Libri-Bookline Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

A programról több információt  ITT  olvashatnak.

Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista élén, köztük több mint 30 új könyv:

1. Szujó Zoltán: Öveket bekapcsolni!
2. Fábián Janka: Árvízi napló
3. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
4. Michaeleen Doucleff: Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?
5. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
6. Bajzáth Mária: Kerek élet fája
7. Edith Eva Eger: A döntés
8. Jo Nesbo: A Patkánysziget és más történetek
9. Agatha Christie: Szerelmi bűnügyek
10. Nora Roberts: Örökség
11. Cynthia Paterson, Brian Paterson: Foxwood összes meséje
12. Borsa Brown: Az Arab királysága
13. Joanna Faber, Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknek
14. A nagy tojásvadászat
15. Edith Eva Eger: Az ajándék
16. Anne L. Green: Toszkán rejtély
17. Lackfi János: Igaz mese a húsvétról
18. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
19. Jeff Kinney: Egy ropi naplója 16. – A nagy dobás
20. Margaret Atwood: Rendbomlás

Bookline e-könyv Top 10 lista:

1. Jorn Lier Horst: A barlanglakó
2. Jo Nesbø: A Patkánysziget és más történetek
3. Lee Child, Andrew Child: Inkább a halál
4. Drábik János: Az ukrán dráma
5. Füredi Júlia: ELÉG! – Kiégtem. Most hogyan tovább?
6. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
7. Fábián Janka: Árvízi napló
8. Kira Jarmis: Zárka – Hihetetlen események a hármas számú női cellában
9. Grecsó Krisztián: Valami népi
10. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Libri-Bookline Zrt.

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások