A könyvpiac 2021-es izgalmas friss olvasnivalója Pataki Ági nevéhez köthető. Ki is ő? Talán így mindenki emlékszik rá: Ő a Fabulon Ági. Arcképe a budapesti Kálvin tér egyik tűzfaláról tekintett le ránk, egy nagyméretű reklámmozaikról, amit az avantgárd képzőművész, filmes és költő Erdély Miklós készített.

PATAKI ÁGI a hetvenes évek elején egy véletlennek köszönhetően került be Rotschild Klára híres szalonjába manökennek, majd a Fabulon cég reklámarcaként szerzett országos ismertséget. Abban korban – s talán még ma is, – mindenki szerett volna úgy kinézni, mint ő. Magyarország első szupermodellje, – aki 70 évesen is bombajó formában van – születésnapjára könyvet írt az életéről.

pataki agi

Fotó: nlc.hu

„Én a könyvemben is arra buzdítom a nőket, hogy építsenek önálló egzisztenciát, és próbáljanak a saját lábukra állni. Minél önállóbbak lesznek, annál kevésbé kiszolgáltatottak, és jobban készen állnak arra, hogy változtassanak, ha kell.”

Hogyan vall a szépségről?

„Húsz éves korunkban a természettől kapjuk az arcunkat. Hogy milyen lesz ötvenévesen, az már tőlünk függ…” /Coco Chanel/
„Nem mindenkinek és nem minden korban ugyanaz a szép, ez egy tág és nehezen meghatározható fogalom. Ha magamat kell jellemezni, azt szoktam mondani, hogy jó külsővel rendelkeztem, mert ez így árnyaltabb meghatározás, mint az, hogy szép voltam. A 70-es években épp ez hiányzott a palettáról, de lehet, hogy ma már nem tudnék labdába rúgni ugyanazzal a külsővel. A legfontosabb az, hogy minden korban tenni kell azért, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból”- válaszolta egy riporternek a mi /ki a szép kérdésére.

„Életem egyik legboldogabb pillanata volt, amikor lejöttem a kifutóról, és már nem kellett megfelelnem. A modellkedés nem drog, jólesett abbahagyni a 80-as évek végén. Persze jólesett csinálni is, hiszen ez jelentette a biztonságot, a megélhetést, és ez adta meg az utazás szabadságát a vasfüggöny mögött.”

Fotó: utisugo.hu

A Nyitottan a világra egy rendkívül izgalmas életút története és egy váltani, változni tudó, fáradhatatlan nő portréja, akinek életismerete, bölcsessége és derűje mindannyiunk számára üdítő és inspiráló példa lehet. Pataki Ági volt idegenvezető, modell, a Fabulon márka „arca”, butikok tulajdonosa, a Hélia D reklámozója. Most filproducer, Balázs Béla-díjas. Mindig tudott váltani, s az új feladatait is sikerre vitte.

Közben megmaradt mutatós nőnek. Őszintén elemzi kapcsolatát a férfiakkal. 4 komoly kapcsolata volt, ebből 3 házasság. Jelenlegi férje Kovács Gábor filmproducer, van egy felnőtt fiuk, akit a könyvben „Pitykónak” becéz az édesanyja. Modellként beutazta a fél világot. Szeretettel és megbecsüléssel szól minden emberről, aki segítette a karrierépítésben.

„Nagyon sokáig bár érdekelt, hogy hogyan nézek ki, de nem tettem érte semmit. Negyven éves korom után szembesültem azzal, hogy önmagában az adottságok nem elegendőek. Elkezdtem hízni, rosszul kinézni, rosszabbul érezni magam a bőrömben. Akkor határoztam el, hogy szépen lassan életformát váltok. Ennek köszönhetem, hogy ma elégedett vagyok, és elfogadom magam.

pataki agi

Fotó: Maria Claire

Először is sportolni kezdtem, de nagyon nehéz eljutni oda, hogy örömét lelje az ember a mozgásban. Ma már teljesen természetes, hogy normálisan étkezem, hogy sportolok, amikor tudok, hiszen a kocsiban mindig ott van a sportfelszerelés. Nem rendelem alá az életemet semmilyen kényszernek, és ha éppen kimarad egy nap vagy egy hét, akkor sem esem kétségbe.

Olyan harmóniát kell teremteni, amiben nincsenek görcsök, csak szabadság van. Szeretek futni az erdőben, imádok síelni, és tornázom is, mindig olyan sportot űzök, amihez éppen kedvem van”- vallja Pataki Ági a könyvében.

Ha elolvassuk ezt a könyvet, mire tanít minket, nőket?

Nem szabad, hogy az élet csak a munkáról szóljon.
Az embert nem a kora határozza meg.
A smink mennyisége legyen az életkorral fordítottan arányos.
Az öltözködés kapcsán alapvető dolog az önismeret.
Vannak külső és belső körülmények, amik nagyon számítanak. A belső körülmény talán az, hogy képesek legyünk mindig aktívak maradni, tanulni, és ne veszítsük el a nyitottságunkat a világ felé.

Pataki Ági könyve érdekes, izgalmas, szórakoztató. Stílusa személyes. (A nőket sokszor nevezi „az a csaj” megszólítással, a férfiak „az a pali” megnevezést kapnak.) Sok színes és fekete-fehér fotó teszi értékesebbé a kötetet.

A férjével – Fotó: Blikk

Az erénye, hogy az olvasása személyes időutazásra is lehetőséget ad, vele tesszük meg az utat, hiszen nem szimplán életrajz, hanem gyorsfénykép a korról, önálló címmel rendelkező rövid fejezetekből álló izgalmas olvasmány a szocializmus divatvilágáról, a butikos létformáról, a kor szépséghez való viszonyulásáról, a szakmaváltásról, Pataki Ági produceri munkájáról.

Egy riporttal egészíteném ki a vizuális élményeket. ITT meghallgatható. 

Keressék Pataki Ági könyvét a boltokban, de már fellelhető a könyvtárakban is!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A szerző korábbi cikke Katti Zoóbról

 

Hozzászólások