„Egy nő ruhájának olyannak kell lennie, mint egy szögesdrótkerítésnek: szolgálja meg a célt anélkül, hogy akadályozná a kilátást.” – Sophia Loren – Megnyílt az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájában a Dresszkód: Katti Zoób című tárlat. A ruhaköltemények különleges darabjai láthatóak A mi szecessziónk elnevezésű állandó kiállítás enteriőreiben.

katti zoob

Fotó: Béres Ákos

Szecesszió: A századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti, valamint irodalmi irányzata. a szecesszió az avantgárd legkorábbi fázisa. A szó maga latin eredetű (sēcēdō, sēcēdere: kivonulni). Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt. Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.

A Dresszkód: szecesszió című kiállítás után egy kortárs divattervező legenda, Zoób Kati öltözeteiből nyílt kiállítás január második felében a budapesti Ráth György-villa összes termében. Az Iparművészeti Múzeum állandó kiállításával közösen megtekinthető ruhaköltemények jelenthetik a 2022-es év első meghatározó múzeumi élményét a fővárosban. A kiállítás ráadásul nemcsak viseleteket, hanem Zsolnay ihlette Zoób Kati-ékszereket is felvonultat, amelyek méltó kiegészítői a divattervező ruháinak.

Fotó: Sárosi Zoltán

Ki is Katti Zoób? Neve és cége fogalom.

Zoób Kati (Sümeg, 1957. szeptember 10. –), születési neve: Zób Katalin, divattervező, a Katti Zoób divatmárka létrehozója. Kollekcióit bemutatta Párizsban, Londonban, Frankfurtban, Dubaiban és Shanghaiban. Munkásságát számos díjjal ismerték el.

Díjak:
• 2005: Magyar Termék Nagydíj
• 2007: Magyar Érdemrend lovagkeresztje
• 2009: Magyar Kultúra Követe
• 2009: Best Natural Fashion Awards, Shanghai
• 2010: The Most Modern and Creative Awards, Shanghai
• 2018ː Budapestért díj
• 2021: A Magyar Érdemrend tisztikeresztje

Jó hír a divatrajongóknak, hogy meghosszabbították június 6-ig a Dresszkód: Katti Zoób című időszaki kiállítást a Ráth-villában. Természetesen további programok is kapcsolódnak majd Zoób Kati mesés ruháihoz.

Rengeteg nő boldogan matat szín-, motívum- és ruhaanyagminták között. Elmélyül a régi korok és a friss, legtrendibb divat világában. Akik bepillanthatnak Ráthék otthonába, a századforduló és a szecesszió világába, csodálhatják az eleganciát, a választékosságot… Mindehhez inspirációul szolgálnak Zoób Kati ruhái és ékszerei. Iparművészeti tárgyak mellett Zoób Kati és nemzetközi divatdiktátorok ruháin keresztül arra keresi a választ: mennyiben jelenik meg valakinek az öltözékén egy-egy korszak vagy a saját egyénisége.

Fotó: Horváth Renáta

A Ráth György-villa 2018 őszén utóbbi tárlattal nyitotta meg újra kapuit, bemutatva az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait, egyúttal emléket állítva Ráth Györgynek, a múzeum első igazgatójának. A szecesszió ékszerdobozának is nevezhető, a múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló villában a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait láthatjuk. A Dresszkód: Katti Zoób című kiállítás a divattervező öltözékeit helyezi az egyes terek és szobák középpontjába.

A tárlat ismertetése szerint estélyi ruhák, fűzők, koktélruhák és nappali viseletek: Zoób Kati különleges és egyúttal jellegzetes ruhadarabjai harmonikusan lélegeznek együtt a múzeum műtárgyaival. Az art nouveau irányzatához hasonlóan a kísérletező kedvű, hullámzóan nőies vonalvezetést, valamint virág- és növényi motívumokat bátran használó divattervező ruhái reflektálnak a szecesszió díszítőelemeire.

Zoób Kati ruháiban benne van a családi tradíció, a múlt, a jelen és a jövő is. „Ezt az eleven folytonosságot szemléltetik a Ráth György-villa szecessziós és historizáló enteriőrjeiben kiállított ruhái. Élő kapocs az általa is kedvelt art nouveau és napjaink között” -mondta róla a megnyitóban a kiállítás kurátora.

katti zoob

Hogy a kíváncsiságot tovább fokozzuk, nézzük, milyen textileket használ a divat-fejedelemnő:
Estélyi ruha: selyem organza alapon kecskebőr rátét hímzéssel. A mintát egy 18. századi bútorintarzia ihlette. (Ördög és angyal motívumok.)
Kabát: selyem matlaszé rózsa logóval, a  2009-es Shanghai divathetek modellje.
Dzseki: arany nappa bőr, selyem organza alapon áttört bőrhímzéssel.
Mindehhez a Zoób Zsolnay ékszerkollekció a díszítő elem.

“Az öltözködős játék ötéves korban kezdődik, és igazán sosem ér véget.” – Kate Spade
Kerekedjenek fel, s vegyék kellemes játéknak a ruhaköltemények megtekintését. Nem hétköznapi viseletre készültek, de olyan esztétikai élményt nyújtanak, amiért érdekes betérni a Ráth-villába.

A Ráth György-villa hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között tart nyitva.
Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Tel.: +36 1 416 9601

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

A szerző hasonló cikke

 

Hozzászólások