Tengernyi a gyerekmese! – Időről időre változik, hogy miket szeretünk olvasni, de van a könyvpiacnak egy olyan területe, ami iránt nem csökken az érdeklődés. Nemhogy nem csökken, de folyamatosan nő, sőt az elmúlt években a legnagyobb változást, fejlődést produkálta. Ez pedig a gyerek- és ifjúsági könyvek szegmense, ami mára a könyveladások egyik legnagyobb szeletét adja.

Az alábbiakból megtudhatja, hogyan változott az elmúlt években a gyerekkönyvek piaca, milyen témák és könyvek voltak a legnépszerűbbek, valamint információt szerezhet a Bookline új gyerekkönyvajánló programjáról, a Bookline Kids-ről.

gyerekmese

A gyerekmese, a gyerekkönyvek iránti megnövekedett érdeklődést jól mutatja, hogy míg 2012-ben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők adatai szerint a hazai gyerek- és ifjúsági könyvforgalom a piac 16,6 százalékát tette ki, ami az ötödik legnépszerűbb kategóriát jelentette, addig ez a szám 2020-ra megduplázódott. Így 32,1 százalékos részesedésével a szórakoztató- és szépirodalom mögött a második helyen áll.

Ez a nagymértékű növekedés minden bizonnyal annak köszönhető, hogy az elmúlt években egyre több minőségi kiadvány jelent meg. Megfigyelhető az a trend is, hogy ma már nem csak klasszikus gyerekmesék határozzák meg a kínálatot, számos kortárs mesét, valamint több ismeretterjesztő kiadványt is találhatunk a könyvesboltokban és a webáruházak felületein.

Így olyan témák is megjelenhetnek az esti meseolvasások alkalmával, amik eddig nem, vagy csak nagyon ritkán kerültek elő. Ilyen a társadalmi tabuk témaköre, a gyerekek számára írt önismereti könyvek, továbbá azok az ismeretterjesztő alkotások is, amelyek a ma kérdéseire adnak releváns válaszokat.

A gyerekkönyvpiac növekedésével párhuzamosan az is látható, hogy egyre nehezebb megtalálni azt a gyerekkönyvet, ami a gyerek korának, aktuális helyzetének, érdeklődésének leginkább megfelel. A Bookline szeretne a szülők támasza lenni, ezért úgy döntött, hogy megújítja 2014-ben elindított gyerekkönyvajánló programját, a Szívünk rajta programot.

A Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és osztja meg a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértő szülőkkel találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán, vagy Szinetár Dóra.

A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti gyerekmese olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülőknek a könyvválasztás folyamatát.

A Bookline-nál hiszünk abban, hogy a rendszeresen esti mesét hallgató gyerekek idővel önálló olvasóvá, majd olvasó felnőtté válnak. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megújítsuk, továbbfejlesszük a Szívünk rajta programját annak érdekében, hogy még hasznosabban tudjunk hozzájárulni a közös olvasásokhoz. A 2022 áprilisában induló Bookline Kids az egyetlen olyan könyvajánló program lesz Magyarországon, amely havonta gyerekek és szakértő szülők bevonásával mutatja be a jobbnál jobb gyerekkönyveket, segít eligazodni a gyerekkönyvek birodalmában. Segítségével a szülők testreszabott ajánlásokat kaphatnak – mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Sándor Gabriella a Libri-Bookline Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

Az elmúlt 9 év legkeresettebb gyerekkönyveinek listáján a legnépszerűbb alkotások között találjuk Jeff Kinney Egy ropi naplója című könyvsorozatát, amelynek különböző részei 2013-tól 2018-ig szerepeltek a Bookline által harminc legtöbbet eladott cím között. Hasonlóan népszerű volt Berg Judit Rumini című története, ami 2015-től 2017-ig rendszeres szereplője volt a sikerlistának. Kihagyhatatlan Bartos Erika Bogyó és Babóca című sorozata, aminek Hónapok meséi című része az utóbbi évek egyik legnagyobb példányszámban eladott gyerekkönyve volt.

Libri-Bookline Zrt.

Facebook

Bookline Kids

 

Kapcsolódó cikkünk