Tavaszra várva – A Bookline februári sikerlistájában több olyan alkotást is találunk, ami valószínűleg még hónapokig az élmezőnyben marad. Továbbra is erősen képviseltetik magukat – szám szerint tizenhárman – az életmód-tanácsadó könyvek, de a tavasz közeledtével helyet követeltek maguknak a szépirodalmi alkotások és a romantikus történetek is.

Ahogy azt már megszokhattuk, ebben a hónapban is Orvos-Tóth Noémi könyvei szerezték meg a Bookline sikerlistájának első két helyét. A dobogó legfelső fokán a klinikai szakpszichológus új műve, a Szabad akarat áll, amelyben az olvasók a transzgenerációs elmélet mentén vizsgálhatják meg, mi befolyásolhatja párkapcsolataink alakulását, milyen tényezők határozzák meg a pénzhez és sikerhez fűződő viszonyunkat, illetve mi lehet hatással testi-lelki egészségünkre.

A sikerlista második helyét a szerző első sikerkönyve, az Örökölt sors szerezte meg. A kötet esettanulmányokon keresztül mutatja be a generációk közt öröklődő családi frusztrációk típusait. Orvos-Tóth Noémi nem csak bemutatja ezeket, de elengedésükhöz is segítséget ad.

A Bookline februári sikerlistájának harmadik helyét az Agatha Christie írásaiból összeállított Szerelmi bűnügyek című kötet szerezte meg.

A két nagysikerű novellagyűjtemény – az Adventi krimik és a Szentivánéji krimik – után a Helikon Kiadó most olyan Agatha Christie írásokat gyűjtött egybe, melyekben a „krimi koronázatlan királynője” mesterien fonja össze izgalmas szerelmi történeteinek szálait. Ahogy a Szerelmi bűnügyek ismertetőjében is olvashatjuk, „a szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk.”

A tavasz egyik előjele, hogy egyre többen keresik az érzelmes történeteket, ezért több szépirodalmi alkotást és romantikus történetet is találunk a legkeresettebb könyvek listáján. A Bookline februári sikerlistáján a szépirodalmi művek között a legelőkelőbb helyet Grecsó Krisztián Valami népi című novelláskötete szerezte meg. A kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb képviselője legújabb művében az otthontalanság történeteit osztja meg az olvasókkal. Akár a rég- vagy a közelmúltról mesél, akár a jelenről szól, novellái egytől egyig megragadják a könyvek szerelmeseit.

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendtek Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek, valamint Billy O’Callaghan Szerelmem, Coney Island című alkotások. Delia Owens első regénye „egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza”, amelyben egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki.

A Szerelmem, Coney Island oldalain egyetlen nap történései tárulnak az olvasók elé: egy férfi és egy nő kapcsolatának talán utolsó napját követhetjük nyomon. A főszereplők saját házasságukat kockára téve több mint két évtizede titokban találkoznak egymással, s ezen a bizonyos napon számot kell vetniük kötelezettségeikkel, vágyaikkal.

Az elmúlt időszakban megjelent romantikus könyvek közül az egyik legnépszerűbb írás Jodi Picoult Bár itt lennél című kötete, amely a februári sikerlista hetedik helyén zárt. A történet szerint Diana egy gyorsan terjedő vírus miatt egyedül tölti a párjával közösen tervezett nyaralást, azonban a szigetét is eléri a járvány. Diana egyedül marad, az eltöltött idő alatt pedig új szemszögből kezdi látni a kapcsolatait, döntéseit, önmagát, és átgondolja addig megtervezett életét.

Ugyancsak izgalmas, érzelmes, a szerelem bonyolultságáról szóló írás Colleen Hoover Velünk véget ér, valamint Nicolas Barreau Cseresznyevirágzás című könyve. A Velünk véget ér egy fordulatos mese egy olyan szerelemről, amiért mindkét félnek nagy áldozatokat kell hozni, a Cseresznyvirágzás középpontjában pedig Párizs, a Valentin-nap, továbbá egy, Nicolas Barreau-hoz híven könnyed és izgalmas romantikus történet áll.

A gyerek- és ifjúsági írások közül sokan keresték a magyar ünnepekhez kapcsolódó történeteket. Ilyen alkotás Takács Viktória Farsangi mese című könyve, aminek segítségével a gyerekek megtudhatják, hogy mit jelent a farsang farka, kik azok az alakoskodók, vagy hogy mivel foglalkozott régen a drótostót. A mese végére az is kiderül, hogy valóban mágikus erővel bír-e a farsangi fánk.

A Farsangi mese mellett egy másik, magyar ünneppel foglalkozó gyerekkönyv is felkerült a Bookline februári sikerlistájára. Fodor Veronika Talpra, magyar! című kötete nem csak mese, hanem egy igazi szabaduló könyv, melyben az olvasónak március 15-e hőseivel közösen kell kijátszania a birodalom titkosrendőrségét egy rendkívül fontos üzenet kézbesítése érdekében.

Bookline Szívünk rajta

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Márciusban a választás Ruff Orsolya Volt egy ház című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Szél Dávid pszichológus, tanár, az Apapara című blog szerzője így mutatott be:

“A Volt egy ház mesekönyv, emlékezetkönyv, emlékkönyv. Fontos könyv. A 20. század ugyanis nem múlt el nyomtalanul és eseménytelenül, s ezt bizony a mostani kiskamaszoknak is tudniuk kell. Ruff Orsolya regénye szépen, okosan, érzékenyen és érzékletesen mesél el egy megtörtént alapokon nyugvó, fiktív, de teljesen valóságos, izgalmas és rejtélyekben gazdag történetet. Mégpedig úgy, hogy közben nem nyomaszt, nem rémiszt, hanem magával ragad és továbbrepít, hogy a könyvet most olvasók is tudjanak mit mesélni majd a gyerekeiknek, unokáiknak.”

bookline februar

Szívünk rajta 2021. március – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Samuel Allo: A két csillag – Egy vándor mesemondó történetei (6-10 éveseknek)
Andrea Schütze: A világ legdrágább kincse (3-6 éveseknek)
Julia Donaldson és Sara Ogilvi: A gyógyító kutya (3-6 éveseknek)
Timo Parvela: Ella és barátai (6-10 éveseknek)
Andreas H. Schmachtl: A Vadrózsa utcában mindig történik valami – Alma Magdi 3. – 24 mese (3-6 éveseknek)
Andrew Peterson: A Sötétség sötét tengerének peremén (10-14 éveseknek)

Bookline februári nyomtatott könyv Top 50 lista:

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Agatha Christie: Szerelmi bűnügyek
Grecsó Krisztián: Valami népi
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Edith Eva Eger: A döntés
Jodi Picoult: Bár itt lennél
Danielle Steel: Kém
Dr. Michael Newton: Lelkünk útja I.
Joanna Faber, Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknek
Billy O’Callaghan: Szerelmem, Coney Island
Colleen Hoover: Velünk véget ér
Shona Innes: A harag olyan, mint a páncél
Jeff Kinney: Egy ropi naplója 16. – A nagy dobás
Anne L. Green: Toszkán rejtély
Nicolas Barreau: Cseresznyevirágzás
Ambrus Éva: Anya, kérek még!
Piczkó Katalin, Almási Kitti, Dr. Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Lukács Liza, Pál Ferenc: Életbátorság
Shunmyo Masuno: ZEN – Az egyszerű élet művészete
Dr. Michael Newton: Lelkünk útja II.
Borbás Marcsi: Magyarország finom – határon túl és azon is túl – Erdély
Müller Péter: Anyám titkos könyve
Takács Viktória: Farsangi mese
Edith Eva Eger: Az ajándék
Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Robin Lim: Gyermekágy
Rick Riordan: A lángoló Labirintus
Douglas Abrams: Az öröm könyve
Füredi Júlia: ELÉG!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a rossz lóra tett feleség
Jennifer A. Doudna, Samuel H. Sternberg: Meghekkelt teremtés
Barcs Kriszta: Így működik a lelked
Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés
Liane Schneider: Bori szobatiszta lesz
Fodor Veronika: Talpra, magyar!
Chris Carter: A hívás
Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom: Halálról és életről
Ken Follett: Soha
Csonka Enikő, Varga Gergő: Egyserpenyős ételek
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
Bittera Tiborné, Dr. Juhász Ágnes: Én is tudok beszélni
Mark Manson: A “Lesz*rom” rafinált művészete
Dr. Michael Newton: Lelkünk útja III.
Dr. Máté Gábor: A test lázadása
Joe Hill: Fekete telefon
Nógrádi György: Talleyrand
Miniszter a frontvonalban
Nyáry Krisztián: Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
Grecsó Krisztián: Valami népi
Jodi Picoult: Bár itt lennél
Billy O’Callaghan: Szerelmem, Coney Island
Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Ki mint vet
Füredi Júlia: ELÉG! – Kiégtem. Most hogyan tovább?
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Arne Dahl: Hajsza
Charlotte Wood: Hétvége
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri-Bookline Zrt.

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak.

A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások