Hazánkban jelenleg 8000 sclerosis multiplexes beteget tartanak számon. A betegség okát nem ismerik egyértelműen, a terápia a folyamat lassítását jelenti, hiszen jelen pillanatban nem gyógyítható. Vannak, akik évtizedeken át együtt élhetnek a betegséggel, másokat rövid idő alatt gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyeget.

A délelőtt folyamán a résztvevők különböző tudományos, de közérthető orvosi előadásokat hallgathattak. Cserháti Péter, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár egészségpolitikai aktualitásokról számolt be, majd prezentációval színesebbé tett összefoglalókat láthattunk az SM önkéntes program és a nyíregyházi SM-centrum működésével, példaértékű szolgálatával kapcsolatban.

Kiemelt témaként szerepelt a rehabilitáció kérdése is, hiszen e nélkül „a mozgásképesség, közösség nélkül pedig a lelki egészség is nagyon nehezen tartható fenn”  – emelte ki Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezetője. Lassan egy évtizede azon dolgoznak, hogy elkészülhessen Magyarországon egy kifejezetten SM- betegek ellátására szakosodott rehabilitációs centrum, ahová 3-4 hetes turnusokra az egész országból fogadhatják a betegeket.

A betegek tájékoztatást kaphattak a betegség kezelésére újonnan törzskönyvezett gyógyszerek használatának előnyeiről és korlátairól, a legújabb kutatási eredményekről, valamint a gyógyszer-finanszírozás aktuális kérdéseiről is.

B. Papp László egészségügyi szakújságírónak, a SejtMag című magazin főszerkesztőjének előadása vezette be a médiapályázatra érkezett pályamunkák értékelését.  Az újságíró kiemelte, mennyire fontos, hogy a betegség által nem érintettek is pontos, helytálló információkat szerezhessenek a kórral kapcsolatosan, ne tápláljanak előítéleteket, és ne hihessék például részegnek vagy lustának a kóros fáradtsággal vagy rosszulléttel küszködő beteget.

A szervezők kiemelték, hogy a Segíts Mozdulni! pályázat az utóbbi évek egyik legeredményesebb egészségügyi tematikájú országos médiakampányának bizonyult: 38 szerkesztőség 42 pályázatot nevezett, s ennél is több újság és internetes portál hasábjain, rádió- és televízióműsorban foglalkoztak a sclerosis multiplexes betegekkel.

Helyi, megyei és országos újságok, napi, heti és havilapok, internetes portálok, regionális és országos rádióadók, televíziós szerkesztőségek munkatársai készítettek nagyon őszinte, nemegyszer megrázó riportokat és beszélgetéseket SM-betegekkel és neurológus szakorvosokkal, hogy bemutassák a betegek sokszor alapvető nehézségekbe ütköző mindennapjait, az őket ért kihívásokat, de az összefogás, a kitartás és a remény felemelő pillanatait is.

A díjakat Nógrádi Tóth Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Egészségügyi Szakosztályának elnöke adta át. A díjazottak között szerepelt az Alföld Televízió és a Nyíregyházi Televízió szerkesztő-riportere, a Népszabadság és a Nők Lapja újságírója, valamint lapunk, a MontázsMagazin újságíró-szerkesztője, Weninger Endréné is.

A résztvevők és érdeklődők az „Ezerarcú kór, SM-betegek ezer arca” című fotókiállítást is megtekinthették az épület előtti téren. A kiállított képeket egy fotópályázatra beérkezett több mint háromszáz fotóból válogatták ki.

Weninger Nóra

2012. szeptember 11.

Hozzászólások