Sok csodálatos dolog van a világon. Ezek közé tartozik az is, ha az embernek családja van, és naponta kényeztetheti szeretteit a főztjével. De lássuk be: vannak olyan napok, amikor nincs kedvünk órákat tölteni a konyhában. Ilyen alkalmakra való az alábbi menü, ami hamar elkészül, nem kell sok edény a főzéshez, mégis kiadós, szinte ünnepi.


Palócleves készült, második fogásként leveles tésztába rejtett sonka (egyéb maradék felvágott) darabkák reszelt sajtos keveréke, sütőben ropogósra sütve. A siker nem maradt el. Ajánlom mindenkinek – ha nem is a Jamie Oliver-féle 30 perces ételsor, szinte alig kerül több időbe az elkészítése.

A palóclevest én csirkemellből készítem, így egyszerre feltehetem a hozzávalókat, a hús is megfő a zöldségekkel együtt.

Hozzávalók (6 személyre):

1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg csirkemell apróra vágva, két nagy sárgarépa, egy szál fehérrépa karikára szelve, 3-4 db burgonya kockára vágva, 30 dkg zöldbab (télen mirelitet használok), 3 ek. olaj, só, bors, tárkony (ettől a fűszertől nagyon kellemes, egyedi íze lesz). Végül: 3 ek. tejföl, 1 ek. liszt, 1 tk. pirospaprika.

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymákat az olajon üvegesre dinsztelem, beleteszem a húst, a feldarabolt zöldséget, állandóan kavargatva dinsztelem együtt is a hozzávalókat, fűszerezem a fent leírt módon, majd felöntöm annyi vízzel, hogy megfelelő mennyiségű levest kapjak. Ha minden puha, a tejfölt összekeverem a liszttel és a pirospaprikával, ezzel sűrítem a levest.


Amíg a levesem fő, elkészül a második fogás.

Sonkás-sajtos leveles tészta

Hozzávalók:

Két csomag mirelit leveles vajastészta, 20 dkg krémsajt (vagy tejföl), 20 dkg sonka (vagy más felvágott) kockázva, 20 dkg reszelt trappista sajt, 1 egész tojás, szezám- vagy köménymag  a tetejére.

Elkészítése:

Az egyik leveles vajastésztát (felengedés után) kinyújtom, nagyméretű tepsibe teszem (alá zsírpapírt), megkenem a sajtkrémmel (vagy a tejföllel), ráhalmozom a sonkát és a reszelt sajtot, majd beborítom a másik, kinyújtott leveles vajastésztával. A tetejét megkenem a tojással és megszórom a szezámmaggal. Ekkor, még a tepsiben derelyevágóval felvágom a tésztát, mert ha megsült, nehezebb felkockázni. A sütőben, 250 fokon, 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.

Jó étvágyat!

Szöveg: T. Balázsovics Katalin

Fotó: Antalffy Yvette

2013. december 17.


Hozzászólások