A konyhában mindannyian viszonylag sok időt töltünk. Fontos, hogy a különböző konyhai tevékenységek során kéznél legyen minden, amire szükségünk van. Emellett sokkal jobban érezzük magunkat egy ránk méretezett konyhában. Érdemes alaposan megtervezni a konyhai gépek helyét, a munkapult és a csap magasságát, a mosogató alakját. Ezek a részletek ugyanis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy szívesen süssünk-főzzünk a konyhánkban.

a konyha tervezesenel

Legyen elég tárolónk

A konyhai tevékenységeink során számos eszközt használunk. Törekedjünk arra, hogy mindennek legyen elég helye a fiókokban, szekrényekben. Érdemes a magasabban fekvő falfelületeket is beépíteni. A ritkábban használt gépeket, evőeszközöket, tányérokat tárolhatjuk itt is.

Ha így teszünk, a naponta használt konyhai eszközöknek sokkal több hely marad elérhető közelségben. Ha kicsi a lakásunk, praktikus megoldást jelentenek a különféle konyhaszekrénybelsők. A kamraszekrényekben kihúzható fémpolcokon tárolhatóak a tartós élelmiszerek és a száraz alapanyagok. Emellett italokat, burgonyát, hagymát is tarthatunk itt.

Legyen kényelmes a főzés

Sokkal jobban érezhetjük magunkat főzés közben, ha nem kell nyomorognunk a saját konyhánkban. A kisebb alapterületű konyhákban is szabadíthatunk fel helyet, ha a pulton csak a legszükségesebbeket tároljuk. Természetesen a napi használatban lévő gépeinket logikusan tartjuk kéznél. Azonban sokkal kényelmesebben tudjuk előkészíteni az ételeket, ha a felesleges dolgokat elpakoljuk a pultról. A sosem használt kenyérsütő, a két-háromhetente beindított gyümölcscentrifuga csökkenti a terünket. Így ha egyébként is szűkösek a lehetőségeink, igyekezzünk jól kihasználni a teret.

Komfortos mosogatás

A konyha tervezésénél vegyük figyelembe a mosogató elhelyezkedését is. Igaz ugyan, hogy sok lakásban már mosogatógép van. Azonban így sem kerülhetjük ki teljesen, hogy naponta odaálljunk a mosogatóhoz.

Ha kisebb a konyhánk, válasszunk egytálcás mosogatót vagy kisebb szárítóval ellátott tálcát. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan a falnál a mosogató, mert le kell hajolnunk. Ez különösen kényelmetlen lehet, ha sok a mosatlan, és hosszú percekig kell görnyednünk a csap felett. A mosogatót célszerű a tűzhelyhez közel elhelyezni, így nem kell az edényeket átvinni az egész konyhán.

Így válasszunk megfelelő méretű hűtőt

A konyhánk másik kardinális szereplője a hűtőszekrény. Ma már minden igényt kielégítő választék áll a rendelkezésünkre. Éppen ezért érdemes alaposan felmérni a piacot, és a valódi szükségleteink alapján választani.

Ha naponta járunk bevásárolni, és mindig kisebb mennyiségű élelmiszert veszünk, indokolatlan a nagy hűtő választása. Ha jobban szeretünk ritkán, de többet vásárolni, akkor jól jöhet egy nagyobb hűtő. A hűtőajtó nyitási irányát se hagyjuk figyelmen kívül. Továbbá a belső űrtartalmat is nézzük meg, mielőtt vásárolunk.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások