Az idei Siketek Világnapjának budapesti rendezvényén, Kőbányán a jelelő kórusban a fellépők között  siketvak előadó is részt vett a segítőjével.

siketvakjelelokorus
Az egyik nagy házátalakító show műsorban pedig egy mozgássérült, kerekesszékes fiú otthonát építette át a lelkes csapat. Olyan finoman és körültekintően tervezték meg az átalakítást, hogy a beépítésre kerülő tárgyak és használati eszközök is nagyrészt a látásukban, a hallásukban, vagy a mozgásukban korlátozott fiatalemberek munkái lettek. Életemben először ebben a műsorban hallottam először siketvak művészemberről. Ez a fiatalember készítette el a lakástextíliát (függönyöket, ágyterítőket, stb).

Hogyan lehet textilművész, aki se nem lát, se nem hall? A műsorban ezt a siketvak textilművész fiút keresték fel, aki egy látó-halló segítővel él, egy lakóotthon önálló apartmanjában. A látó-halló segítő a kommunikációban segíti őt a tenyérbe rajzolt jelek segítségével. Az anyagok kiválasztása és varrása viszont már önállóan történik. Az nem derült ki a filmből, hogy a színeket hogyan érzékeli a „mester”. Lehet, hogy a színhőmérsékletet is érzékeli tapintással?!

A lényeg, hogy profi függönyök készültek a kerekesszékes fiú számára.

Az elmúlt hónapokban a hallásom mellett a látásommal is komoly problémáim lettek. A kontúrok elmosódottak, elgörbültek az egyenes vonalak előttem. Szegény apukám sorsára jutok – gondoltam –, akinek az egyik szeme gyerekkora óta rossz volt és a másik szemére jött a makula degeneráció. Nekem csak az egyik szememen van ez a jelenség, vagyis csak hasonlók a tüneteim.

Tehát se nem látok, se nem hallok eléggé, vagy eléggé jól… Marad a tapogatás?!

Utánanéztem hát a “siketvak” fogalmaknak.

siketvaklogo

Néhány fogalom, ok, tünet, és lehetőségek a kommunikációra

Siketvaknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülése egyidejűleg fennáll, és ezért csak speciális módszerekkel lehet velük felvenni a kapcsolatot, kialakítani és fenntartani a kommunikációt  A siketvak kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen siket és teljesen vak, hanem ide soroljuk azokat is, akiknek ugyan van látás- vagy hallásmaradványa, de támogatásuk, fejlesztésük és kommunikációjuk csak a két sérülés együttes jelenlétének figyelembevételével képzelhető el.

 

tolmácsszolglogo1

Siketvak Tolmácsszolgálat logója

 

Kommunikációs módszerek

Gesztusnyelv: a természetesen kialakuló gesztusok és egyszerűbb jelek használata.

Taktilis jelnyelv: a siket jelnyelv taktilis változata. Olyan embereknél használjuk, akik már jelnyelv használók és meglévő hallássérülésük mellé később elvesztették látásukat. Ilyenkor a jeleket a kliens tenyerébe mutatjuk, aki tapintás alapján érzékeli.

svtenybet

Braille abc tenyérbe írása: Veleszületett látássérülteknél használjuk, akik beszédtanulás után veszítik el a hallásukat és ismerik a Braille abc-t. A hat pont különböző variációiból álló Braille betűket a bal kéz mutató és középső ujjának a tenyérhez közelebb eső két ujjpercébe írjuk be. Válaszukat beszéd útján adják meg, ami meggyorsítja a folyamatot.

braille

Lorm abc: Lényege, hogy a tenyér egy-egy pontjának érintése jelent egy betűt. Ezeket a betűket érintve adhatjuk át a mondandónkat betűről betűre. Előnye, hogy gyorsan elsajátítható és gördülékeny kommunikációt eredményez.

lormabc

Tadoma: A siketvak személy ujjai a beszélő arcának meghatározott pontjain vannak, ezáltal érti, amit mondanak neki. Ez egy nagyon ritkán használt módszer, mert kevesen képesek elsajátítani, azon kívül az arc érintése mindkét fél számára kellemetlen lehet.

Bliss nyelv: Az augmentatív kommunikációs módszerek közé sorolt, nonverbális, grafikus jelképrendszer. A Bliss-nyelvben a nyelvi elemeket a tartalommal értelemszerű összefüggésben lévő jelképek ábrázolják, amelyek üzenethordozóként szolgálják a beszédképtelen személy kommunikációs törekvéseit.

bliss

Kommunikáció képekkel és tárgyakkal: Elsősorban veleszületetten siketvak személyeknél használjuk. Egy-egy cselekvést tárgyakhoz, képekhez kötünk. Kommunikációs kártyák segítségével napirendet, vagy eseménysort is megbeszélhetünk.

Az utóbbi két kommunikációt egyébként az autisták is használják.

kesztyu

 

Egy nemrégen kifejlesztett high-tech kesztyű pedig sokkal könnyebbé teheti majd a siketvakok életét, ugyanis ez a közönségesnek sem mondható ruhadarab a kommunikációt hívatott egyszerűbbé és sokoldalúbbá alakítani. Forrás

Antalffy Yvette

Hozzászólások