Szent István napi kenyér

A Magyar Pékszövetség még márciusban meghirdette az országos kenyérversenyt a 2013. évi Szent István napi kenyér kiválasztására. A győztes a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett, melynek készítője a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, Rábai Gábor és ifj. Rábai Gábor.

A verseny zsűrizésénél a legfontosabb szempontok között szerepelt többek között, hogy a kenyér természetes anyagokat tartalmazzon, legyen alkalmas mindennapi fogyasztásra, legyen egyszerűen gyártható, valamint beltartalmi értékei jobbak legyenek a fehér, illetve félbarna kenyér értékeinél.

A Szent István napi tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül, 50%-ban tönkölylisztet (tönköly fehérliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt), 50%-ban pedig fehér kenyérlisztet tartalmaz.
A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, jelentős a vitamin (B-vitaminok, E-vitamin, niacin) és ásványi anyag tartalma (vas, mangán, kalcium, magnézium, foszfor és szelén).

A Magyar Pékszövetség két helyszínen, a budapesti „Magyar Ízek Utcája” rendezvényen és Orosházán, a Nemzetközi Kenyérünnepen állítja a középpontba az idei nyertes kenyeret, itt meg lehet kóstolni és természetesen meg is lehet vásárolni a Szent István napi tönkölybúzás-joghurtos különlegességet.

Az ország tortája 2013-ban

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évről évre meghirdeti a „Magyarország Tortája” elnevezésű pályázatot, melyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg a magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vár a résztvevőktől.

Az ország tortáját a neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri döntése alapján választják ki. A különleges desszert augusztus 20-ától kerül a cukrászdák pultjaira. Egyre több cukrászda verseng a megtisztelő címért, tavaly 35 torta közül választották ki a nyertes szabolcsi almás máktortát.

A 2013-as év döntősei közül végül a zsűri a Major Cukrászda remekét, a milotai mézes grillázstortát nevezte meg az ország tortájaként.

“Magyarország Cukormentes Tortája” 2013: sütiköltemény kompromisszumok nélkül

A “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt a cukorbetegség
megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő Egy Csepp Figyelem
Alapítvány
hívta életre 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos
Ipartestületével együtt. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az
egészséges táplálkozásra, a diabétesz megelőzésére és alkalmat adjon a
cukrászoknak, hogy magyar alapanyagokból új ízkombinációkat alkossanak,
miközben nem használnak a recepthez sem fehér cukrot, sem fehér lisztet,
és mesterséges adalékanyagot, illetve tartósítószert sem. A receptekhez
a cukrászok a hozzávalókat az Alapítvány ajánlott alapanyaglistájáról
is választhatták, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
ellenőrzött.

A zsűrizés
során nemcsak az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom számított, de a
„hagyományos” magyar ízek harmonikus kompozíciója, illetve a torta
külleme is.

Idén a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Nándori László által készített, “Ribizlihabos-almás réteges” torta nyerte el  a “Magyarország Cukormentes Tortája” címet. A különleges figyelemmel összeválogatott alapanyagoknak köszönhetően cukorbetegek és az egészséges életformát kedvelő emberek is önfeledten fogyaszthatják a desszertet.   

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója és Nándori László mestercukrász

A verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját “A leginnovatívabb recept”-ért a Horváth Cukrászda nyerte a “Zabos barack” tortával. Kreatív különdíjat ajánlott fel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a “Meggyes álom” torta készítőjének, amelyet az Álomsüti Cukormentes Cukrászda nyert.

A sütemény az ország számos cukrászdájában is kapható lesz, először
azonban augusztus 19-én és 20-án, a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja
meg a nagyközönség. A tortaárusítástól néhány méterre pedig a tavalyi
hagyományt követve idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre az
Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban, ahol az érdeklődők dietetikai
tanácsokat is kapnak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – mint
együttműködő partner – dietetikusától.

További információ a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyről

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványról

1., 4. és 5. fotó: Erdőháti Áron, Zana Krisztián

2013. augusztus 8.

Hozzászólások